Esad 'KEŞKE' dedi...

Esad 'KEŞKE' dedi...

Suriye Devlet Başkanı Esad, Türk jetinin düşürülmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Esad, uçağın İsrail’e ait olduğunu düşündüklerini belirtti.

F-4 tipi Türk savaş uçağının iki hafta önce Suriye tarafından düşürülmesinin yol açtığı gerilim sürüyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cumhuriyet gazetesine verdiği özel demeçte, uçağın düşürülmesinden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Uçağın, geçmişte üç kez İsrail uçaklarınca kullanılan bölgede uçtuğunu söyleyen Esad, Suriye'nin Türk savaş uçağını kasten vurduğu yönündeki suçlamaları reddetti.

Savaştaki bir ülkenin her zaman böyle davrandığını öne süren Esad, uçağın çok alçak irtifada uçtuğunu, bu nedenle radarlar tarafından tespit edilemediğini, bölgedeki küçük bir uçaksavar bataryası tarafından düşürüldüğü iddia etti.

‘Savaşa izin vermeyiz'

Türkiye ve Suriye arasındaki gerginliğin savaşa dönüşmesine izin vermeyeceğini ifade eden Esad, “Yüzde yüz olarak, keşke vurmasaydık diyorum” dedi.

Türk savaş uçağı, 22 Haziran'da Suriye tarafından vurularak düşürülmüştü. NATO, olayı sert bir dille kınadı. Suriye uçağın hava sahasına girdiğini ve bu sırada vurulduğunu iddia ederken, Türkiye uçağın kasıtlı olmayan ve kısa süreli bir ihlalin ardından, uluslararası hava sahasında vurulduğunu savunuyor.

Öte yandan, Türk jetini kullanan pilotların bulunması için yürütülen arama çalışmaları, havadan ve denizden 12 gündür aralıksız sürüyor.