EXPO 2016 Antalya'ya doğru

EXPO 2016 Antalya'ya doğru

EXPO 2016 Antalya'da oluşturulan Restoranlar Sokağı'ndaki yapılar, 7 bölgenin geleneksel evleri örnek alınarak oluşturuldu

ANTALYA (AA) - "Çiçek ve çocuk" temasıyla 22 Nisan 2016'da resmi açılışı yapılacak EXPO 2016 Antalya sergi alanında oluşturulan Restoranlar Sokağı'ndaki yapılar, 7 bölgenin geleneksel evleri örnek alınarak oluşturuldu.EXPO 2016 Antalya'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, sergi alanında 5 bin 601 metrekare kapalı alana sahip Restoranlar Sokağı'nda, çeşitli plan tipleri, yapım teknikleri ve yörelere göre değişen süsleme ve bezemeleriyle Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesini temsilen inşa edilen evler tamamlandı.Bulunduğu coğrafyadaki evlerin benzerlerinin yer aldığı Restoranlar Sokağı'nda, Akdeniz Bölgesi'ni temsilen 414 metrekarelik alana Antalya'da Kaleiçi'nde bulunan Alp Paşa Konağı örnek alınarak Antalya Evi yapıldı. Marmara Bölgesi'ni temsilen İstanbul'daki Ethem Pertev Yalısı seçilirken, Ege Bölgesi'ni temsilen Bodrum evi yığma taş yapı olarak inşa edildi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni temsilen Diyarbakır'daki ünlü şair Cahit Sıtkı Tarancı'ya ait ev seçildi. Doğu Anadolu Bölgesi'ni temsilen Erzurum'un tipik mimari özelliklerini taşıyan Hanağası evi örnek alındı. Restoranlar Sokağı'nda İç Anadolu Bölgesi'ni temsilen dış cephesi kerpiç sıvalı Konya Tartan evi, Karadeniz Bölgesi'ni temsilen ise Trabzon'daki Memiş Ağa Konağı seçildi.
- "Malzemeler kendi yöresinden getirildi"
EXPO 2016'nın en cazip alanlarından biri olacağı düşünülen Restoranlar Sokağı hakkında bilgi veren proje mühendisi Halime Şenol, yapılacak evlere karar vermenin uzun zaman aldığını belirtti.Her bölgenin birçok şehrinde özel evler bulunduğunu, hangi şehre karar vereceklerini uzunca araştırdıklarını belirten Şenol, şunları kaydetti:"Daha çok, Konya evinde olduğu gibi en orijinal yapım tekniğinin birleştiği şehrin binasına yöneldik. Böyle bir seçim yapıldı. Bütün binaların malzemeleri kendi yöresinden getirildi. İşlemeler de özellikle İstanbul evinde tavandaki kalem işlerini üniversiteden hocalarımız bizzat boyayarak yaptı. Yani hiçbiri, yerde hazırlanarak tavana monte edilmedi. Gelip orada boyandı. Diyarbakır evlerinde taşlar arasında kullanılan sıva gidip araştırıldı. Karışımlar araştırıldı. Ona göre yapıldı. Yani her evin kendi özelliğine uygun ustalar çalıştırıldı."Restoranlar Sokağı'na gelen ziyaretçilerin Türkiye'nin 7 bölgesine ait mimari yapı ve kültürü göreceklerini vurgulayan Şenol, sokağı planlarken asıl hedeflerinin, gelen ziyaretçilerin hem geleneksel lezzetleri tatması hem de o bölgeye ait her türlü tavan süslemesi gibi mimari teknikleri görmesi olduğunu ifade etti.Şenol, "İçeride ziyaretçiler her bölgeye ait yemek kültürünü tadarken, oturma düzeninde de küçük mekanlarda yemek yemeleri gibi psikolojik olarak o bölgeyi hissettirmeye çalıştık." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :