Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimine doğru

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimine doğru

Cumhurbaşkanı adayı Macron, zorunlu askerliği yeniden getirmeyi vadetti

PARİS (AA) - Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçiminin güçlü adaylarından Emmanuel Macron, daha önce kaldırılan zorunluğu askerlik uygulamasının yeniden başlatılması vaadinde bulundu.

Son anketlere göre cumhurbaşkanlığı seçimini kazanma şansını giderek artıran Macron, savunma alanında izleyeceği politikalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Macron, "Seçimi kazanırsam, bütün gençler için bir ay süreli zorunlu askerlik uygulamasını yürürlüğe sokacağım. Fransız gençler askere gidip, diğer yurttaşları ile tanışabilmeli, bir ay süreyle sosyal uyum tecrübesini edinebilmeli.” dedi.

Seçimlere hiçbir partinin desteğini almadan bağımsız girerek, sağ ve sol seçmenin oylarını hedefleyen Macron, getirmek istediği askerlik hizmetinin kadınları da kapsayacağını belirtti.

Eski Ekonomi Bakanı Macron seçilirse, her yıl yaklaşık 600 bin gencin, bir ay süreyle askere alınacağı sözünü verdi.

Fransa’da 18 yaşına basan her gencin üç yıl içinde zorunlu askerlik hizmetini yapmasını istediğini söyleyen Macron, bu süre boyunca özellikle cehaletle mücadele konusunda da gençlere yardımcı olunabileceğini kaydetti.

Fransa, 1997 yılında zorunlu askerlik uygulamasına son vererek, profesyonel orduya geçmişti.

Ülkedeki seçimin nisan ayındaki ilk turunda hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamazsa mayıs ayında yapılacak ikinci turda cumhurbaşkanı belli olacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :