Filistinliler İsrail'in alıkoyduğu cenazelerini istiyor

Filistinliler İsrail'in alıkoyduğu cenazelerini istiyor

RAMALLAH (AA) - İsrail'in alıkoyduğu cenazelerin teslim edilmesini isteyen Filistinliler, Batı Şeria'da gösteri düzenledi. Filistin Şehit Cenazelerini Geri...

RAMALLAH (AA) - İsrail'in alıkoyduğu cenazelerin teslim edilmesini isteyen Filistinliler, Batı Şeria'da gösteri düzenledi.

Filistin Şehit Cenazelerini Geri Alma Komisyonu'nun çağrısı üzerine El-Bira kentindeki Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) binası önünde bir araya gelen göstericiler, İsrail'in elinde rehin tuttuğu cenazelerin ailelerine teslim edilmesi için Tel Aviv yönetimine uluslararası baskı yapılmasını istedi.

Göstericiler, Filistinlilere ait cenazelerin ailelerine teslim edilmesi için başta Kızılhaç olmak üzere tüm uluslararası kurumlara "İsrail'e baskı yapmaları ve müdahil olmaları" çağrısında bulundu.

- "Filistinlilere ait 253 cenaze İsrail'in elinde rehin"

AA muhabirine konuşan Filistin Şehit Cenazelerini Geri Alma Komisyonu Koordinatörü Selva Hamade, 18 tanesi 2015 yılından itibaren olmak üzere İsrail'in elinde Filistinlilere ait 253 cenazenin onlarca yıldır rehin tutulduğunu söyledi.

Hamade, "Kaybettikleri yakınlarını dini usullere göre defnetmek isteyen Filistinli aileler, elindeki cenazeleri teslim etmesi için İsrail'e uluslararası müdahalede bulunulmasını talep ediyor." dedi.

- İsrail'den naaşların alıkonulmasını "yasallaştırma çabası"

İsrail Parlamentosu Knesset'teki İçişleri Komisyonu, dün, Filistinli şehitlerin ailelerine, cenazeye katılacakların sayısı, defin yeri ve zamanı gibi cenaze töreniyle ilgili şartlar getirmesine ve bu şartlar kabul edilene kadar naaşları alıkoymasına izin verecek yasa düzenlemesini onaylamıştı.

"İsrail hedeflerine yönelik operasyon düzenledikleri" iddiasıyla şehit edilen Filistinlilerin naaşlarının teslimine ilişkin kısıtlamalar getiren düzenleme, İsrail parlamentosu Knesset'te yapılan ilk oylamada kabul edilmişti. Düzenleme, Filistinlilerin naaşlarının, "cenaze merasiminin bir provokasyona ya da terörün desteklendiği bir sahneye" dönmeyeceğinden emin olunduğu durumlarda teslim edilmesini öngörüyor.

İsrail Yüksek Mahkemesi, Temmuz 2017'de aldığı bir kararla "İsrail polisinin öldürülen Filistinlilerin naaşlarını alıkoyma yetkisi bulunmadığına" hükmetmişti. Mahkeme kararının ardından İsrail Kamu Güvenlik Bakanı Gilad Erdan söz konusu yasa düzenlemesi girişiminde bulunmuştu.

İsrail yasalarına göre, tasarıların yasalaşarak yürürlüğe girmesi için parlamentoda üç kez oylamaya sunulması gerekiyor. Şehit Cenazelerini Geri Alma Komisyonu'nun verilerine göre, İsrail'in elinde 253 Filistinlinin cenazesi bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :