Engelliye hakaret eden şoföre para cezası

Engelliye hakaret eden şoföre para cezası

Diyarbakır'da görme engelli kadına hakaret ettiği gerekçesiyle tutuksuz yargılanan özel halk otobüsü şoförüne 7 bin lira para cezası verildi- Görme engelli Yeşil : "Bu davayı, bütün engelli arkadaşlarım adına açtım"- Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Kara

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'da görme engelli kadına hakaret ettiği gerekçesiyle tutuksuz yargılanan özel halk otobüsü sürücüsüne 7 bin lira para cezası verildi.

Diyarbakır'da 17 Ocak 2015'te Bağlar ilçesinde Altı Nokta Körler Derneği üyesi görme engelli Hatice Yeşil, ücretsiz seyahat kartını kullanarak halk otobüsüne binmek istedi.

Bu sırada şoför Hacı Özdağ'ın hakaretine uğrayan Yeşil, söz konusu kişi hakkında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'na şikayet, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na ise suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca şüpheli Hacı Özdağ hakkında TCK'nın 125. maddesi uyarınca "hakaret" suçundan hazırlanan iddianamenin ardından, 7. Asliye Ceza Mahkemesine dava açıldı.

Karar duruşmasında, mağdur Hatice Yeşil, sanık Özdağ ile tanık Sinan Aktaş hazır bulundu.

Şüpheli Özdağ mahkemede yaptığı savunmasında, olay tarihinde Diyarbakır'da olmadığını ileri sürdü.

Mağdur Yeşil ise otobüs şoförünün daha önceki beyanlarında bu şekilde ifade vermediğini öne sürerek, şüphelinin yalan söylediğini belirtti.

Mahkemede tanık olarak dinlenen Sinan Aktaş da engelli olduğunu ancak yüzde 25 gördüğünü belirterek, olay tarihinde arkadaşı Yeşil'i otobüse bindirirken, ücretsiz seyahat kartı kullanan arkadaşına sanık Özdağ'ın hakaret ettiğine şahit olduğunu söyledi.

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme sanık Özdağ'ın, Yeşil'e yaptığı "hakaret" suçu nedeniyle, 7 bin lira para cezasına çarptırılmasına karar verdi.

- "Engelli arkadaşlarım adına davayı açtım"

Davanın sonucunu AA muhabirine değerlendiren mağdur Yeşil, otobüse binerek ücretsiz taşıma kartı kullandığı için otobüs şoförünün "Gelin gelin körler, sakatlar doldu, siz de gelin" diyerek hakaret ettiğini söyledi.

Yeşil, engelli oldukları için hor görülmelerinin kendilerini üzdüğünü dile getirerek, şöyle konuştu:

"Engelliyiz ama asıl engel, insanın gönül gözüdür, insanın gönül gözünün açık olması gerekir. Bu davayı, bütün engelli arkadaşlarım adına açtım. Otobüs şoförlerinin hiçbir engelli arkadaşımıza bu şekilde davranmaması çağrısında bulunuyorum. Biz engelliyiz ama yıpranmak istemiyoruz. Toplumun engelimizi yüzümüze vurmaması lazım. Halkımız tarafından farklı bakış açılarına maruz kalmak istemiyoruz."

- "Bu karar emsal niteliğindedir"

Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Mehmet Akif Karakaş, dernek üyesi Yeşil'in davayı kazanmasından büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Yeşil'in haklı davasında verdiği mücadelesinde yanında olduklarını dile getiren Karakaş, şunları kaydetti:

"Şehir içi özel halk otobüsünden görme engelli arkadaşlarımız sürekli sıkıntı yaşıyor. Toplum içerisinde de rencide edici sözlerle karşı karşıya kalıyoruz. Bugün sonuçlanan davada şoföre ceza verildi. Bu karar emsal niteliğindedir. Bu kararı otobüs şoförlerinin dikkate almasını istiyorum. Bu tarz hakaretler ile karşı karşıya kalmamız durumunda dava açacağız."

Engelliye hakaret eden şoföre para cezası

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :