"Dokunulmazlık" teklifi, TBMM Anayasa Komisyonunda

"Dokunulmazlık" teklifi, TBMM Anayasa Komisyonunda

HDP'li milletvekilleri teklifin geneli üzerindeki görüşmeler sırasında salonu terk etti- HDP milletvekilleri komisyonun bulunduğu Yeni Halkla İlişkiler Binasından zılgıt çekerek, "marş" söyleyerek ve slogan atarak ayrıldı. Komisyon toplantısındaki diğer b

TBMM (AA) - HDP'li milletvekilleri, dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişiklik teklifinin görüşüldüğü TBMM Anayasa Komisyonu'nu terk etti.

TBMM Anayasa Komisyonu'nda, hakkında dosya olan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinde söz alan MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, terörle sonuna kadar mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti. Teklifi eksik bulmakla birlikte desteklediklerini kaydeden Parsak, Türkiye'nin yoğun bir bölücü terör tehdidi ile karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Terörle mücadelenin, sonuna kadar kararlılıkla devam ettirileceğinin ifade edilmesinin kendileri için memnuniyet verici olduğuna işaret eden Parsak, "Bu hendekler yeni kazılmadı. Oraya o bombalar yeni döşenmedi. İzledik, okuduk bunları. O terörle mücadelenin askıya alındığı bir dönemde ne yazık ki askerin ve polisin eli bölgede bir dönem bağlanmıştır." görüşünü savundu.

- "Derdimiz kamuoyunun konuşmasını sağlamaktır"

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, herkesin kendine göre bir provokasyondan söz ettiğini savunarak, kendilerinin komisyon toplantısını ertelemekle elde edecekleri bir siyasi kazanım olmadığını kaydetti. Sancar, "Bizim derdimiz bu tartışmanın, kamuoyunda olabilecek en geniş şekilde bilinmesini, konuşmasını sağlamaktır." dedi.

Anayasayı değiştirmenin de usulü olduğunu ve bunu da mevcut anayasanın ortaya koyduğunu savunan Sancar, "Ben yaparım' demek ise darbe anlamına gelir" diye konuştu. Sancar, HDP'nin, halkların bir arada yaşamasının sigortası olduğunu iddia etti.

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, dokunulmazlık konusunda kendilerinin, başından bu yana ilkesel bir tutum içinde olduklarını belirterek, kürsü dokunulmazlığı dışında her türlü dokunulmazlığın kaldırılması gerektiğini söyledi.

Tezcan, "Hendek kazmak sorunu Mecliste çözmek mi? Silah dağıtmak sorunu Mecliste çözmek mi? İş makinesi yakmak sorunu Mecliste çözmek mi? Hendeklere bomba koymak sorunu Mecliste çözmek mi? Biz buna itiraz ettik, gene itiraz ediyoruz. Teröre ağzını açmamakla Türkiye'de hiçbir sorunu çözemeyiz?" ifadesini kullandı.

Tezcan'a AK Parti milletvekilleri "bravo" diyerek alkışlarla destek verdi.

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, yaptığı konuşmada, teklifin anayasanın ilgili maddelerine aykırı olduğunu ileri sürerek, geri çekilmesini istedi.

AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, komisyon üyesi olmayan milletvekillerine teklifin geneli ve maddeleri üzerinde yapacakları konuşmalarda beşer dakika süre verilmesine ilişkin önerge verdi.

HDP'lilerin itirazlarına rağmen önerge kabul edildi.

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, 2013 Nevruz bildirgesini okuduğu için hakkında müebbet hapis cezası istendiğini belirterek, "Yaptığım her şey şeref madalyamdır. Bir şeref madalyası da siz takacaksınız. Bu dönemi de şebek eden bir film çekmezsem, bütün emeğim bana haram olsun. Darbeleri Araştırma Komisyonu'nda görev aldım bana bizzat işkence yapan albayı sorguladım, titriyordu." dedi.

- HDP'liler salonu terk etti

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, komisyonda pek çok konunun konuşulmaya çalışıldığını, fikirlerin ve sözün egemen olmasını sağlamak için ellerinden geleni yaptıklarını ileri sürdü.

Toplantının daha geniş bir salonda yapılması ve görüşmelerin canlı yayınlanmasına ilişkin taleplerinin reddedildiğini hatırlatan Sancar, şöyle devam etti:

"Bizim geciktirme niyetimiz yok. Bizim bir şeyden korkumuz yok. Adalet, barış için bütün gücümüzle uğraştık. Sözlerimizi söyledik, derdimizi tutanaklar yazdı ve tarih, halklar değerlendirecek. Bizim kaybedecek bir şeyimiz yok. Bizim burdan çıkacak bir kararla yargılanmamız ve cezaevlerine atılmamız olsa olsa bizim için bir şeref madalyasıdır. Biz sözlerimizi söyledik. Bu atmosfer bu ortam bu akşam itibariyle bir tiyatroya dönüşmüştür. Biz bu tiyatronun figüranı olmayacağız.

Sizleri vicdanınızla, burda size destek verecek diğer vekillerle baş başa bırakmak için komisyon toplantısını terk ediyoruz. Hiçbir zaman boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Bu oyun sizindir."

Sancar'ın konuşmasının ardından HDP milletvekilleri komisyon salonundan ayrıldı. HDP milletvekilleri komisyonun bulunduğu Yeni Halkla İlişkiler Binasından zılgıt çekerek, "marş" söyleyerek ve slogan atarak ayrıldı. Komisyon toplantısındaki diğer bazı milletvekilleri ise salonun penceresinden, "kahrolsun PKK", "ırkçı faşistler" diye bağırdı.

Öte yandan, komisyonun kavgalı geçen oturumunda arada kalmaları, ezilme tehlikesi geçirmeleri nedeniyle stenograflar Komisyon Başkanı'na yakın bir yere oturtuldu.

Komisyon yemek arası vermezken, milletvekillerine sandviç ve ayran ikram edildi.

Konuşmaların ardından teklifin geneli üzerindeki görüşmeler tamamlanarak, maddelerine geçildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :