Filistin'de yerel seçimlere doğru

Filistin'de yerel seçimlere doğru

Filistin Merkez Seçim Kurulu, İsrail'in ekim ayında yapılacak yerel seçimleri etkilemek için sürece müdahale ettiğini savundu

RAMALLAH (AA) - Filistin Merkez Seçim Kurulu, İsrail'in ekim ayında yapılacak yerel seçimlerin sonuçlarını etkileme çabasıyla sürece müdahale ettiğini belirtti.

Kuruldan, İsrail askerlerinin, Hamas'ın Filistin Merkez Seçim Kurulu Temsilcisi Hüseyin Ebu Kuveyk'i gözaltına almasıyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in ekim ayında yapılacak yerel seçimlerin sonuçlarını etkilemeye çalıştığı ifade edildi.

Açıklamada, "Kurul, işgalci İsrail makamlarının özgürlükleri bastıran, seçim sürecine müdahale eden, süreci engellemeye çalışan ve demokratik sonuçları etkilemeye çabalayan uygulamaları tehlikeli görüyor." denildi.

Kuveyk'in gözaltına alınması kınanan açıklamada, bunun demokratik uygulamaları ve özgürlüğü ihlal anlamı taşıdığı kaydedilerek, Kuveyk'in serbest bırakılması ve "siyasi tutuklamalara" son verilmesi talep edildi.

Açıklamada, seçimlerin uluslararası şeffaflık kriterlerine uygun şekilde demokratik ortamda gerçekleşmesi için özgürlüğün tesis edilmesi, tüm partilere ve adaylara eşit fırsat sunulması gerektiği vurgulandı.

İsrail askerleri dün Batı Şeria'nın Ramallah kentinde Hamas'ın Filistin Merkezi Seçim Komitesi Temsilcisi Hüseyin Ebu Kuveyk'i gözaltına almıştı.

Ebu Kuveyk'in gözaltına alınmasını, "İsrail'in Filistin seçimlerine açık müdahalesi" olarak değerlendiren Hamas, İsrail'in gözaltı hamlelerinde başarılı olamayacağını ve hatta bu eylemlerin kendilerine güç katacağını ifade etmişti.

Yerel seçimlerin, 8 Ekim'de yapılacağı açıklanmış, Hamas, da seçimlere katılacağını ve bunun için fiili çalışmayı başlatacağını duyurmuştu.

Filistin'de son yerel seçim 2012'de Batı Şeria'daki 340 seçim bölgesinde yapılmıştı. Hamas, Gazze Şeridi'nde seçim yapılmasını reddetmiş ve buradaki seçimi engellemişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :