FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

Milli İrade Platformu üyesi 278 sivil toplum kuruluşunun üyeleri, FETÖ'nün darbe girişimi Fatih'te protesto etti- TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Akalın:- "Bizler, Milli İrade Platformu olarak insan haysiyet, onur ve şerefine, milletin kaderine ve iradesine

İSTANBUL (AA) - Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), İmam Hatipliler Derneği (ÖNDER), Memur Sendikaları Konfederasyonu (MEMURSEN), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), İlim Yayma Cemiyeti, Uluslararası Rabia Platformu, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Ensar Vakfı, İnsan ve Medeniyet Hareketi, Semerkand Vakfı ve Deniz Feneri Derneği'nin de aralarında bulunduğu Milli İrade Platformu üyesi 278 sivil toplum kuruluşu, FETÖ'nün darbe girişimini protesto etti.

Milli İrade Platformu içinde yer alan sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, Fatih'teki Saraçhane Parkı'nda bir araya geldi. Protesto gösterisinde konuşmanın yapılacağı sahnenin arkasına "Amasız Fakatsız Darbelere Karşıyız", parkın çeşitli yerlerine de "Darbelere Hayır İrademize Dokundurmayız", "Hainlere Haram Zıkkım Olsun Memleketin Suyu, Havası Toprağı ve Ekmeği" yazılı pankartlar asıldı.

Protesto eylemine katılanlar, "İdam İsteriz", "Dik Dur Eğilme Bu Millet Seninle", "Şehitler Ölmez", "Feto Gelecek Hesap Verecek" şeklinde sloganlar atarak, tekbir getirdi ve Türk bayrakları taşıdı. Ortak açıklamanın okunması öncesi tüm sivil kuruluşlarının yöneticileri sahneye çağrıldı.

TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Akalın, 278 sivil toplumunun imza attığı basın açıklamasını okudu. Akalın, 15 Temmuz'da akşam 22.00 sularında İstanbul'da Boğaz Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün, Anadolu yakasından Trakya yakasına gidiş yönünün jandarma güçlerince kapatıldığını hatırlatarak, askeri kamyon, zırhlı araç ve tanklarla gerçekleştirilen bu icraatın kısa süre sonra ülke çapında gerçekleştirilmek istenen bir darbe girişimi olduğunun anlaşıldığını söyledi.

İlerleyen saatlerde, bu askeri kalkışmanın, ordu içinde yapılanmış Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensubu subaylar tarafından sahneye konulduğunun belirlendiğini ifade eden Akalın, "Her darbe girişiminde olduğu gibi, tarih tekerrür etmiştir. Kahraman ordumuza sızmış bu kalleş, sinsi ve terörist yapılanmanın sırtını bir üst akıla dayadığı anlaşılmıştır. Ülkemiz, onlarca yıldır sağlıktan eğitime, sanayiden kültüre, dış politikadan ulaşıma bir devrim gerçekleştirmiştir. 2008’de başlayan ve dünyayı sarsan krizlerden ekonomimiz yara almadan çıkmıştır. İçte ve dışta barışın ve adaletin sözcüsü ve takipçisi bir yönetim geliştirmiştir. Bütün dünyanın mazlum milletlerini, ırk-dil-din-mezhep farkı gözetmeksizin sahiplenmiş, onların ümidi haline gelmiştir. 'Dünya beşten büyüktür' söylemi ile yeni bir dünyaya olan özlem, istek ve dirayetini göstermiştir. Oyunları bozmuş, insanca ve adaletli bir dünya tasavvurunu bütün küresel platformlarda dillendirmiştir. Kendi bölgesinde bir istikrar adası olmuştur. İşte bu üst aklın hedefi olma sebepleri de bütün bunlardır." diye konuştu.

Darbe ile gerçekleştirmek istenenin, 'kral çıplak' diyemeyen 'kukla' bir Türkiye olduğuna dikkati çeken Akalın, "Darbe ile gerçekleştirilmek istenen Ortadoğu ve dünyada 'söz sahibi' değil, 'emir kulu' bir Türkiye'dir. Demokrasiyi özümsemiş, insanına ileri demokrasinin nimetlerini layık gören değil, kendi insanını 'güdülecek sürü' olarak gören bir Türkiye'dir. Doğunun ve batının değerlerini harmanlamış, yeni dünyada yerini, yaşanabilir, çok kültürlü, bir barış adası olarak alan değil, kaosun yönetim tarzı olduğu, tek tipçi bir Türkiye'dir. Milli-manevi değerleri ile kendi medeniyetini inşa eden değil, jandarmalık yapan bir Türkiye'dir." ifadelerini kullandı.

Akalın, bu darbe girişiminin insanlığın bütün ahlaki ilkelerinden, dini prensiplerinden, medeniyet değerlerinden ve asgari vicdani ve insani müştereklerden uzak bir kalkış olduğuna vurgu yaparak, darbe girişimini bu ülkenin anneleri, babaları, oğulları, kızları olarak nefretler lanetlediklerini belirtti.

- " Türk Milletini iradesi dışında dizayn etmeye imkan yoktur"

Cuntacıların millete silah doğrultarak kadın-erkek, genç-yaşlı demeden kurşun sıktığını anımsatan Akalın, şunları kaydetti:

"Masum halkın üzerine tankları sürmekte, insanları ezmekte sakınca görmemiştir. İnsanlara silah sıkmak istemeyen, emirleri altındaki askerleri/silah arkadaşlarını başlarından vurarak şehit etmekte tereddüt etmemiştir. Uçak ve helikopterlerle başta milletin meclisi olmak üzere devletin kurumlarını bombalamışlardır. Genelkurmay Başkanı başta olmak üzere komutanlarını rehin alacak kadar cinnet seviyesine çıkmıştır. Milli iradeyi gasp etmeye kalkmış, Başkomutanı olan Cumhurbaşkanına suikast tertip etmekte tereddüt etmemiştir. Bütün bunların karşısında, milli iradeyi sahiplenen toplumun bütün kesimlerinden insanımız yaşlı-genç, kadın-çocuk demeden sokaklara dökülmüş, havalimanları, askeri birliklerin önünde ve kritik yerlere toplanmıştır. Tankların üzerindeki askerleri ikna etmeye çalışmış, yaptıkları hatadan dönmeleri için nasihat etmiştir. Zorbalığa karşı kendini siper etmiş, ezilmiş, tartaklanmış, vurulmuş ve şehit olmuştur. Tankları durdurmuş, işgallere son vermiştir. Bütün dünyanın gözleri önünde menfur darbe girişiminin hiç silah kullanmadan nasıl durdurulacağının dersini vermiş ve tarihe geçmiştir. Gerektiğinde bütün farklılıkları bir tarafa bırakarak, vatanın bekası yolunda her türlü fedakarlığı göze aldığını göstermiştir. Artık bütün dünya bir kez daha biliyor ki, Türk milletini iradesi dışında dizayn etmeye imkan yoktur."

Bundan böyle sırt sırta vermiş olan insanların demokrasiden insan haklarına, ekonomiden eğitime, sağlıktan dış politikaya, sanayiden ulaşıma bütün alanlarda yoluna daha güçlü olarak devam edeceklerini dile getiren Akalın, "Önümüzde ordusu, polisi, milleti, hükümeti, muhalefeti ve devleti ile sarsılmaz bir Türkiye bulunmaktadır." dedi.

Darbecilerin kurşunuyla şehit olanlara rahmet dileyen Akalın, darbenin başladığı ilk andan itibaren karşı çıkan, ölümü göze alan, çatışmaya giren ordu mensuplarına, polise, mülki erkana, belediyelere, sivil toplum örgütlerine, milletvekillerine, diyanet mensuplarına, gazetecilere, darbeye karşı milleti ve sokakları işaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Başbakan Binali Yıldırım'a siyasi parti liderlerine ve vatandaşlara teşekkür etti.

- "Geciken adalet, adalet değildir"

Akalın, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hem şehitlerimiz hem de darbelerin ilk mağduru olan sivil halkımız ve ülkemiz adına, darbecilerin bir an önce cezalandırılması yolunda gerekli her türlü adımı atacağımızı deklare etmek istiyoruz. Ve biliyoruz ki geciken adalet, adalet değildir. Ülkemizde gerçekleşen 1960, 1971, 1980, 28 Şubat, 15 Temmuz darbe girişimleri ve muhtıralar kronik bir soruna işaret etmektedir. Kötü olandan daha beteri, onun gelenekleşmesidir. Bu durumu ülkemiz, devletimiz, hükümetlerimiz ve insanımız hak etmemektedir. Siyasal istikrarın sağlanması ve bu sistem sorununun köklü bir biçimde son bulması yolunda her türlü girişim ve çalışmayı gerçekleştirmeyi bir borç biliyoruz. Bizler, Milli İrade Platformu olarak insan haysiyet, onur ve şerefine, milletin kaderine ve iradesine yönelmiş her darbe, terör ve kalkışmayı tanımadığımızı, lanetlediğimizi ilan eder ve sürecin her anlamda takipçisi olacağımızı, Başkomutanımız aksini söyleyene kadar meydanlarda, demokrasi nöbetinde kalacağımızı beyan ederiz."

Gösterinin sonunda vatandaşlar, darbecilerin kurşunuyla şehit olan kişiler için sivil toplum kuruluşlarının 21 Temmuz saat 22.00'da Bogaziçi Köprüsü'nün Anadolu yakası çıkışında birlikte organize edeceği etkinliğe davet edildi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :