Eylül ayı ihracat rakamları

Eylül ayı ihracat rakamları

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:

ANKARA (AA) - MEHTAP YILMAZ / RECEP DEMİR - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Büyümede ihracatın katkısının artıyor olması sevindirici. Bu noktada güzel gelişmeler var. Yarına ümitle bakmak için pek çok nedenimiz var" dedi.

Işık, AA muhabirine eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, eylülde ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 artışla 13 milyar 294 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildiren Işık, ihracat artışının sevindirici olduğunu söyledi. 

Sanayideki ihracat artış oranın 7,7 olduğunu kaydeden Işık, ihracattaki sanayi ağırlığının artmasından dolayı mutlu olduklarını dile getirdi. Ocak ayından bugüne kadar ve son 1 yıl içinde sanayideki artış oranının normal seviyenin üzerinde olduğuna dikkati çeken Işık, şöyle konuştu:

"Büyümede ihracatın katkısının artıyor olması sevindirici. Bu noktada güzel gelişmeler var. Yarına ümitle bakmak için pek çok nedenimiz var. Türkiye'de sanayi ürününün artması demek, üretim ve istihdamın da artması demek. İhracat büyük oranda sanayide gerçekleştiği için ihracatın büyümeye katkısı demek, aslında sanayinin büyümeye katkısı demek. 62. Hükümet olarak en temel önceliğimizden biri, imalat sanayinin Yurt İçi Gayrisafi Milli Hasıla'daki ağırlığını da arttırmak. Yani daha fazla üretime ve imalat sanayine bağlı büyümeyi hükümet olarak en önemli önceliğimiz olarak görüyoruz ve buna göre çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz. Yılbaşından bugüne kadar buna yönelik çok önemli adımlar atmıştık ama 62. Hükümet Programında bunu net olarak ortaya koyduk. Hedefimiz, imalat sanayinin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'daki oranını ve ağırlığını arttırmak. Bu Türkiye'de ihracatın, üretimin ve istihdamın artması anlamına da gelecek."

- "İhracattaki artış hızı devam edecek"

Işık, eylül ayı ihracatın da en fazla artış gösteren iki sektörün, hazır giyim-konfeksiyon ile makine sektörü olduğunu belirtti.

Türkiye'nin, şu anda ihracat bazlı büyüme modelinde ilerlediğine işaret eden Işık, son yıllarda iç tüketim bazlı büyümeden, iç tüketimi biraz daha kısan ve ihracata ağırlık veren büyüme modeline geçildiğini söyledi. Büyüme ana sınıflandırmasında genelde iç tüketim, ihracat ve kamu harcamalarının bulunduğuna değinen Işık, şunları kaydetti:

"İç tüketimde cari açığın ekonomimiz üzerinde risk oluşturmaması için hükümetin iradesiyle ve kararıyla iç tüketimi frenledik ve bir daralma oldu. Çünkü cari açığı azaltmak Türkiye'nin önceliği haline geldi. Finansmana ulaşmak zorlaştıkça, cari açığın oluşturacağı riskler artar. Hükümet bunu bildiği için tedbirleri hayata geçirdi. Bundan dolayı iç tüketimde bir yavaşlama var ama ihracatta artış devam ediyor. Önümüzdeki aylarda da ihracattaki artış hızının devam edeceğini düşünüyoruz."

Kaynak:Haber Kaynağı