Ekonomi Bakanı Elitaş:

Ekonomi Bakanı Elitaş:

"Paris’te bir bomba patladığında, bunu hep birlikte kınadık, hep birlikte üzüldük, isyan ettik. Ancak gördük ki Bağdat’ta, Gazze’de ve Ankara’da canlar yandığında, sözde medeni bu halklar ve onların devletleri bizdeki bu acıları hiç umursamadılar. Kurulan

KAYSERİ (AA) - Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Paris’te bir bomba patladığında, bunu hep birlikte kınadık, hep birlikte üzüldük, isyan ettik. Ancak gördük ki Bağdat’ta, Gazze’de ve Ankara’da canlar yandığında, sözde medeni bu halklar ve onların devletleri bizdeki bu acıları hiç umursamadılar. Kurulan bu yeni düzende, birkaç devlet dünyanın zenginliğini elinde tutarken, milyarlarca gence yoksulluğu ve umutsuzluğu kader olarak gösteriyorlar. Sonra da böyle bir dünyada güvende olacaklarını zannediyorlar" dedi.
Elitaş, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından Erciyes Teknopark AŞ Salonu'nda düzenlenen "2023 Vizyonunda Gençlerin Rolü" konulu konferansta yaptığı konuşmada, tecrübenin bir maliyetinin olmadığını belirtti.
"Asıl mesele, büyüklerin bir bedel ödeyerek edindikleri tecrübeye, biz bedavaya sahip olabiliriz" ifadesini kullanan Elitaş, "Benim oğlum da burada, şimdi gördüm. Ona da bazen anlatırız ama 'Baba artık zaman değişti' diyor. Bize de babamız öyle diyordu ancak bizim buradan baktığınızda zaman değişmiyor. Tecrübe her zaman en uygun maliyetle, bedava alınması gereken unsurlardandır" dedi.
"Daha bir hafta önce, Ankara’da pek çok masum insanı, gençleri alçakça katleden de gençlerdi; dün 18 Mart’ta bir kez daha andık, Çanakkale’de 101 yıl önce bu millete göğsünü siper eden de gençlerdi" diyen Elitaş, şöyle devam etti:
"Aradaki fark ne? 101 yıl önce Çanakkale’de, silahlarımızla değil; 15 yaşında, 17 yaşında, 20 yaşında gençlerimizin tertemiz kalpleriyle savaşıyorduk. O kalpler iman dolu, cesaret dolu ve vicdan dolu kalplerdi. Hani Akif diyor ya, Asım’ın nesliydi. Ben gerek burada, gerekse Anadolu’nun her yanında işte böyle bir neslin yeniden yetiştiğini büyük bir mutlulukla görüyorum. İnşallah, sizler gibi milli ve manevi değerlerle donanmış gençler, kalpleri de tamir edecektir. Gayretlerinizin boşa gitmeyeceğinden emin olunuz. Dünyadaki en karlı, verimli, hayırlı yatırım insana yapılan yatırımdır. İnancını, tarihini ve kültürünü bilen; araştırıp öğrenen, sonra da çevresine öğreten gençlerden olunuz. Allah Türkiye Gençlik Vakfı gibi milli değerlerimizi özümsemiş, erdemli, yüreği Allah ve Peygamber sevgisiyle dolu gençlerin yetişmesine vesile olan vakıflardan ve siz gençlerden razı olsun."
- Yeni dünya düzeni
Mustafa Elitaş, Türkiye’nin çevresinin ve dünyanın hızla değiştiğine işaret ederek, yeni bölgesel düzenler ve yeni bir dünya düzeni kuruluyor. Sizler böyle bir dünya düzeninde yaşayacak, omuzlarınızda Türkiye’yi taşıyacaksınız" dedi.
Dönüşen dünyada değişen ve değişmeyen şeyler olduğuna vurgu yapan Elitaş, şöyle konuştu:
"Değişmeyen şu; birileri çok uzaklardan gelip, bizim bölgemizde nefret tohumları ekmeye devam ediyor. Ortadoğu’da adalet üzerine değil, nefret üzerine bir düzen kurmak isteyenler var. Rusya’dan Batı dünyasına kadar ve onların bölgemizdeki kuklaları Ortadoğu’da bir tarafı tutup diğer tarafı vurduruyor. 400 bin Suriyelinin katili Esed’i; halkını sokaklarda taramalı tüfeklerle vuran Sisi’yi destekliyor. Geçmişte de günümüzde de Türkiye’yi zayıflatmak isteyen PKK’nın arkasında hep birileri çıkıyor. Diğer taraftan, bu yeni dünya düzeninde samimiyet kıtlığı var. Bakınız Paris’te bir bomba patladığında, bunu hep birlikte kınadık, hep birlikte üzüldük isyan ettik. Ancak gördük ki Bağdat’ta, Gazze’de ve Ankara’da canlar yandığında, sözde medeni bu halklar ve onların devletleri bizdeki bu acıları hiç umursamadılar. Kurulan bu yeni düzende, birkaç devlet dünyanın zenginliğini elinde tutarken, milyarlarca gence yoksulluğu ve umutsuzluğu kader olarak gösteriyorlar. Sonra da böyle bir dünyada güvende olacaklarını zannediyorlar."
- "Türkiye, kirli dünyanın bir parçası olmamak için mücadele ediyor"
Bakan Elitaş, kalbi adalet duygusuyla dolu Türk halkının, çevresinde olup bitenleri kabullenmediğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Türkiye tıpkı geçmişte olduğu gibi bugün de bu kirli dünyanın bir parçası olmamak için mücadele ediyor. Gözlerimizin önünde yaşanan zulümlere dur demek istiyorlar. Çünkü bizim karakterimize işlemiş yüksek bir adalet duygusu var. 524 yıl önce soykırım gören Yahudileri İspanya’dan, 4 bin kilometre uzaklardan gemilerle getirip, en güzel şehirlerimize yerleştiren; 21. yüzyılda Gazze’de, Suriye’de adaletin kavgasını veren bu milletin vicdanıdır. Türkiye yeni kurulan bu dünya düzeninde insanca, hakça, erdemlice farklı, dimdik bir duruş gösteriyor. Sözde medeni devletlerde Suriyeli mültecilere tekme atan polisleri, çelme takan gazetecileri görürsünüz; hiç böyle bir şeyin Türkiye’de yapıldığını gördünüz mü?"
Türk halkının çok temiz kalpli, çok asil ruhlu ve çok yetenekli bir halk olduğunu vurgulayan Elitaş, "Biz bu hakikati şiirlere, resimlere ve şarkılara gömüyoruz. Ne demiş Aşık Veysel; 'Topraktan olduk, kardaşık. Aynı yolcuyuz, yoldaşık…" dedi.
Elitaş, ülkesindeki şiddetten, açlıktan kaçan 2,7 milyon Suriyeli geldiğinde onlara Tanrı misafiri misali "Hoşgeldin" dediklerini, evlerini açtıklarını, lokmalarını bölüştüklerini belirterek, şöyle konuştu: "Bu yaptığımızı, yeni dünya düzenini kurmaya çalışanlar anlamazlar. Ama onların anlayamadığı bir şey daha var; aynı şeyler onların başına gelseydi biz yine kapılarımızı açardık. Bu bir gönül lokmasıdır, herkes yiyemez. Biz yeriz. Bu dünya düzeninde Gazze’de ağlayanın da Suriye’deki açın da yarasına merhem olacak bir tek biz varız. Bu nedenle sevgili gençler, dünyanın özellikle de çevremizin bize ihtiyacı var. Siz gençlerin ve bizlerin daha fazla teknoloji üretmesi, daha güçlü olması bu nedenle önemli. Türkiye’nin güçlü olması, zengin olması bu yüzden önemli. Yaptığımız daha fazla ihracat, ürettiğimiz daha fazla otomobil, bulduğumuz her yeni buluş bu dünyadaki zayıflara destek olacaktır. Ben bu yolda siz gençlerimizin yılmayacağını çok iyi biliyorum. Size inanıyorum."
- Asimetrik savaş
Yeni dünya düzeninin bir diğer gerçeğinin de "asimetrik savaşın" farklı devletlerce bir araç olarak kullanılması olduğuna dikkati çeken Elitaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bakın, Türkiye’nin doğrudan karşısına çıkamayacak ne kadar unsur varsa Türkiye’deki terör örgütlerinin arkasında. Buna asimetrik savaş diyoruz. Çünkü karşımızdaki oluşumlar nizami değil, savaş ahlakına sahip değil, vicdana sahip değil. Bir de devletin içine sızan bazı unsurlar var. Bunlar sizler gibi gençlerin gelecek hayallerine asla acımazlar. Güneyimizdeki ülkelerde, doğumuzda bu asimetrik savaşın unsurlarını görüyoruz. 15 yaşındaki gençleri siperlere koyan, kendisi Avrupa’da zevk sefa içinde yaşayan bunlardır. Çünkü bu korkaklar, karşısında dimdik duran askerimizi, polisimizi görünce çocuğun ve yaşlının arkasına saklanır, onları kalkan yaptırır. Buna asimetrik savaş diyoruz. Çünkü bunlar özgürlük, barış ve kardeşlik gibi kavramları dilinden düşürmez ancak gençlerimizin üzerinde bomba patlatır."
Elitaş, bu örgütlerin arkalarında yardım gördükleri ülkelerin olduğunu öne sürerek, "Türkiye’nin son 13 yılda ortaya koyduğu ekonomik büyümeyi, gelişmeyi, ihracat artışını kabullenemeyen; böyle bir büyümenin kendi hesaplarını bozacağını bilen ülkeler bunlar. Bir köprüyü yapmak 100 lira, onu bomba ile yıkmak 1 lira. Veriyorlar talimatı bu kukla örgütlere, Türkiye’ye fren yaptırıyorlar. Dünyanın her yerindeki terör örgütleri böyledir. Bu asimetrik savaşın yakıtı gençlerdir. Gençleri kullanırlar. Kalplerini maneviyatla, kültürle, vicdanla doldurmamış gençleri tüketirler. Bunlara çok dikkat ediniz, asla bunların yalanlarına kanmayınız." ifadelerini kullandı.
- "Dünya ekonomisi yeniden şekilleniyor"
Son 13 yılda Avrupa’nın en hızlı büyüyen, 2009 küresel krizinden bu yana 6 milyon insanına yeni iş imkanı yaratan ve ihracatını 4 katına çıkaran bir Türkiye olduğunu anlatan Elitaş, gençlere şöyle seslendi: "Burada siz gençlerin bir tane bilmesi gereken, bir tane de takip etmesi gereken iki şeye değineceğim: Öncelikle dünya ekonomisini takip ediniz. Dünya ekonomisi yeniden şekilleniyor. Gelişmekte olan ülkelerde de Avrupa gibi gelişmiş ekonomilerde de durgunluk var. Çevremizdeki enerji zengini ülkelerin ekonomileri ise enerji fiyatlarının düşmesi nedeniyle krizde. Bu aşağı yönlü dengeyi ülkemiz lehine etkilemenin yolu ise teknolojiye, markalaşmaya ve tasarıma odaklanmak. Kısacası, dünya piyasalarına ucuz olan değil; kaliteli ve teknolojik olan ürünleri satmak. İşte sizden her daim takip etmenizi istediğim şey de teknolojik gelişmeler. Bunu sakın ihmal etmeyin. Yanlış anlamayın; teknolojideki gelişmeyi takip etmek en teknolojik bilgisayarı ve cep telefonunu almak değil; bu teknolojiler nasıl üretilmiş, bunların önemi nedir bunları anlamaktır."
Bakan Elitaş, vatanın kurtulması ve yükselmesi için önceki nesillerin, güç zamanlar yaşadığını ifade ederek, "Ben sizler gibi kalbi vatan sevgisi ile dolu, maneviyatla dolu gençlerimizin kendilerini yetiştirdiği takdirde başarılı olacağına eminim. Daha önemlisi mutlu olacağınıza eminim. Yarın elinize alacağınız memleket kaderini canınızdan kıymetli tutacağınıza inanıyorum. Ailenizin, halkımızın ve vatanımızın şerefi olacağınızı hiç unutmayın" diye konuştu. TÜGVA İl Temsilcisi Ahmet Kiraz ise yürüttükleri projeler hakkında bilgiler vererek, büyükleri ve toplumun her olanında gençleri 2023 vizyonuna katkı sağlamak için sarf ettikleri yoğun mücadelenin bir parçası olmaya davet ettiklerini söyledi.Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı olan 2023'e ve Türklerin Anadolu'daki bininci yıllarını yaşayacakları 2071'e dünyada söz sahibi, kural koyucu ve mazlumların hamisi olan bir Türkiye'nin gençleri olarak girmek istediklerini vurgulayan Kiraz, "İmam-ı Rabbani Hazretlerinin söylediği gibi; istemek nail olmaktır. Allah kabul etmeyeceği duayı ettirmez" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :