Filipinler'deki barış süreci

Filipinler'deki barış süreci

Bağımsız İzleme Heyeti 3'ncü yıllık raporu yayınlandı- Heyet Başkanı MacDonald:- "Filipinler'de hiç bir yönetim Mindanao'da çatışmanın yol açacağı insan, gelişim, güvenlik bedellerini ve aşırıcığa yol açacak bir ortam oluşmasını göze alamaz"

ANKARA (AA) - Filipinler hükümeti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasında yürütülen barış süreci kapsamında oluşturulan Bağımsız İzleme Heyeti, 2015 yılı raporunu yayımladı.

Bağımsız İzleme Heyeti'nin basın toplantısıyla paylaştığı raporda, hükümet ile MİKC arasında imzalanan 2012 Çerçeve ve 2014 Kapsamlı Barış anlaşmalarının uygulamaya geçirilmesi için gerekli Bangsamoro Temel Yasası'nın (BTY) meclisten geçirilememiş olmasının barış sürecini tıkadığı belirtildi.

Barış sürecininin son bir yılının değerlendirildiği raporda, hükümetin geçiş döneminde barış sürecine yönelik toplumsal güveni muhafaza etmesi gerektiği kaydedilirken "Ancak, Filipinler devleti ve MİKC tarafından yapılan açıklamalarda barış yolunda devam isteği, toplumda zayıflayan umudun gelecek hükümete taşınmasını sağlıyor" ifadesine yer verildi.

İzleme Heyeti tarafından yapılan açıklamada, mayıs ayında yapılacak seçimleri kim kazanırsa kazansın barış için çalışılmasına sadece Mindanao bölgesinin değil, tüm ülkenin ihtiyacı olduğu vurgulandı.

Heyette İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı adına görev alan Hüseyin Oruç da, savaşın en kolay, barışın ise en zor seçenek olduğunu belirtti. Savaşın bedelinin Afganistan’da, Bosna’da, Çeçenistan’da, Filistin’de, Irak’ta ve bugünlerde de Suriye’de çok yakından tecrübe edildiğine dikkati çeken Oruç, Filipinler'in yeni başkanının ülkeyi savaşa değil barışa götürmek için 2014 Çerçeve Anlaşması'nı hemen uygulamaya başlamasının çok önemli olduğunu dile getirdi.

Heyetin Başkanı Alistair MacDonald da, barış sürecine ulusal ve uluslararası destekte artış olduğunu, en önemlisi tarafların barış sürecine bağlı kaldığını söyledi.

Kongrenin BTY'yi geçirmekte başarısız olmasının, Moro Müslümanlarının barış sürecine olan güvenini zedelediğini vurgulayan MacDonald, bu durumun bazı gençlerin şiddete yönelmesine yol açabileceğini, bunu engellemenin en güzel yolunun barış sürecini başarıyla sonuçlandırmak olduğunu kaydetti.

"Heyet barışa ulaşılacağından emin. Filipinler'de hiçbir yönetim Mindanao'da çatışmanın yol açacağı insan, gelişim, güvenlik bedellerini ve aşırıcığa yol açacak bir ortam oluşmasını göze alamaz" ifadelerini kullanan MacDonald, Bangsamoro Çerçeve Anlaşması ve Bangsamoro Kapsamlı Anlaşması'nın barışın temel taşları olarak kalacağına ve bu süreci başarıyla sonuçlandırmanın gelecek yönetimin ve parlamentonun sorumluğunda olacağına dikkati çekti.

Filipinler'in güneyindeki direniş hareketi MİKC, yaklaşık 40 yıl süren çatışmaların ardından hükümetle 27 Mart 2014'te Bangsamoro Kapsamlı Barış Anlaşması'nı imzalamıştı. Bunun ardından Mindanao’ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen BTY'nin nihai taslağı eylül ayında Filipinler Kongresi’ne sunulmuştu.

Yeni dönem çalışmalarına 18 Ocak'ta başlayan Senato, 9 Mayıs'ta yapılacak seçim nedeniyle tatile girdi. Yasanın Senato'da kabulü de seçim sonrasına bırakıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :