FETÖ'nün Konya Barosu Yapılanması'na ilişkin davada Mehmet Yıldırım ve Mehmet Şimşek savunma yaptı

FETÖ'nün Konya Barosu Yapılanması'na ilişkin davada Mehmet Yıldırım ve Mehmet Şimşek savunma yaptı

Konya'da darbe girişiminin ardından avukatlara yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, 20'si tutuklu 45 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması sona erdi.

Konya'da darbe girişiminin ardından avukatlara yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında eski Konya Baro Başkanı Fevzi Kayacan'ın ve firari sanık Memduh Oğuz’un da bulunduğu 20'si tutuklu 45 sanığın yargılanmasına devam edildi.

AVUKAT DIŞARI ÇIKARTILDI

Tutuklu sanık Mehmet Yıldırım'a, savunmasını yaptığı sırada salondaki avukatlardan Celalettin Boyacıoğlu müdahale etti. Boyacıoğlu, yüksek sesle, "Burada olmayan avukata hakaret edemezsin" dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Kadir Gezici, sanığın savunmasına müdahale edilmemesini, aksi halde dışarıya çıkartılacağını söyledi. Başkan Gezici'ye seslenen Boyacıoğlu da "İki saattir konuşuyor. Biz hiç konuşmayacak mıyız? Sen de müdahale et. CMK'dan atandım. Sen de benim gibi görevlisin" ifadelerini kullandı. Gezici, duruşmadan çıkartılması talimatını verdiği Boyacıoğlu hakkında Baro ve savcılığa suç durusunda bulunulacağını belirtti.

TANIK VE SANIKLARI İFTİRA ATMAKLA SUÇLADI

Tanık ve sanıkları suçlayan Yıldırım, kendilerini kurtarmak amacıyla bu tür beyanlarda bulunduğunu ifade ederek, “ Yalan yanlış ifadeler veriliyor, Hapisten çıkmanın yolu birilerine iftira atmak” dedi. Polise ve mahkemelere de eleştiriler yönelten Yıldırım, “KOM’un zaten bana şahsi gıcıklığı var. Mahkemelerin bağımsız olmadığını düşünüyorum ama yürekli hakimler de var. İşiniz zor başkanım” dedi. Bylock kullanmadığını iddia eden Yıldırım, “Bylock kullanmış olsam bile bunun hukuka aykırı olarak delil olarak iddianameye girmesini kabul etmiyorum. Bylock iletişim tespitidir” değerlendirmesinde bulundu. Yıldırım mahkemenin ve davanın kurgulama olduğunu da iddia etti. İddianamede; Yıldırım’ın bylock kullandığı kolluk tarafından tespit edildiği bilgisi yer alıyor.

TÜRK MİLLETİNE HAKARET EDİNCE MAHKEME BAŞKANI MÜDAHELE ETTİ

Sanık Yıldırım'ın savunması esnasında  “Bu milletin bu kadar kalitesiz bir millet olduğunu bu süreçte gördüm” sözlerine mahkeme başkanı Gezici müdahale etti. “Türk milletine hakaret edemezsin. Bu Millet kalitesini 15 Temmuz’da, Suriye meselesinde gösterdi. Herkes kapılarını kapatırken bu millet onlara kapılarını açtı. Cemaat olarak bilinen bu yapı ne zaman devleti, milleti ele geçirmeye çalıştı, darbe girişiminde bulundu, o zaman terör örgütü olarak ilan edildi” dedi. Bunun üzerine geri adım atan Yıldırım, amacının millete hakaret etmek olmadığını belirterek, “Benim anlatmak istediğim başka bir şeydi, neyse…” dedi.

‘TANIMIYORUM" DEDİ, 82 GÖRÜŞMESİ ÇIKTI

Mahkeme başkanının yurt dışı seyahatleriyle ilgili sorular sorulmasından rahatsız olan ve soruya soruyla yanıt veren Yıldırım’a tepki gösteren Mahkeme Başkanı, “Benim fikirlerimi sorgulama, soruya cevap verip vermemekte ya da istediğin şekilde cevap vermekte özgürsün. Cevaplamak istemiyorsan cevap vermek istemiyorum dersin” diye tepki gösterdi. Bunun üzerine Yıldırım,"6 kez yurt dışına çıktığını ancak nerelere gittiğini hatırlamadığını söyledi. Mahkeme başkanının FETÖ ile görüşüp görüşmediği ile ilgili sorusuna da “görüşmedim, talimat almadım” yanıtını verdi. Mahkeme başkanının, tanımadığını söylediği örgütün "bölge imamı" olduğu iddia edilen şüpheliyle 82 kez telefon görüşmesi yaptığını hatırlatması üzerine sanık Yıldırım, soruyu kabul etmediğini, HTS kayıtlarının delil olarak kullanılamayacağını söyledi. Sanık Yıldırım, kendisinin darbeyle ilgisi olmadığını derneğe üye olmak ve bir takım dini toplantılar yaptığı için yargılanmasının hukuki olmadığını belirtince Mahkeme Başkanı Gezici, "15 Temmuz darbe girişiminin Fetullah Gülen’in talimatıyla yağıldığının hatırlatarak, darbe girişimiyle direkt ilgin olsa zaten diğer soruşturmalarda olurdun. FETÖ üyesi olduğun iddia edildiği için buradasın" karşılığını verdi.

 

MHEMET ŞİMŞEK, HİZMET HAREKETİ DEYİNCE

Tutuklu sanık Mehmet Şimşek de, il ya da ilçe imamı olmadığını, dernek çatısı altında terör faaliyetlerinde bulunmadığını belirterek, hakkındaki tüm iddiaları reddettiğini söyledi. Mahkeme Başkanı Kadir Gezici'nin, "Hala hizmet hareketi' diyorsunuz. Sizce darbe girişimini Fetullah Gülen yapmadı mı?" sorusuna Şimşek, "Her şey ortada. O şekilde dediğimi hatırlamıyorum" karşılığını verdi. Duruşma, sanıkların daha sonra dinlenilmesine devam edilmesi için ertelendi.

 

 FETÖ'nün Konya Barosu yapılanmasına ilişkin iddianame

Konya Cumhuriyet Başsavcılığınca Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından avukatlara yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, 20'si tutuklu 45 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Sanıklar, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "Silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek", "Silahlı terör örgütüne üye olmak", "Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun'a muhalefet etmekle" suçlanıyor. İddianamede, "Bazı sanıkların ByLock kullandıkları, hukuk fakültesi öğrencilerine burs imkanları sağlandığı, stajyer avukatların örgüt yapılanmasına dahil edilmesine yönelik faaliyetlerde bulunulduğu, 'kurban parası' adı altında örgüte maddi destek sağlandığı, yine bir kısım sanıkların sıklıkla Pensilvanya'daki örgüt elebaşını ziyarete gittikleri, FETÖ'nün talimatı doğrultusunda Bank Asya'yı ayakta tutabilmek için yüklü miktarda paralar yatırdıkları, darbeye destek niteliğinde sosyal medyada paylaşımlarda bulundukları" öne sürülüyor.

 

Etiketler :