Eski Deniz Kuvvetleri personelinin yargılandığı dava

Eski Deniz Kuvvetleri personelinin yargılandığı dava

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından, aralarında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı eski Genel Sekreteri Deniz Kurmay Albay Saral'ın da bulunduğu 21'i asker 24 sanık hakkında "FETÖ üyesi olmak" suçlamasıyla açılan davanın tutuklu 18 sanığından birinin tahliyesi

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, aralarında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) eski Genel Sekreteri Deniz Kurmay Albay Serkan Saral'ın da bulunduğu 21'i asker, üçü sivil 24 sanık hakkında "FETÖ üyesi olmak" suçundan açılan davada, tutuklu 18 sanıktan birinin tahliyesi kararlaştırıldı.

Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar ve avukatları katıldı.

Savunmasını yapan sanık eski Kurmay Albay Serkan Saral, iddianamede yer alan suçlamaların hiçbirisini kabul etmediğini söyledi.

Başarılı bir subay olduğunu ve görev süresince önemli görevlerde bulunduğu için FETÖ’nün kumpası sonucu sanık konumuna düştüğünü öne süren Saral, soruşturma aşamasında itirafçı olan ve hakkında "FETÖ mensubu" olduğu yönünde beyanlarda bulunan tutuksuz sanık Murat Baykal'ın ifadelerinin güvenilir olmadığını öne sürdü.

Darbe girişiminden sonra Deniz Kuvvetleri Komutanlığının imajının zedelenmemesi için çalışmalar yürüttüğünü iddia eden Saral, hakkında gözaltı kararı verildiğini öğrendikten sonra emniyet güçlerine kendisinin teslim olduğunu anlattı.

FETÖ'nün darbe girişimini tatilde yaptığı Antalya'da televizyonlardan öğrendiğini ve kurmay başkanına haber vererek Ankara'ya geldiğini belirten Saral, "FETÖ üyesi olsam 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gün neden Antalya'da tatilde olayım? Menfur darbe girişimini ve FETÖ'yü hep lanetledim. Devletimizin ve milletimizin ne kadar büyük bir tehlike atlattığının farkındayım." dedi ve tahliye talebinde bulundu.

- "Marmaris'te Tarık adında bir cemaat abimiz vardı"

Duruşmada tanık olarak dinlenen eski Kurmay Albay Hamdi Demiralay, sanıklardan Saral'ı tanıdığını, devre arkadaşı olduklarını bildirdi.

Kendisi hakkında FETÖ'den soruşturma sürdüğünü, etkin pişmanlıktan faydalandığı için tutuksuz olduğunu beyan eden Demiralay, Harp Okulunda eğitim gördüğü dönemde İstanbul'da FETÖ yapılanması ile tanıştığını ve ev sohbetlerine devam ettiğini ifade etti. Demiralay, zaman zaman sanık Saral ile ev sohbetlerine gittiklerini anlattı.

Marmaris'te görev yaptıkları sürede Saral ile FETÖ'ye ait evlere gitmeye devam ettiklerini bildiren Demiralay, "Marmaris'te Tarık adında bir cemaat abimiz vardı. Öğretmen olduğunu biliyorum. Serkan Saral'la denk gelirsek, ev sohbetlerine birlikte gidiyorduk. Daha sonra ikimiz de farklı tarihlerde Ankara'ya tayin olduk." diye konuştu.

Saral'ın darbe girişiminde Ankara'da bulunmadığını belirten Demiralay, kendisinin de darbe hazırlıklarından haberdar olmadığını ifade etti.

FETÖ üyelerinin gizli haberleşme programı ByLock kullanıcısı olduğunu beyan eden tanık Demiralay, 15 Temmuz'da FETÖ'nün gerçek yüzünü gördüğünü, bu sebeple bildiği her şeyi anlattığını dile getirdi.

Duruşmada tanık olarak beyanı alınan eski yüzbaşı Ahmet Fırat da firari sivil sanık Aygün Sarmazelsoy ile ev sohbetlerine katıldığını, huzurdaki sanıkları tanımadığını, darbe girişiminin ardından öğretmen olan eşiyle birlikte itirafçı olduklarını anlattı.

- Ara karar

Beyanların ardından kararını açıklayan Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu 18 sanıktan Halil Döngelli'nin tahliyesine, diğer sanıkların ise "mevcut delil durumu" ve "kaçma şüphelerinin bulunduğu" gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Tanık beyanlarında adı "FETÖ abisi" olarak geçen şahıslar hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına bilgi verilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı 5 Temmuz 2017'ye erteledi.

- İddianame

İddianamede, DKK'nin 17 Ağustos 2016'da FETÖ'nün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı belirlenen 105 kişi hakkındaki ihbarda bulunduğu, sanıklardan eski Deniz Kurmay Yarbay Murat Baykal'ın etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak üzere verdiği ifadeler doğrultusunda soruşturmanın, DKK personelinin "mahrem hizmet abileri" olan sivillere yönelik genişletildiği belirtiliyor.

Deliller üzerine FETÖ'nün kripto eğitim kurumlarından olan, özellikle asker çocuklarının eğitimiyle ilgilenen ve KHK kapsamında kapatılan Anafartalar Kolejinin Müdür Yardımcısı Aygün Sarsmazelsoy, kapatılan Özel Samanyolu Fen Lisesinin Müdür Yardımcısı Abdullah Yılmaz ve SGK'de görevliyken ihraç edilen Ferdi Tokar'ın da soruşturma kapsamına alındıkları aktarılan iddianamede, Baykal'ın ifadeleri doğrultusunda eski DKK Genel Sekreteri Deniz Kurmay Albay Saral'ın ByLock kullanmamasına rağmen FETÖ üyesi olduğunun belirlendiği kaydediliyor.

Sanıklar "terör örgütü üyesi olmak" suçundan yargılanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :