FETÖ'nün darbe girişimi

FETÖ'nün darbe girişimi

CHP Grup Başkanvekili Gök:-"15 Temmuz akşamının en büyük kazanımı, tüm siyasi partilerin tereddütsüz bir şekilde darbeye karşı duran net tavırlarını sergilemeleri olmuştur. 15 Temmuz akşamından sonra artık Türkiye bir başka Türkiye olmalıdır"-"Darbeyi yap

TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "15 Temmuz akşamının en büyük kazanımı, tüm siyasi partilerin tereddütsüz bir şekilde darbeye karşı duran net tavırlarını sergilemeleri olmuştur. 15 Temmuz akşamından sonra artık Türkiye bir başka Türkiye olmalıdır." dedi.

Gök, TBMM'de FETÖ'nün darbe girişimi ve ardından yaşanan sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye demokrasisinin olağanüstü bir sürece girdiğinin altını çizen Gök, 15 Temmuz akşamı Mecliste iktidar ve muhalefetin birlik içinde, can güvenliğinin dahi olmadığı bir ortamda kararlı bir şekilde demokrasiye sahip çıktığını vurguladı.

Yaşanan sürecin Türkiye'nin içinde bulunduğu vahim tabloyu gösterdiğini dile getiren Gök, "Nasıl oluyor da iktidarı yönetenlerin, iktidarın en yakınında olanların, kuvvet komutanları şu ana kadar 6 bin olduğu bildirilen bir gözaltı dalgası içinde, böyle bir tablonun içinde haberleri olmadan böyle bir olay gerçekleşebilmiştir? Çok kritik bir soru olarak önümüzde durmaktadır. Bu denli bir istihbarat zafiyeti olduğu konusu önümüzdeki süreçte çokça tartışılacak görülüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Gök, sözlerini şöyle sürdürdü:

"15 Temmuz akşamının en büyük kazanımı, tüm siyasi partilerin tereddütsüz bir şekilde darbeye karşı duran net tavırlarını sergilemeleri olmuştur. 15 Temmuz akşamından sonra artık Türkiye bir başka Türkiye olmalıdır. Bugüne kadar siyasette yaşanan, hatta halkta dahi yansımalarını bulan ayrışmacı ve kutuplaştırıcı atmosferin 15 Temmuz'da siyasi partilerin halkımızla birlikte göstermiş olduğu ortak iradeyle Türkiye'nin çok daha farklı bir siyaset diline geçme zamanının geldiğini bizlere göstermektedir. Artık Türkiye 15 Temmuz'dan önceki şartlarda yönetilemez. Türkiye'de siyasi partilerin varlığının ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Türkiye'yi kimse tek başına yönetemez. Türkiye'de bugüne kadar yapılan pek çok lüzumsuz tartışmanın üzerini örten bir tablodur bu tablo. Siyasi partiler Türkiye demokrasisinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Bir tek kişi Türkiye'yi yönetemez. Bu çok net bir şekilde ortaya çıkmıştır."

Gelinen noktada iktidar partisine önemli görevler düştüğünü belirten Gök, iktidar partisinin en yakınlarından dahi ihanete uğradığı bir atmosferde, yıllardır karşı çıktığı, tartıştığı muhalefetle tek vücut olmasının çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Gök, "Siyasetin dilinde, en başta iktidar partisinin bundan sonraki tutumlarında çok daha dikkatli olması gereken bir dönem yaşanmalıdır. Bu tablo bize dayanışmayı, uzlaşmayı, demokrasiyi emrediyor. Artık Türkiye'de hiçbir tartışma yapılmadan parlamenter rejimimizi güçlendirecek ve yargı bağımsızlığını sağlayacak, kurumlar arası işbirliğini artıracak bir süreci yaşamamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

-"Hiçbir sivil vatandaşın cezalandırma yetkisi yoktur"

Darbeyi yapanların tümümün cezalarını bulması gerektiğini vurgulayan Gök, "Ancak darbe gecesi kimi askerlere karşı yapılan lincin de mutlaka cezalandırılması gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti bir kabile devleti değildir, hukuk devletidir. Hukuku sağlayacak olan devlettir. Hiçbir sivil vatandaşın cezalandırma yetkisi yoktur." dedi.

Türkiye'nin olayın yarattığı duygusal atmosferden hızla sıyrılarak, akılcı devlet yapılanmasını ortaya koymasının önemine değinen Gök, iktidar partisinin ve emniyet güçlerinin de soğukkanlı davranması gerektiğini ifade etti.

Gök, "Bu dönem bir cadı avına dönüşmemelidir. Suçları sabit olanlar yargılanmalı ama kurunun yanında yaş da yanmamalıdır. Adalet duygusunu en çok zedeleyecek faktörlerden biri de budur. Çok soğukkanlı olunmalı ve gerçekten suçu işleyenlerle ilgili işlemler yapılmalıdır. Bir cadı avına dönüşecek süreç, Türkiye'yi darbeden çok daha kritik, kırılgan noktaya getirebilir." diye konuştu.

-"İdam cezası konusu, duygusallıktan arınarak ele alınmalı"

Bir gazetecinin idam cezası tartışmalarını hatırlatması üzerine de Gök, konunun muhatabının hükümet olduğunu, hükümetin de bunu her türlü duygusallıktan arınarak ele alması gerektiğini söyledi.

Gök, "Hükümetin herhangi bir teklifi bize ulaşmamıştır. Gündemden çıkmış olan bir konunun tekrar gündeme alınmasının ne kadar sağlıklı olacağını en iyi tartması gereken iktidar partisidir. Bu konuda soğukkanlı ve sağduyulu olunmalıdır." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç'un kişisel silahlanma ile ilgili sözleri hatırlatılan Gök, kişisel silahlanmaya olumlu yaklaşan değerlendirmelerin çok vahim ve tehlikeli olduğunu söyledi. Türkiye'nin tam tersi silahlardan arınmaya ihtiyaç duyduğunu kaydeden Gök, "Bir danışmanın bu sözünü iktidar partisinin dahi ciddiye alacağını düşünmüyorum." dedi.

-"İktidar meşru zeminde, halkın tercihi ile değişmelidir"

Gök, bir başka soruyu yanıtlarken de yaşanan sürecin getirebileceği provokasyonlara karşı herkesin dikkatli ve uyanık olması gerektiğini vurguladı. Bu noktada iktidar partisine ve güvenlik güçlerine önemli görevler düştüğünü dile getiren Gök, provokasyonda bulunanların da cezasız kalmamasının önemli olduğunu belirtti.

Herkesin birbiriyle sorunlarını bir tarafa bırakarak ülkenin huzuru için çalışması gereken günlerde olunduğuna dikkati çeken Gök, "Bizim AKP ile sorunlarımız var. Ama Türkiye'de iktidar meşru zeminde, halkın tercihi ile değişmelidir. Bunun üzerindeki başka bir gücün tartışılması bile söz konusu değildir." diye konuştu.

-"Meclis darbe girişimini araştırsın"

Gök, darbe girişiminin Mecliste araştırılmasına yönelik bir komisyon kurulması için de girişimde bulunacaklarını, diğer partilere bu öneriyi sunacaklarını, onların da olumlu yanıt vereceklerini düşündüklerini söyledi.

CHP olarak Meclisin çalışmalarını sürdürmesinden yana olduklarını da değinen Gök, teknik olanakların imkan verdiği ölçüde çalışmaların devam etmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Vatandaşlar tarafından meydanlarda tutulan demokrasi nöbetine ilişkin soruları da yanıtlayan Gök, "Halkımız darbe gecesi büyük bir kararlılık göstermiştir. Bu konuda artık ortalığın daha sakinleşmesine ihtiyaç olduğu ortadadır, provokasyonlar açısından. Halkımız duyarlı olmadır ama provokasyona gelinmeden de makul bir biçimde yapılmasından yanayım." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler