Elektrikte 2 günde bir santral devrede

Elektrikte 2 günde bir santral devrede

Bu yılın ilk yarısında 3 bin 452 megavat kapasitesinde 95 yeni elektrik üretim santrali devreye alındı - Bu rakam geçen yılın aynı ayında devreye alınan elektrik santrallerinin kurulu gücüne oranla yüzde 40 artışa denk geldi- Bu dönemde devreye alınan en

ANKARA (AA) - NURAN ERKUL - Türkiye'de yılın ilk yarısında yaklaşık her 2 günde bir elektrik santrali devreye alındı. Bu dönemde hizmete giren toplam 95 yeni santralin kurulu gücü, geçen yılın aynı döneminde devreye alınan kapasiteye oranla yüzde 40 artarak 3 bin 452 megavatı buldu.

AA muhabirinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerinden yaptığı derlemeye göre, son 10 yılın en fazla büyüyen sektörlerinden biri olan enerjide kurulu güç giderek artmaya devam etti. Türkiye'nin elektrikteki kurulu gücü 30 Haziran 2016 itibarıyla 76 bin 550 megavata ulaştı.

Söz konusu kapasitenin yüzde 57,1'ini doğalgaz ve kömür santralleri oluştururken, hidroelektrik santrallerinin payı yüzde 34,2, rüzgar santrallerinin payı da yüzde 6,4 oldu. Jeotermal, biyogaz ve güneş enerjisi santralleri ise kurulu güce yüzde 2 seviyesinde katkı sağladı.

Bu yılın ilk yarısında toplamda 3 bin 452 megavat kapasitesinde 95 yeni elektrik santrali devreye alındı. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde devreye alınan 2 bin 98 megavatlık kapasiteye oranla yüzde 40 artış gösterdi.

İlk 6 ayda devreye alınan yeni santrallerin yüzde 72,4'ünü termik santraller, yüzde 12,7'sini rüzgar, yüzde 11'ini hidroelektrik santralleri ve yüzde 4'ünü ise jeotermal ve biyogaz yakıtlı santraller oluşturdu.

Yılın ilk yarısında devreye alınan santraller dikkate alındığında, sisteme yaklaşık her 2 günde yeni bir kurulu güç kaynağı dahil edildi.

- En büyük santral 700 megavat ile Zonguldak'ta

Devreye alınan 95 yeni santralden en büyüğü Zonguldak'ta hizmete girdi. Yerli ve ithal taş kömüründen elektrik üretecek santralin kurulu gücü 700 megavat seviyesinde bulunuyor.

Bu santralin ardından Bandırma'daki 401 megavat gücünde bir doğalgaz, Kırıkkale'deki 280 megavat kapasitesinde iki doğalgaz santrali de en büyük tesisler arasında yerini aldı.

Devreye alınan santrallerin 38'ini rüzgar, 25'ini hidroelektrik, 17'sini doğalgaz santralleri oluştururken, jeotermalde ve kömürde 5, biyogazda 4 ve atık ısıda bir yeni santral elektrik üretimine başladı.

- Rekor haziran ayında

Söz konusu 6 aylık dönemde en fazla kapasite haziran ayında devreye alındı.

Bu yılın haziran ayında elektrik üretimine başlayan santrallerin kurulu gücü bin 568 megavat seviyesinde gerçekleşti. Bu rakamda geçen yılın aynı ayında devreye alınan 93 megavatlık kapasiteye oranla yaklaşık 16 kat artış gözlendi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :