Engelli kadınlar dışarıya çıkamıyor

Engelli kadınlar dışarıya çıkamıyor

Engelli kadınların toplum içine çıkmaktan çekindiği, ancak toplumun her alanında yer almalarının en doğal hakları olduğunu belirtildi

Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şubesi Hukuk Komisyonu Başkanı Suna Yılmaz, Derneğin Kadın Kolları adına dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde engelli kadınları gündeme taşımak istediklerini söyledi.

Çünkü toplumun en değerli fertleri olan engelli kadınların sayısının oldukça fazla olduğunu ifade eden Yılmaz, ''Ne var ki engelli kadınlarımız toplum içine çıkmaktan çekinmekte, toplumdan soyutlanmış şekilde yaşamlarına devam etmektedirler. Oysa ki normal insanlar gibi eğitim, çalışma, sosyal ve kültürel yani her alanda yer almaları en doğal haklarıdır'' dedi.

Öncelikle engelli kadınların eğitiminin şart olduğunu vurgulayan Yılmaz, ''Bu konuda öncelikle aileye büyük sorumluluklar düşmektedir. Eğitim anneanneden başlasın ki engelsiz bir toplum oluşsun'' diye konuştu.

 

Eğitim almış bir engelli bireyin kendisine güven duyacağını, toplumdan soyutlanmayacağını, haklarını bileceğini ve çalışma alanlarında yerini alacağını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

''Dolayısıyla sosyal, siyasal, ekonomik alanlarda da normal insanlar gibi yerlerini alacağına inanıyoruz. Bu konuda tüm ailelere sesleniyoruz, sizlere büyük görevler düşmektedir. Engelli çocuklarınızı ve özellikle kızlarınızı toplumdan soyutlamayın. Onların doğal hakları olan eğitim, siyaset, çalışma, sosyal ve ekonomik her alanda yerlerini almalarını sağlayın. Yöneticilerimize de aynı çağrıyı yapıyoruz.''

 

3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü problemlerin dile getirildiği bir gün olarak anmak istemediklerini belirten Yılmaz, artık toplumun her alanında yerini almış ve söz hakkına sahip olmuş engelli bireyler olarak anılmak istediklerini kaydetti.

Basın toplantısında, Dernek Başkanı Veli Özağan ile yüzde yüz görme engelli oldukları halde el işi yapan dernek üyeleri de katıldı.

Basın toplantısı sırasında ellerinden örgülerini bırakmayan kadınlar, örgü örerken hiç zorlanmadıklarını, parmaklarının ucuyla mili hissedip ilmekleri attıklarını anlattılar.

Dantel ve diğer çeyizlik ürünleri de yaptıklarını belirten kadınlar, el işlerini derneğin açacağı sergide beğeniye sunacaklarını söylediler. AA