FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

İzmir Barosu ve İzmir Ticeret Borsasınca FETÖ'nün darbe girişimi kınandı

İZMİR (AA) - İzmir Barosu ve İzmir Ticaret Borsası (İTB), Fethullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimini kınadı.

İzmir Barosundan yapılan açıklamada, baronun kim olursa olsun demokrasi dışı yollara saparak parlamenter sistemi askıya alacak darbe gibi hukuk dışı hareketlere karşı olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Demokrasi, temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü, cumhuriyetin kurucu felsefesi, laik ve üniter devlet anlayışı, yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı sistemi vazgeçilmezlerimizdir." değerlendirmesinde bulunuldu.

15 Temmuz akşamı darbeye teşebbüs edenlerin demokrasi tarihine kara bir leke olarak yerlerini aldıklarına işaret edilen açıklamada, "Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün savaş koşullarında bile çalışmasına büyük önem verdiği, millet egemenliğinin sembolü olan TBMM'nin bombalanmasını, vatandaşlarımızın üzerine ateş açılmasını kesinlikle kabul edemeyiz." ifadeleri kullanıldı.

- "Türkiye, bir beyaz sayfa açma şansı yakalamıştır"

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı Barış Kocagöz ve Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli imzasıyla yapılan açıklamada, Türk milletinin, milli iradeyi ve demokrasiyi hedef alan darbe teşebbüsünü dik duruşuyla püskürttüğü belirtildi.

Meydanlara dökülerek, tankların üzerine çıkarak, bayrağını alıp yollara düşerek ülkesine sahip çıkan milletin verdiği mesajın anlamı ve değerinin çok büyük olduğu vurgulanan açıklamada, "Ayrışmayı değil birleşmeyi, farklılıklar için kavga etmeyi değil ortak değerler için birlikte mücadele etmeyi amaçlayan bu mesaj, Türkiye’nin yeryüzündeki tüm demokrasi mücadelelerine hediye ettiği evrensel bir manifestodur. Siyasiler başta olmak üzere, toplumun tüm kesimlerinin bu mesajı doğru okuması ve gereğini yerine getirmesi, gelecek nesillere borcumuzdur." denildi.

Açıklamada, TBMM'de temsil edilen partilerin ilk kez ortak bir metne imza atması ve "Gazi Meclis"in çatısı altında gösterdikleri demokratik tavrın geleceğe umudu artırdığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Bu tavrın bundan sonra da devam ettirilmesi, bütün sorunlarımızın ortak değerlerimizin bekasını odak alarak el birliğiyle çözülmesi, ayrıştırıcı değil birleştirici bir dil kullanılması, milletin genel beklentisidir. Türkiye, demokrasi dışı hiçbir gücün boy gösteremeyeceği evrensel bir demokrasiyi hep birlikte yeşertmek zorundadır. Bu büyük badire karşısında dik duran milletimize, ülke yönetimine, güvenlik güçlerine, sivil toplum örgütlerine, muhalefete, medyaya ve tüm demokrasi güçlerine teşekkür ediyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :