Psikolojik Danışman Ali Şeker

Psikolojik Danışman Ali Şeker

Ekranlar Arasında Kitapla Kalan Çocuk: Dijital Çağda Okuma Alışkanlığı

Dijital çağda çocuklar, ekranların büyüsüne kapılıyor. Telefonlar, tabletler, bilgisayarlar… Peki, bu dijital dünyada kitapların büyüsü nerede kaldı? Çocuklarımızı ekranlardan koparıp kitap sayfalarına nasıl çekebiliriz? Türkiye’de çocuklar günde ortalama 3 saatini ekran karşısında geçiriyor. Bu durum, okuma alışkanlığı kazandırmayı zorlaştırıyor gibi görünse de, doğru yaklaşımla bu zorluk aşılabilir.

Dijital Çağın Zorlukları mı? Yoksa Fırsatları mı?

Evet, teknoloji çocukların dikkatini dağıtıyor. Ama doğru kullanıldığında, onları okumaya teşvik eden güçlü bir araç olabilir. Sesli kitaplar, interaktif e-kitaplar, mobil uygulamalar… Bunlar çocukların hayal gücünü harekete geçiren yeni dünyalar!

“Bir çocuğa kitap sevgisi kazandırmak, ona hayat boyunca taşıyacağı bir hazine vermektir.”

Ailede Ekran-Kitap Dengesi Nasıl Kurulur?

Ailede atılan küçük adımlar, büyük farklar yaratır. Akşam yemeklerinde telefonlar ve tabletler sessizde, ekranlar kapalı. Yatmadan önce “ekransız kitap zamanı” ilan etmek gibi basit ama etkili uygulamalar…

Ayşe Hanım, 7 yaşındaki oğlu Emir’le her akşam 20 dakika kitap okuyor. Telefonlar ve tabletler sessizde, ekranlar kapalı. Ayşe Hanım anlatıyor:
"Emir’in gözlerindeki heyecan, kelimelerin büyülü dünyasına adım attığını gösteriyor. Ekranların büyüsünden çok, kitapların büyüsüne tutuluyor."

Okul ve Öğretmenler Nasıl Destek Olabilir?

Okullar, teknolojiyi okuma alışkanlığı için bir fırsat alanına dönüştürebilir. Öğretmenler e-kitapları tanıtabilir, online kitap kulüpleri oluşturabilir ve sınıf içi kütüphane zamanlarını artırabilir.

Örneğin, Emel Öğretmen öğrencileriyle kitap üzerine dijital sunumlar yapıyor, ardından çocuklar okuduklarını kısa videolara dönüştürüyor. Böylece teknolojiyle kitap sevgisi birleşiyor, çocuklar öğrenmeye daha çok bağlanıyor.

Arkadaş Çevresi ve Sosyal Paylaşımlar Gücü

Çocuklar, arkadaşlarının ne yaptığını çok önemser. Kitap okumayı sosyal bir etkinlik haline getirmek, alışkanlığı pekiştirir. Kitap değişim günleri, okuma yarışmaları ve okuma kulüpleri, çocukların motivasyonunu artırır.

9 yaşındaki Deniz’in okulundaki “Okuma Takası Kulübü”, yeni kitaplar keşfetmesine ve okuduklarını arkadaşlarıyla paylaşmasına olanak sağlıyor. Sosyal bağ, kitap sevgisini derinleştiriyor.

Teknolojiyle Barışık, Kitapla Dost Çocuklar

Okuma alışkanlığı, kelimeleri öğrenmekten öte, dünyaya farklı pencereler açmaktır. Dijital çağda büyüyen çocuklarımız, teknolojiyle barışık olmalı ama kitap dostluklarını da unutmamalı.

Anne-baba olarak sevgi ve bilinçle, çocuklarımıza bu dengeyi öğretmek bizim elimizde.

Sonuç

Dijital dünya vazgeçilmez. Ama kitapla kurulan bağ, çocuklarımızın geleceğini şekillendiren en güçlü köprüdür. “Ekranlar arasında kitapla kalan çocuklar” yetiştirmek, doğru çaba ve sevgiyle mümkün.

Anne-Babalar İçin Pratik Öneriler:

  • Ekran süresini sınırlandırın, yasaklamayın.
  • Kitap okuma saatlerini evinizin en sevilen ritüeli haline getirin.
  • Dijital kitap ve sesli kitap uygulamalarını birlikte keşfedin.
  • Çocuğunuzun ilgisini çekecek kitaplar seçin.
  • Okudukları hakkında sohbet edin, onları dinleyin.
  • Okuma etkinliklerini arkadaşlarla paylaşmasını sağlayın.

Şimdi Harekete Geçin!

Bugün, çocuğunuzla telefonları ve tabletleri kapatıp 15 dakika kitap okuyun. Bu küçük an, ona verebileceğiniz en değerli hediye olabilir.

Siz çocuklarınıza kitap sevgisini nasıl aşılıyorsunuz?

Deneyimlerinizi bizimle paylaşın; birlikte öğrenmek en güzel yolculuktur.

Unutmayalım, dijital çağda kitap sevgisi; sabır, sevgi ve bilinçle büyür. Ekranlar arasında kitapla kalan çocuklar yetiştirmek elimizde.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum