Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin dava

Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin dava

Aksaray Ağır Ceza Mahkemesinde, Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin polis memuru Ahmet Şahbaz hakkında açılan davanın ikinci duruşması sona erdi

Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin polis memuru Ahmet Şahbaz hakkında açılan davanın ikinci duruşması, Aksaray Ağır Ceza Mahkemesinde tamamlandı.

Güvenlik gerekçesiyle Aksaray'a nakledilen dava öncesi, duruşmayı izlemeye gelenler, polis tarafından üzerleri aranarak içeri alındı.

Aksaray Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, taraf avukatları ve Ethem Sarısülük'ün yakınları katıldı. Duruşmada, CHP milletvekilleri Şenal Sarıhan ile Gürsel Erol izleyici olarak yer aldı.

Tutuksuz yargılanan sanık polis memuru Ahmet Şahbaz, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Mahkeme Başkanı, celse arasında görüntü kayıtlarını incelediklerini belirterek, "Atış anına ilişkin çok hızlı hareket edildiği için üçüncü atışın pozisyonunda bir fikir edinemedik. Bir görüntü kaydı net. Ancak üçüncü atışa ait fikir edinemedik." diye konuştu.

Bir müşteki avukatı, kasten öldürmenin söz konusu olduğunu savunarak sanığın tutuklanmasını talep etti. Bir sanık avukatı ise olayı görüntüleyen kameramanlardan tanık olarak ifadesine başvurulan kişinin, polisin havaya ateş ettiğini, hedef gözetmediğini söylediğini anımsattı.

Mahkeme heyeti, görüntü kayıtlarının netleştirilmesi ve fotoğraflanması gibi detaylandırma için ilgili birimlere yazı yazılmasına, sanık Şahbaz'ın tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

Duruşma, 27 Haziran'a ertelendi.

Davayı gören Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin sanık polis memuru Ahmet Şahbaz'a, "Haksız tahrik altında adam öldürmek" ve "Kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanmak" suçundan 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası vermişti.

Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 1. Ceza Dairesi ise kararı usulden bozmuştu. Daire, bazı tanıkların yargılama aşamasında dinlenmemesini, olayla ilgili temin edilen tüm görüntülerin mahkeme huzurunda izlenmesi gerekirken nerede izlendiği ve içeriği tutanaklardan anlaşılamayan görüntülerin hükme esas alınmasını bozma gerekçesi saymıştı.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, sanık avukatlarının başvurusu doğrultusunda nakil talebini kabul etmiş ve davanın Aksaray Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesi kararlaştırılmıştı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :