Ekranların sevilen dizisi Uyanış Büyük Selçuklu dizisinde de anlatılan Hasan Sabbah ve Nizamülmülk hikayesinin aslı ne?

Ekranların sevilen dizisi Uyanış Büyük Selçuklu dizisinde de anlatılan Hasan Sabbah ve Nizamülmülk hikayesinin aslı ne?

Kaliteli senaryosu ve iddialı oyuncu kadrosunu yüksek izlenme oranlarıyla taçlandıran TRT1'in Uyanış Büyük Selçuklu dizisindeki karakterlerle ilgili gerçekleri yazarımız Yücel Kemandi yazdı.

Büyük Selçuklu Devleti'nin dönemini anlatan Uyanış Büyük Selçuklu Dizisi'nin karakterleri herkesin merak konusu oldu. Yazarımız Yücel Kemandi konuyla ilgili bilinmeyenleri kaleme aldı

Seçuklu Devleti coğrafyasında isimleri dünya tarihine geçmiş üç kişi: Nizamülmülk, Ömer Hayyam ve Hasan Sabbah. Her birisinin de kendine özel kişiliği ve hayat hikayesi var. 

Dünyayı gözlemleyen Ömer Hayyam’ın, zamanın efsane veziri Nizamülmülk ve dünyanın kendisinden korktuğu Hasan Sabbah ile Nişapur’da eğitim gördükleri söylenir.

Ömer Hayyam. Kimine göre bir sarhoş ve zındık kimine göre Allah dostu bir filozof.

Hayyam’ı bazıları için hasta ve meczup ve bazıları için de veli görünmesinde sebep rubaileriydi kuşkusuz.

Ömer isimli başka bir Rubai yazarının Birçok Rubai ünü sebebiyle Hayyam’ınkilerle karıştırılmıştır. Ömer Hayyam’ın şu ana kadar bilinen rubai sayısı 158’dir. Kendisine mal edilenler binleri geçmiştir. (Rubai, Divan edebiyatı'nda dört dizeden oluşan koşuk, dördül.)

Nişabur’da 18 Mayıs 1048 tarihinde doğan Ömer Hayyam şair, filozof, matematikçi, astronom olarak bilinmektedir. Fars kökenli olan Hayyam bilim sanatlarıyla ilgilenmiş çok önemli matematikçilerin arasında sayılmaktadır. Binom açılımını kullanan ilk bilim insanıdır.

Yücel Kemandi'nin yazısının devamı için tıklayın!

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.