Ege'nin en büyük pazarı sınırlarını aştı

Ege'nin en büyük pazarı sınırlarını aştı

İzmir'de yüzyıllardır süren geleneğe uygun olarak dualar eşliğinde her salı kurulan Tire pazarının ünü, ürün çeşitliliği ve büyüklüğü dolayısıyla sınırlarını aştı- Tire Kaymakamı Demirezer: - "Pazarımız sadece Tire'ye değil, Ege Bölgesi'ne hitap eden bir

İZMİR (AA) - AHMET BAYRAM - İzmir'in Tire ilçesinde yüzyıllardır süren geleneğe uygun olarak dua eşliğinde her salı günü kurulan pazar, ürün çeşitliliği ve büyüklüğü dolayısıyla civar şehirlerden müşteri çekiyor.

Neredeyse ilçenin tüm sokaklarına yayılan ve her türlü ürünün yer aldığı pazarda satışlar, saat 08.30'da belediye hoparlöründen okunan "şükür, bereket ve helal kazanç duası" ile başlıyor.

Ege Bölgesi'nin en büyük pazarı olduğu belirtilen pazara, İzmir'in yanı sıra Aydın, Manisa gibi çevre iller ve bu şehirlerin ilçelerinden müşteriler geliyor. Pazara zaman zaman yabancı turist kafileleri de uğruyor.

Esnafın hep birlikte el açtığı duanın ardından pazarda satışlar başlıyor.

Pazarda en çok köylü kadınların elleriyle topladıkları bölgeye has ot çeşitleri rağbet görüyor. Tezgahlarda taze dağ kekiği, nane, ısırgan, maydanoz ve tere gibi Türkiye genelinde bilinen yeşilliklerin yanı sıra, arapsaçı, şevketi bostan, cibez, sarmaşık, kuşkonmaz, mellengeç, hardal, ebe gömeci, kaz ayağı, kör sarımsak, kuzu kulağı, turp otu ve kaymacık otu gibi daha çok Egelilerin sofralarını süsleyen onlarca farklı türde ot ve sebze yer alıyor.

Çevre şehirlerden pazara gelenler, sabahın erken saatlerinde köylü kadınların sınırlı miktarda topladıkları otları satın alabilmek için adeta birbirleriyle yarışıyor.

Pazarcılar da yerli ve yabancı turistlere alışkın olduğu için tezgaha yaklaşan meraklılara, daha önce görmedikleri otların faydalarını anlatmakla kalmıyor, isteyenlere uzun uzun bu otlardan yemek tariflerini de veriyor. Bazı tur şirketleri, yerli ve yabancı turistlerin hem alışveriş hem de keyifli bir gün geçirmeleri için Tire'ye salı günleri günübirlik turlar düzenliyor.

Uzun yıllar farklı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapan ilçenin tarihi ve kültürel mekanlarını da gezen ziyaretçiler, peynirler ve yeşilliklerle dolu torbalarıyla evlerine dönüyor.

Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, salı günü ilçede kurulan pazarın giderek büyüdüğünü ve tanındığını, sadece Tire'ye değil, Ege Bölgesi'ne hitap eden bir pazar haline geldiğini dile getirerek, "Burada doğrudan doğruya üreticiler ürünlerini sunma fırsatı bulduğu için pazarımız ilgi görmeye devam ediyor. Burada doğada yetişen yenilebilir bütün otlar bulunur. Bu mevsimde Tire pazarına pek çok alıcı sadece bu otları almak için gelir hatta satıcılarımız bu otların nasıl yapılacağının tarifini de verir." sözlerine yer verdi.

Ege'nin en büyük pazarı sınırlarını aştı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :