FETÖ'nün darbe girişimi

FETÖ'nün darbe girişimi

Türkiye-Estonya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Bostan, FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili Estonya Parlamentosuna mektup gönderdi

BALIKESİR (AA) - AK Parti Balıkesir Milletvekili ve Türkiye-Estonya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Kasım Bostan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili bilgilendirmek için Estonya Parlamentosuna mektup gönderdi.

Bostan, mektubunda, 15 Temmuz'da FETÖ'nün darbe girişimi sırasında TBMM milletvekilleriyle istişare halinde oldukları sırada savaş uçaklarıyla helikopterlerin Meclis'i bombaladığını belirtti.

Yaşanan elim olaylar konusunda kendileriyle üzüntüsünü paylaşan, başsağlığı dileklerini ileten, demokratik meşrutiyete sahip parlamento ve hükümeti destekleyen mevkidaşlarına teşekkür eden Bostan, şu ifadeleri kullandı:

"Esasen ülkemiz, yaklaşık 3 yıldır, millete, milli iradeye rağmen devleti ve hükümeti ele geçirmeye yönelik farklı biçimlerdeki teşebbüslerle karşı karşıya bulunuyordu. 15 Temmuz gecesi bu teşebbüsler silahlı darbe girişimi halini alarak, hiçbir tereddüde yer bırakmaksızın Türkiye'nin, benzeri hiçbir ülkenin daha önce tecrübe etmediği mahiyette bir terör saldırısıyla karşı karşıya olduğunu ortaya koymuştur. TSK'nın emir komuta zinciri dışında, çeşitli sınıf ve rütbelerden, FETÖ üyesi bir grup askerin başlattığı bu darbe girişimi, sınırlı ama ellerindeki silahların gücü sebebiyle tehlikeli bir boyutta cereyan etmiş ve böylece yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesine, binin üzerinde insanın yaralanmasına yol açmıştır. Her ne kadar bu girişim, demokrasimize ve anayasal düzenimize sadakatinden şüphe duymadığımız şerefli ordumuzun tamamına mal edilemeyecek olsa da silahlı kuvvetler içerisinde örgütlenen yasa dışı terör hücreleri ve ikiliklerle mücadelenin önemini tüm demokratik ülkelere hatırlatacak acı bir tecrübe olarak tarihe geçmiştir."

Bostan, darbe girişiminin Türk milleti tarafından büyük cesaretle önlendiğini vurgulayarak, bazı vatandaşların canlarını hiçe saydığını ve tankın, kurşunların, bombaların önünde durduğunu aktardı.

Kontrolün ele geçirildiğini ve hukuk sistemi içinde suçluların cezalandırılacağını anlatan Bostan, şunları kaydetti:

"Geldiğimiz noktada, özgürlüğüne ve demokrasiye sahip çıkan aziz milletimizin cansiperane mücadelesiyle önlenen darbe girişimiyle ilgili yargı süreci başlamıştır. Bu bağlamda bir devletin tüm yönetimine el koymak gibi bir saikle işlenen bir suçta çok sayıda kişinin müştereken yer aldığı unutulmamalıdır. Nitekim yapılan ilk soruşturma ve aramalarda ele geçirilen bilgi ve belgeler durumun vahametini ortaya koymakta, oluşturulacak darbe yönetiminde görev alması planlanan TSK içinden ve dışından kamu görevlileri de dahil binlerce kişi hakkında önemli delilleri gün yüzüne çıkarmaktadır. Bu nedenle ülkemizde demokrasiye, hukuk devletine, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerine yönelik bu tehdidin ortadan kaldırılması için gereken adımların en etkin ve hızlı şekilde atılabilmesi amacıyla hükümetimiz tarafından Anayasa'nın verdiği yetkiye dayanılarak yurt sathında olağanüstü hal ilan edilmesi mecburiyeti doğmuştur. Ancak her halükarda uluslararası camianın ve dostlarımızın, Türkiye Cumhuriyetinin olağanüstü hal ve ilgili yargı süreçlerinin insan hakları, hukukun üstünlüğü, uluslararası normlar ve hukukun evrensel ilkelerine riayet hususunda en küçük taviz dahi vermeden yürüteceğinden hiçbir şüphesi olmamalıdır."

Bostan, iki ülke parlamentosu arasındaki diyaloğun önemine dikkati çekerek, mektubunu "Uluslararası camianın ve dost ülkelerin, devletimizin yıllardır her platformda söz konusu terör örgütüyle ilgili dile getirdiği tezlerin haklılığının bugün ispatlanmış olmasını da dikkate alarak, TBMM'deki tüm siyasi partilerin hep birlikte, tek vücut olarak karşı koyduğu FETÖ tarafından gerçekleştirilen darbe girişimine karşı Türkiye Cumhuriyeti'nin yürüttüğü meşru mücadelesine destek vereceğine yürekten inanıyorum. Bu münasebetle önümüzdeki dönemde parlamentolarımız arasında daha sık ve verimli bir diyalog ve işbirliği içinde olma temennimizi ifade etmek isterim." ifadeleriyle tamamladı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler