"Düzensiz göçle mücadelede insani boyutlar da yer almalı"

"Düzensiz göçle mücadelede insani boyutlar da yer almalı"

Fas İnsan Hakları Derneği Nador Şubesi Başkanı Ömer en-Naci:- "Fas ile İspanya arasında düzensiz göçmenlerle ilgili iş birliğinde insani ve hukuki boyutların da yer alması gerekiyor"- Faslı uzman Mehdi Lahlu:- "Düzensiz göç devam ediyor çünkü göçün nedenl

RABAT (AA) - HALİD MECDUB - Faslı uzmanlar, Fas ve İspanya'nın düzensiz göçle mücadele politikasında insani ve hukuki boyuta önem vermesini istiyor.

Faslı hukukçular ve insan hakları alanında çalışmalar yapan uzmanlar, iki ülkenin düzensiz göçe karşı güvenlik, mali ve lojistik alanlarda sıkı bir iş birliği yaptığını ancak bu iş birliğinde insani ve hukuki boyutun gözardı edildiğini belirtiyor.

- "İş birliğinde insan hakları konusu da olmalı"

Fas İnsan Hakları Derneği Nador Şubesi Başkanı Ömer en-Naci ise Fas makamlarının göçmenlere yönelik muamelesini eleştirdi.

İki ülke arasındaki iş birliğinin, güvenlik alanıyla sınırlı kaldığını belirten Naci, "Bu iş birliğinde insani ve hukuki boyutların da yer alması gerekiyor." dedi.

Fas'ın, düzensiz göçmen sayısının azaltılması için Avrupa'nın "jandarması" rolü oynamasını kabul etmediğini vurgulayan Naci, Avrupa ülkelerine "göçmenlerin hukuki durumlarının gözetilmesi" ve "Fas ile yapılan anlaşmalarda bu haklara saygı gösterilmesi" çağrısında bulundu.

Fas Hükümet Sözcüsü Mustafa el-Halfi haziran ayında yaptığı açıklamada, Fas'ın 2013 yılından bu yana düzensiz göçmenler konusunda insani boyutu olan bir politika benimsediğini ifade etmişti.

Halfi, Fas'ın göçmenler için sadece bir geçiş noktası değil aynı zamanda bazılarının yerleşebileceği bir ülke olduğunu dile getirmişti.

-"Göçün nedenleri ortadan kaldırılmadı"

Düzensiz göçle ilgili araştırmalar yapan Faslı uzman Mehdi Lahlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki iş birliğine rağmen göçün hala devam ettiğini belirtti.

"Düzensiz göç devam ediyor çünkü göçün nedenleri ortadan kaldırılmış değil. Bu yüzden başta Sahra Altı Afrika'dan olmak üzere düzensiz göçmenlerin sayısı artıyor." diyen Lahlu, göçün nedenlerinin temelde ekonomik olduğunu, fakirlik, iklim değişimleri, Afrika ülkelerindeki güvenlik sorunu gibi unsurların bu nedenler arasında bulunduğunu kaydetti.

Lahlu, Rabat yönetiminin Madrid yönetimi ile İspanya sahillerine giden göçmenlerin sayısını azaltmak için toplantılar düzenlediğini belirtti.

- İş birliği, düzensiz göçmen sayısını azalttı

İspanya İçişleri Bakanı Fernando Grande Marlaska, Faslı mevkidaşı Abdulvefa Leftit ile geçen ay Rabat'ta bir araya geldiği toplantıda, iki ülke arasındaki iş birliği sayesinde İspanya sahillerine gelen düzensiz göçmen sayısının yüzde 45 oranında düştüğünü açıklamıştı.

Öte yandan, İspanya hükümeti temmuz ayında düzensiz göç ve insan kaçakçılığıyla mücadeleye destek için Fas'a 30 milyon avro verilmesini onaylamıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :