Esed rejiminin kimyasal silah saldırılarına tepkiler

Esed rejiminin kimyasal silah saldırılarına tepkiler

MAZLUMDER, Esed'in de aralarında olduğu yöneticiler ve pilotlar hakkında, "soykırım" suçu işledikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu

İSTANBUL (AA) - İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) İstanbul Şubesi üyesi bir grup, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in de aralarında olduğu yöneticiler ve pilotlar hakkında, "soykırım" suçu işledikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayına gelen MAZLUMDER üyesi grup adına hazırlanan suç duyurusu dilekçesi, avukatlar Hüsnü Tuna ve Cüneyt Toraman tarafından, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sunuldu.

Dilekçede, Suriye'de 2011 yılından bu yana Esed rejimi ile muhalifler arasında devam eden iç savaşta rejim güçleri tarafından muhaliflere dönük birçok insanlık suçu işlendiği ve toplu katliamlar gerçekleştirildiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"En son 4 Nisan 2017 günü ulusal ve uluslararası haber ajansları tarafından dünyaya son dakika gelişmesi olarak Suriye'nin İdlip kentinde muhaliflere dönük rejim güçleri tarafından gerçekleştirilen hava saldırısında kimyasal silahların kullanıldığı, 100'den fazla ölünün ve 500'den fazla yaralının olduğu duyurulmuştur. Bölgede faaliyet gösteren uluslararası yardım kuruluşları ve haber ajansı yetkilileri ise sayının bildirilenden daha fazla olduğu bilgisini vermişlerdir. Saldırıdan sonra yaralılara yardım amacıyla Türkiye'den Reyhanlı sınır kapısına ulaşan ambulanslarda görevli doktorlar, kullanılan silahların kitle imha silahı mahiyetinde olan klor gazı içerikli bomba olduğu yönünde tespitte bulundu. Suriye rejimi güçlerinin gerek 4 Nisan'dan önceki eylemleri gerekse de bu tarihte kimyasal silah kullanarak gerçekleştirdiği eylem, faillerin soykırım ve insanlığa karşı suç işlediğini, rejimin asıl gayesinin muhalif grupları ve onlara destek veren sivil insanları topyekun yok etmek olduğunu açıkça ortaya koymaktadır."

Dilekçede, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Savunma Bakanı Fahad Casım El-Feric, Genelkurmay Başkanı Ali Abdullah Eyüp ve Suriye Hava Kuvvetleri komutanı ile ismi tespit edilemeyen pilotların TCK'nın 76 ve 77. maddelerinde yer bulan, "soykırım" suçları kapsamında açılacak davayla cezalandırılması talep edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :