Fazla kilolarınız çok da masum olmayabilir

Fazla kilolarınız çok da masum olmayabilir

Obezite, bağışıklık sistemini zayıflatarak birçok hastalığa davetiye çıkarıyor ve insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Araştırmalara göre, 30'un üzerinde kanser çeşidine neden olan birinci unsur obezite olarak raporlandı.

İsveç'te yapılan yaklaşık 40 yıllık bir araştırmada, 4 milyondan fazla kişinin verileri incelendi ve vakaların yüzde 40'ının aşırı kilo ile bağlantılı olduğu tespit edildi. Bu araştırma, 30'un üzerinde kanser çeşidinin obezite ile ilişkili olduğunu ortaya koydu.

Obezite, Birçok Hastalığı Tetikliyor

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Artaç, obezitenin sadece kardiyovasküler hastalıkları ve diyabeti değil, aynı zamanda kanseri de tetiklediğini vurguladı. Artaç, "Obeziteyle ilişkili kanserlerin arttığı ve obezitenin birçok kanserle ilişkili olabileceğine dair yeni yayınlar ortaya çıktı. Özellikle kolon kanseri, endometriyum kanseri ve meme kanseri gibi kanserlerin obeziteyle yakından ilişkili olduğu biliniyor" dedi.

Bağışıklık Sistemine Etkileri

Prof. Dr. Artaç, obezitenin bağışıklık sistemini nasıl zayıflattığını da açıkladı: "Obeziteyle birlikte insülin direnci, büyüme faktörlerinin artışı ve bağırsak florasındaki değişiklikler bağışıklık sistemini zayıflatabiliyor. Bu da kanser gelişimini kolaylaştırabiliyor."

Önlenebilir Kanser Nedenleri

Kanserin birçok sebebe bağlı olarak geliştiğini belirten Prof. Dr. Artaç, "Obezite ve sigara, kanserleşmeyi tetikleyen iki önemli faktör. Sağlıklı beslenme, hareketlilik, spor yapmak ve sigaradan uzak durmak kansere karşı en etkili korunma yollarıdır. Kanser nedenlerine baktığımızda, yüzde 10'unun genetik nedenlerle ilişkili olduğunu, geri kalan yüzde 80-90'ının ise önlenebilir sebeplerden kaynaklandığını görüyoruz. Bu sebepler üzerine toplumu bilgilendirmek çok önemli" diye ekledi.

Korunma Yolları ve Erken Teşhis

Erken teşhisin hayat kurtarıcı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Artaç, "Erken teşhis kadar hastalığa yakalanmamak için alınacak önlemler de hayati önem taşır. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapmak ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmak, kansere karşı en etkili korunma yöntemleridir" şeklinde konuştu.

Fazla kilolarınız çok da masum olmayabilir

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.