'Erdoğan'ın İran anlaşmasını kabul et!'

'Erdoğan'ın İran anlaşmasını kabul et!'

Muhafazakar kesiminin önemli liderlerinden Patrick Buchanan, ABD Başkanı Obama’ya hitaben yazdığı yazıda, "Anlaşmayı eleştirenler samimi değil, Savaş Partisi’ne teslim olma, Erdoğan'ın anlaşmasını kabul et" dedi.

Muhafazakar kesiminin önemli liderlerinden Patrick Buchanan, ABD Başkanı Obama’ya hitaben yazdığı yazıda, "Anlaşmayı eleştirenler samimi değil, Savaş Partisi’ne teslim olma, Erdoğan'ın anlaşmasını kabul et" dedi.

ABD’deki muhafazakar kesiminin önemli liderlerinden Patrick Buchanan, ABD Başkanı Barack Obama’ya hitaben yazdığı yazıda, Türkiye ve Brezilya’nın İran ile yaptığı anlaşmayı kabul etmesi gerektiğini kaydetti. ‘’American Conservative’’ dergisinin web sitesinde yayınlanan ‘’İran’la anlaşmayı kabul et sayın Başkan’’ başlıklı yazıda, Türkiye ve İran arasındaki anlaşmanın, Obama’nın seçim dönemi boyunca savunduğu, ‘’Nükleer İran’a da İran’la savaşa da hayır’’ politikası için samimiyet testi olduğu vurgulandı.

Cumhuriyetçi Başkanlar Nixon, Ford ve Reagan’ın baş danışmanlığını yapan Pat Buchanan, 1992 ve 1996 yıllarında da Cumhuriyetçi Parti içinde başkan adaylığı yarışına katılmıştı.

Buchanan, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Brezilya Devlet Başkanı Lula de Silva’nın Tahran’a bizzat giderek sadece prestijlerini ortaya koymadıklarını aynı zamanda, Obama’nın 8 ay önce İran’a yaptığı teklifin nerdeyse benzeri üzerinde anlaşma sağladıklarını vurguladı.

Obama’nın 8 ay önceki teklifinin benzeri anlaşmaya sıcak bakmasına şaşkınlığını gizlemeyen Buchanan, ‘’Başkan Obama bunu neden kenara itiyor? Yoksa anlaşma istemiyor mu? Savaşa götürecek ambargo yolunu mu seçti? Savaşçılar Obama’nın başkanlığını da mı ele geçirdi? ‘’ diye yazdı.

Buchanan şöyle devam etti: ‘’Eğer İran, anlaşmada söylediği miktar az zenginleştirilmiş uranyumu (LEU) Türkiye’ye gönderirse, elinde kalan uranyum miktarı ile en fazla bir nükleer deneme yapabilir. Ve her aşaması Birleşmiş Milletler denetiminde olduğu için bu uranyumun silaha dönüştürülmesi ihtimalinde bile ABD’nin müdahale etmek için yeterli vakti olacak. Peki öyleyse nasıl oluyor da İran’ın nükleer programı birileri için varoluşsal bir tehdit olabiliyor? İsrail, yüzlerce, ABD binlerce nükleer silaha sahip.’’

Anlaşmayı eleştirenler samimi değil

Bazı çevrelerin, anlaşmanın İran’ın, Hillary Clinton’un BM Güvenlik Konseyi’ndeki kapsamlı ambargo ve yaptırım çabalarını engelleme girişimi gibi sunduğunu hatırlatan Buchanan, ‘’Bu kesinlikle doğru. Ancak eğer, yaptırımların amacı İran’ı anlaşmaya zorlamaksa, zaten anlaşma yolunda bir ilerleme sağlanmış. İran’ın son hamlesi, bu konuda gerçek bir ilerleme.’’ tepkisinde bulundu.

‘’Eğer ABD anlaşmayı kabul ederse İran yan çizecek ve vazgeçecek’’ eleştirileri bulunduğunu kaydeden Buchanan, ‘’İran eğer bunu yaparsa, Türkiye ve Brezilya’yı kaybedecek. İkisi tarafından ikiyüzlü bulunacak’’ yorumunda bulundu.

Türkiye ve Brezilya’nın art niyeti yok

Türkiye ve Brezilya’nın İran’ı anlaşmaya ikna ederek, Hillary Clinton’un diplomasisini çok karmaşık hale getirdiklerinin açık olduğunu ifade eden Buchanan, ‘’Ancak, bu artniyetli ve fesatlık saikiyle bu yola başvurdukları anlamına gelmez’’ dedi. Lula’nın görevini devretmeden önce Nobel Barış Ödülü almak istemesinde yadırganacak bir yön bulunmadığını kaydeden Buchanan, Bill Clinton’un da görevi devretmeye yakın, bu istekle Filistin barışı için yoğunlaştığını belirtti.

Erdoğan’ın diplomatik çabaları için her sebebi var

Erdoğan’ın ve Türkiye’nin İran’ın nükleer silaha sahip olmasını asla istemeyeceğini ifade eden Buchanan, ‘’Şii İran ile Sünni Türkiye’nin hem bölgede hem de Orta Asya’da rakip iki güç olduklarını’’ iddia etti ve ekledi; ‘’Dahası, İran bombası, Türkiye’yi Türk bombası yapmaya zorlayacak. Erdoğan’ın bu krizin, İran’ı nükleer silahsız ve bölgeyi de Türkiye’nin müttefikleri ile bir başka komşusu arasında bir başka savaşa girilmesini önleyecek şekilde çözülmesini istemesi için her türlü mücbir sebebi var.’’

Obama, ‘Savaş Partisi’ne teslim mi oldu?

Obama’nın İran’la anlaşmayı ciddiye almayı reddetmesinin, ‘’Savaş partisinin’’ onu da kendi saflarına çektiğinin açık sinyali olacağını iddia eden Buchanan, ‘’bu da Obama’yı müzakere masasından kaldırıp sonunda savaş olan çatışma masasına oturtacak’’ diye yazdı.

ABD’nin İran’ın teklifini Kabul etmesinin Ahmedinecat açısından diplomatic bir darbe olacağını ileri süren Buchanan, ‘’Belki de asıl problem bu. Güçler, İran’la anlaşmanın yollarını aramıyor. İran’ı ezmek istiyorlar. ‘’ dedi.

(Haber 7)