EMISCO "Birlikte Yaşam ve Kültürlerarası Anlayış Modelleri" Sempozyumu

EMISCO "Birlikte Yaşam ve Kültürlerarası Anlayış Modelleri" Sempozyumu

PARİS (AA) - Toplumsal Bütünlük İçin Avrupalı Müslüman Girişiminin (EMISCO) Uluslararası Birlikte Yaşam ve Kültürlerarası Anlayış Modelleri Sempozyumu'nda, İslamofobi, kültürel ayrımcıık...

PARİS (AA) - Toplumsal Bütünlük İçin Avrupalı Müslüman Girişiminin (EMISCO) Uluslararası Birlikte Yaşam ve Kültürlerarası Anlayış Modelleri Sempozyumu'nda, İslamofobi, kültürel ayrımcıık ve kültürlerarası diyalog konuları tartışıldı.  

Sempozyuma merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ev sahipliği yaptı. EMISCO Genel Sekreteri Bashy Quraishy, Avrupa'da son zamanlarda İslamofobi konusunda yaşanan gelişmeler karşısında, saldırılara profesyonel düzeyde cevap verilmesinin gerektiğini belirtti. Quraishy, "sosyal uyum konusunda da gösterilen faaliyetlerin artırılmasına ihtiyaç olduğunu, Avrupa'da bütün kültürlerin bir armoni içinde yaşaması için çalıştıklarını" söyledi.

UNESCO Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, dünyanın, birçok yerindeki kültürel ayrımcılık nedeniyle çıkan çatışmalardan dolayı büyük bir enerji ve kaynak kaybettiğini söyledi. Botsalı, UNESCO ve EMISCO gibi organizasyonların eğitim, bilim ve kültür alanlarında aktiviteleriyle uluslararası alanda toplumsal barışa katkı sağlamaya çalışan kurumlar olduğunu belirtti.

Eski AGİT İslamofobiyle Mücadele Özel Temsilcisi Büyükelçi Ömür Orhun ise savunmasız gruplara karşı ayrımcılığın ve hoşgörüsüzlüğün şiddetli dışa vurumlarının artarak devam ettiğine üzülerek şahit olduğunu söyledi.

Orhun, "Günümüzün en gelişmiş demokrasilerden birisi İslamofobiyi sadece kurumsallaştırmadı aynı zamanda anayasaya minare yasağını ekleyerek onu anayasallaştırdı" dedi.  Günümüzde siyaset ve medyada olumsuz ve klişeleşmiş bir dilin kullanılmaya devam ettiğini belirten Orhun, ırkçı ve yabancı düşmanı eğilimlerin temel insan hak ve özgürlüklerinin uygulanmasını zorlaştırdığını vurguladı. 

Büyükelçi Orhun, farklı kültür ya da değer sistemleri arasındaki diyaloğa duyulan ihtiyacın uluslararası toplumun gündeminin üst sıralarında yer almaya devam edeceğinin altını çizdi.

EMISCO, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Azerbaycan Dini Kurumlarla İş Üzere Devlet Komitesi öncülüğünde düzenlenen sempozyuma çok sayıda Türk ve yabancı konuk katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı