Erzurum'da "nitelikli dolandırıcılık" davası

Erzurum'da "nitelikli dolandırıcılık" davası

Maket üzerinden satışa sunduğu konutları teslim etmeyerek nitelikli dolandırıcılık yaptığı iddiasıyla hakkında 692 yıldan 2 bin 400 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Ahmet Metin Karadayı'nın yargılanmasına devam edildi

ERZURUM (AA) - Erzurum'da, maket üzerinden satışa sunulan ancak inşa edilmeyen konut projeleriyle dolandırıcılık yapıldığı iddiasıyla firma sahibi Ahmet Metin Karadayı hakkında 692 yıldan 2 bin 400 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın yargılanmasına devam edildi.

Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, mağdurlar ve avukatları ile Bursa E Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan sanık Ahmet Metin Karadayı, video konferans yöntemiyle katıldı.

Sanık Karadayı'nın, dün video konferans yöntemiyle alınan ifadesi bugün görülen davada, duruşma salonunda okundu.

İfadesinde 2002-2016 yılları arasında Erzurum'da 15 bin konut yaparak teslim ettiğini belirten Karadayı, şöyle konuştu:

"İmar iskan konutlarının olduğu yerde mevcut konutların yıkılması yerine yeni konutların yapılması kararlaştırıldı. 60 dönümlük bir arazi üzerinde bu çalışma yapılacaktı. O dönemdeki Büyükşehir Belediye Başkanı olan Ahmet Küçükler'e giderek bu işe talip olduğumuzu söyledim. Bu konuda Ahmet Küçükler ihale açacaklarını söyledi ve 'ihaleye girip kazanırsan yaparsın' dedi. İhale günü 28 milyon artı KDV'sini ödeyerek ihaleyi aldık. 30 dönüm olan belediye arazisini satın aldık. Kalan 30 dönüm ise orada ev sahipleri olan vatandaşların payıydı ve eski evlerinin yerine yeni evler vermek üzere 450 kişi ile anlaştık. Projemizi hazırladık. Kendilerinin hazırladığı projeyi belediyenin imar işleri daire başkanına teslim ettik ancak, ruhsatımız alınmadan bir hafta içerisinde Büyükşehir Belediyesinde yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle cumhuriyet başsavcılığı tarafından operasyon yapıldı ve daire başkanı gözaltına alındı."

Karadayı, yerel seçimlerin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in kendisine, "İhaleyi iptal edelim, şimdiye kadar ödediğin 18 milyon lirayı iade edelim, sen vatandaştan aldığın yerleri bitir. Daha sonra yeniden ihale açalım, sen bu ihaleye gir ve öyle yap." dediğini ileri sürdü.

Sekmen'in bu teklifini kabul ettiğini bildiren Karadayı, ifadesinde şunları kaydetti:

"Sembolik bir şey olacağını düşünerek ödeyeceğimi söyledim ama 16 milyon 450 bin lira ceza yazıldığını söylediler. İnşaat ilerlesin diye o ana kadar belediyeye ödediğim 18 milyon lira alacağımdan mahsup edilmek üzere bu cezayı ödemiş oldum. Belediye başkanı önümüze yeni bir proje koydu. Projeye göre, yapmış olduğum blokların temellerine 'fore kazık' sistemi yapmamızı istedi. Bu sistemi araştırdığımda sadece su tabanlı yerlerde uygulanan, mevcut inşaatımızda uygulanmasına gerek olmayan bir işlem olduğunu ve maliyetinin 40 milyon lira olduğunu gördüm. Bu defa belediyenin bu teklifini kabul ettiğimi, inşaata başlayacağımızı söylediğimde belediye yeniden kendi teklifinden vazgeçti. Dolandırıcılık kastıyla hareket etmem söz konusu değildir. Belirtmiş olduğum sebeplerden dolayı inşaatların yapılması tamamlanmamıştır."

Dosyanın geniş kapsamlı olması, sanık savunmasıyla birlikte mağdur beyanlarının alınmasının normal mesai saatleri içerisinde mümkün olmayacağının anlaşılması ve sanık müdafinin dilekçeyle resen celse açılmasını istemesi üzerine sanık Karadayı'nın alınan ifadesi dava dosyasına eklendi.

Mahkeme heyeti, avukatları dinledikten sonra sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Olay

Karadayı Konut Yapı Mimarlık Mühendislik İnşaat Taahhüt firmasının sahibi ve yönetim kurulu başkanı Ahmet Metin Karadayı hakkında, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Karadayı'nın, Erzurum Palandöken ilçesi sınırları içinde bir kısmını Erzurum Büyükşehir Belediyesinden ihale yoluyla aldığı, bir kısmını da konut karşılığı müştekilerden topladığı parseller üzerinde hazırladığı konut projesini yapmayarak, para ya da arsa karşılığı satış yaptığı önceden 200 olan soruşturma aşamasında 346'yı bulan müştekiyi dolandırdığı belirtildi.

Karadayı hakkında her bir müşteki için ayrı ayrı 2 yıldan 7 yıla kadar olmak üzere toplam 692 yıldan 2 bin 400 yıla kadar hapis istemiyle ilk olarak asliye ceza mahkemesinde açılan dava, bu mahkemenin suçun niteliği itibarıyla görevsizlik kararı vermesi üzerine iddianame Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :