Dünya Mülteciler Günü

Dünya Mülteciler Günü

Bazı sivil toplum kuruluşları, mültecilerin sorunlarına dikkati çekmek amacıyla UMHD öncülüğünde İstanbul'da bir araya geldi- İHH Genel Başkanı Yıldırım, mültecilerin sorunlarıyla ilgilenen bir komisyon kurulması önerisinde bulundu

İSTANBUL (AA) - Bazı sivil toplum kuruluşları, mültecilerin sorunlarına dikkati çekmek amacıyla "20 Haziran Dünya Mülteciler Günü"nde bir araya geldi.

Fatih'teki Reşadiye Otel'de, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD) öncülüğünde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, mülteci hakları konusunda Türkiye'nin diğer ülkelerden bir adım önde olduğunu her zaman dile getirdiklerini ifade etti.

Zaman zaman bazı sığınmacı ve mültecilerin gözaltına alındığını söyleyen Yıldırım, "Ne yazık ki hapishanede olan kadın ve çocuklar var. Birçok kişiye kod konuluyor. Bir insanın kendisi, hanımı, çocukları terörist ilan ediliyor. Bu sadece Türkiye'de değil tüm dünyada geçerli. Bu insanların seyahat haklarını ve birçok imkanını elinden alıyorsunuz." diye konuştu.

Türkiye'nin çok sayıda mülteci ve sığınmacıya kucak açtığını hatırlatan Yıldırım, yetkililere seslenerek, şunları kaydetti:

"Yetkililerden ricam; şu ramazan gününde acilen bir komisyon kurulması lazım. Bu komisyonun mülteci konusunu tamamen masaya yatırması lazım. Mülteci dernekleri tüm taleplerini bu komisyona iletecekler. Komisyon, bürokrasideki bütün haksızlıkları, gecikmeleri ve ihmalleri çözecek. Bürokrasiye bu iş havale edilemez. Mahkemeye gidilmesine rağmen bu sorun çözülemedi."

Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Başkanı Hidayet Oğuzhan ise Doğu Türkistanlıların yaşadıkları sıkıntılara değindi.

Oğuzhan, "G87" kodu konularak birçok kadın ve çocuğun gözaltına alındığını ve geri gönderme merkezlerinde tutulduğunu kaydederek, bu mağduriyetlerin giderilmesini talep ettiklerini bildirdi.

- Ortak açıklama

Toplantıya katılan STK'lar adına hazırlanan ve UMHD Başkanı Uğur Yıldırım tarafından okunan ortak açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"676 sayılı OHAL-Kanun Hükmünde Kararname (KHK) düzenlemesi kapsamında güvenlik gerekçesiyle haklarında sınır dışı kararı alınan kişiler, dava açma süresi beklenmeksizin (veya dava açsalar bile) direkt olarak sınır dışı edilebilmektedir. KHK nedeniyle yabancıların güvenlik açısından tehdit oluşturmadıklarını izah etme ve kendilerini savunma hakkı ortadan kalkmıştır. Böylelikle sınır dışı edileceği ülkede yaşam hakkı ihlali ve işkence görme ihtimali bulunan kimselerin gerek iltica başvurusuyla gerekse dava açma yoluyla kendilerini ifade etme imkanı kalmamıştır. Olağan kimlik kontrolleri veya huzur operasyonlarında tanıtıcı belgesi yanında olmayan kişiler, çoğu zaman güvenlik problemi olan kişiler gibi gözaltına alınarak, işkence ve kötü muamele göreceği ülkelere sınır dışı edilmesi tehdidiyle karşı karşıya kalmaktadır."

Açıklamada, Türkiye'de ve dünyanın dört bir yanında yerinden, yurdundan olmuş tüm mülteci ve muhacirlerin başta hayat hakkı ihlali olmak üzere korunmaları ve onurlu insanca hayat ortamına kavuşabilmeleri için Türkiye'deki resmi, sivil, tüm ilgili kişi, kurum ve kuruluşlar ile İslam dünyasının liderleri, kurumları ve uluslararası mekanizmalar görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye çağrıldı.

Toplantıya, İnsan Hakları ve Adalet Hareketi, Özgür-Der, Mazlum-Der ile Türkiye'de kurulmuş Suriye, Mısır, Irak, Çeçen ve Kafkas, Doğu Türkistan derneklerinin yöneticileri ve mülteci, insan hakları konularında çalışan 27 derneğin temsilcisi katıldı.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :