"Dünya sosyal medyanın sınırsız tehdidi altında"

"Dünya sosyal medyanın sınırsız tehdidi altında"

Sosyal Medya ve Bilgi Teknolojileri Strateji Derneği Başkanı Çiftçi:- "Terör örgütlerinin sosyal medya üzerinden haberleşmesi, propaganda yapması ve örgüte yeni elaman kazandırması tüm dünya ülkelerini önlem almaya zorluyor"- "Sosyal medyayı sınırsız özgü

KOCAELİ (AA) - METİN GİRGİN - Sosyal Medya ve Bilgi Teknolojileri Strateji Derneği Başkanı Abdullah Çiftçi, terör örgütlerinin sosyal medya üzerinden haberleşmesi, propaganda yapması ve örgüte yeni eleman kazandırmasının tüm dünya ülkelerini önlem almaya zorladığını belirterek, "Sosyal medyayı sınırsız özgürlük alanı olarak sunanlar şimdi sosyal medyanın sınırsız tehdidi ile karşı karşıya." dedi.

Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de terör örgütlerinin, sosyal medya üzerinden siber ajanlık faaliyetlerinde bulunduğunu söyledi.

Çiftçi, Suriye sınırındaki bölgede bilinen ve bilinmeyen terör örgütleriyle Suriye'de enerji, güç, harita paylaşım savaşının tarafı bazı ülkelerin Türkiye'ye yönelik sosyal medya üzerinden algı operasyonu yaptığını belirtti.

- "PKK ve FETÖ sosyal medyada kaos oluşturmak için çalışıyor"

Gezi eylemleriyle başlayan sosyal medyadaki "algı operasyonu"nun her ölümlü terör eylemi sonrasında "devlet yaptı" şeklinde kendini gösterdiğini dile getiren Çiftçi, şöyle dedi:

"Türkiye'nin Orta Doğu ile karayolu bağını kesmek isteyenler, Türkiye'nin enerji üssü olmasına engel olup, bölmek isteyen küresel güçlerin siber ajanları Türkiye'de çok aktif. Siber ajanlar, hükümet karşıtı sol grupları, PKK ve FETÖ gibi terör örgütlerini sosyal medyada organize ederek, trol hesaplarla kaos oluşturmak için çalışıyor. Bu nedenle sosyal medyada kaynağı belli olmayan, isimsiz hesaplarla propaganda mesajları yayanlara itibar etmemek gerekir."

Siber ajanların, Türkiye'de her parti ve siyasal grup adına hesap açarak, sosyal medyada vatandaşları kutuplaştırmak için görsel grafik ve yazılı mesajlarla faaliyet yaptığına dikkati çeken Çiftçi, sosyal medyanın terör örgütlerine insan kaynağı hizmeti verdiğini, vatandaşın can güvenliğinin iletişim özgürlüğünden daha önemli olduğunu ifade etti.

- "Kamu ve can güvenliği için sosyal medya yavaşlatılabilmeli"

Sosyal medya platformlarının ticari bir şirket ve arka planda yabancı istihbarat birimlerince veri analizi yapılarak kullanıldığını öne süren Çiftçi, siber ajanların belirledikleri reel problem ve öfkeyi sosyal medyada algı yönetimi ile isyana dönüştürmek için çalıştıklarını vurguladı.

Çiftçi, küresel güçlerin siber ajanlarının, Türkiye'deki muhalif psikolojisini sosyal medyada algı yönetimi için kullanmayı amaç edindiklerini aktararak, "Hükümet, kamu ve can güvenliği ile asayişi sağlamak, siber ajanların hedeflerine ulaşmasını engellemek için gerektiği durumlarda sosyal medyayı yavaşlatabilmeli." sözlerine yer verdi.

Sosyal medyada açıktan terörü destekleyen hesapların kapatılması gerektiğine işaret eden Çiftçi, şu değerlendirmede bulundu:

"Obama ile Silikon Vadisi şirketlerinin görüşmesi sonrasında 125 bin twitter hesabı kapatılmıştı. Türkiye'deki terörü destekleyen trol hesaplar, normal vatandaşa trol diye saldırarak sosyal medyada sindirmek istiyor ancak, Gezi Parkı sonrası Türk insanı sosyal medyayı daha iyi anladı ve yabancı ajan müdahalelerini ayırt edebiliyor. Yetkililer, gençlere sosyal medya eğitimi için yine sosyal medyada yayınlanacak kısa 'kamu spotu' videoları hazırlayarak televizyonlarda yayınlamalı. Sosyal medya 'Dünyanın Asayiş Bilgi Sistemi' gibi çalışıyor. ABD, Rusya, Çin, İngiltere gibi ülkeler, geliştirilen özel programlarla sosyal medyanın arka plan analizleri ile ülkelere göre öfke oluşturan konuları belirleyip, siber ajanlık faaliyetleriyle öfkeyi isyana dönüştürmek için kışkırtma faaliyetleri yapıyor."

Çiftçi, 1,5 milyar kullanıcıya sahip Facebook gibi sosyal medya platformlarının veri güvenliği ve yönetiminin, BM tarzı dünya tarafından ortak bir denetime açık olması gerektiğine dikkati çekti.

Terörün, Avrupa ve ABD'yi vurmasıyla sosyal medyada önlem, sosyal medyayı kısıtlama arayışlarına başlandığını, ABD'nin Ferguson olaylarında Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarını iki kere yavaşlattığını anlatan Çiftçi, "Terör örgütlerinin sosyal medya üzerinden haberleşmesi, propaganda yapması ve örgüte yeni elaman kazandırmasının tüm dünya ülkelerini önlem almaya zorluyor. Sosyal medyayı sınırsız özgürlük alanı olarak sunanlar şimdi sosyal medyanın sınırsız tehdidi ile karşı karşıya." dedi.

"Dünya sosyal medyanın sınırsız tehdidi altında"

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :