Dünya Müslüman Alimler Birliği Üyesi Avde:

Dünya Müslüman Alimler Birliği Üyesi Avde:

"Teröre sapmanın sebeplerinden biri gençlerin gerçek alimlerden uzaklaşmasıdır. Gençlerle yakınlaşma, çözüm yollarından biridir"- "Dağılmış bir ülkeyi daha da bölünmüş hale getirme çabaları İslam coğrafyasını bölmeye çalışan Siyonistlerin bir planıdır. Ol

İSTANBUL (AA) - Dünya Müslüman Alimler Birliği Üyesi Selman el-Avde, İslam coğrafyasını da etkileyen terörün başlıca nedeni olarak, siyasi seçeneklerin başarısızlıkla sonuçlanmasının yanı sıra hukuk kültürünün kaybolması ve dini bilgilerin eksikliğini gördüğünü söyledi.

Suudi Arabistanlı din alimi Avde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Teröre sapmanın sebeplerinden biri de gençlerin gerçek alimlerden uzaklaşmasıdır. Bu nedenle mutedil alim ve davetçilerin sabırlı bir şekilde gençlerle yakınlaşması gerekiyor. Çünkü gençlerle yakınlaşma, çözüm yollarından biridir." diye konuştu.

Mısır'daki insan hakları ve özgürlükler konusunda da görüşlerini açıklayan Avde, siyasi, insani ve ekonomik sıkıntılar yaşayan bu ülkede gidişatın değişmesi gerektiğini sonunda herkesin hissedeceğini belirterek şunları söyledi:

"Mısır'da daha önce var olan demokrasi, eksiklerine rağmen insanlara umut veriyordu. (Ülkenin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmasına işaretle) Ancak bunun yolunu kapatan ordu, barışçıl yollarla hak elde etme kapılarının kapandığı mesajını verdi."

Ankara-Kahire ilişkilerine ilişkin, "Mısır'daki gidişatla ilgili bir değişikliğin olması halinde Türkiye'nin yakınlaşmaya hazır olacağını düşünüyoruz" yorumunu yapan Avde, Suudi Arabistan'ın söz konusu iki ülkenin yakınlaşmasına önem verdiğine işaret etti.

Türkiye-Arap ülkeleri yakınlaşmasının bir dönüm noktası olarak siyasi, kültürel ve askeri açıdan çok önemli sonuçlar doğuracağını belirten Avde, bu yönde kayda değer emareler olsa da "Suriye gibi aşılması zor konular" bulunduğunun da altını çizdi.

- "İslam coğrafyasını bölmeye çalışan Siyonistlerin planı"

Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD’nin kısa süre önce Suriye’nin kuzeyinde kontrolünde tuttuğu bölgelerde tek taraflı ilan ettiği federasyon konusuna da değinen Müslüman din alimi Avde, şunları kaydetti:

"Dağılmış bir ülkeyi daha da bölünmüş hale getirme çabaları İslam coğrafyasını bölmeye çalışan Siyonistlerin bir planıdır. Oluşturulan bu kantonların kendilerine muhtaç olduğunu bilen düşmanlar, silah yardımının yanı sıra siyasi duruşlar ve diğer farklı yollarla destek vermeye çalışıyor."

Bölgede artan teröre karşı İran'ın siyasi rolüne dikkati çeken Avde, "İran, Beşşar Esed rejimi ve Hizbullah ile iş birliği yaparak Suriye'de unutulması veya örtülmesi zor olan, hatta Sünnilerle uzaklaşmaya neden olan büyük suçlar işledi." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :