Diyarbakır'da "İç Kale Müze Kompleksi" Açıldı (2)

Diyarbakır'da "İç Kale Müze Kompleksi" Açıldı (2)

Kalkınma Bakanı Yılmaz: - "Çözüm Süreci'ni sonuçlandıracak, ekonomik gelişmeyi sağlayacak olan güçlü yönetimlerdir"- "Düğünün ve taziyenin bile ideolojik hale getirildiği, siyasallaştırıldığı bir ortam görüyorum. Diyarbakır'ın kültürüne, örfüne, edebine y

DİYARBAKIR (AA) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Çözüm Süreci'ni sonuçlandıracak ve ekonomik gelişmeyi sağlayacak olan güçlü yönetimlerdir" dedi.

Sur ilçesindeki İç Kale Müze Kompleksi'nin açılış töreninde konuşan Bakan Yılmaz, İçkale'nin, İslamiyet'in Anadolu'ya açılan kapısı olduğunu söyledi.

Diyarbakır'da bazı düğün ve taziyelere katıldığını ve gözlemde bulunduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Düğün ve taziyenin bile ideolojik hale getirildiği, siyasallaştırıldığı bir ortam görüyorum. Diyarbakır'ın kültürüne, örfüne, edebine yazık ediliyor. Herkesin ideolojik tercihleri, fikirleri ve önerileri olabilir ama bütün hayatı ideolojik hale getirirseniz, düğünü ve taziyeyi dahi ideolojik propaganda alanı haline dönüştürürseniz, bu topluma yazık edersiniz. Bunu yapanlardan kentin gerçek sahibi Diyarbakırlıların hesap sorması lazım."

Yılmaz, "tek tipçilikten" şikayet eden bazı kesimlerin, bugün kendilerinin tek tipçi mantalite içinde hayatın bütün alanlarını ideolojik hale getirdiğini ifade ederek, "Buna karşı Diyarbakır'ın aziz hatırasına saygı için birlikte karşı durmamız lazım" diye konuştu.

Diyarbakır'ın geçmişinde farklılıkları bir arada yaşatmayı bilen bir kent olduğunu vurgulayan Yılmaz, farklı din, inanç ve etnik yapıların yüzyıllarca Diyarbakır'da bir arada, barış içerisinde yaşadığını söyledi.

- "İnce işçiliği, siyasal ve kültürel hayatımıza yansıtmak durumundayız"

Diyarbakır'ın Ortadoğu'nun kültür ve ticaret merkezi olabilecek potansiyele sahip olduğunu kaydeden Yılmaz,  inanç ve kültür turizminin, ilin en büyük potansiyelleri arasında yer aldığını işaret etti.

Yılmaz, Suriçi'ni çok farklı yerlere taşıyacaklarını ifade ederek, "Buraya gelip gezen çocuk ve gençler, çok daha farklı dünyayı hayal eder, iç dünyası zenginleşir. Herkesin siyasi fikri kendine ama biraz daha rafine olmak durumundayız. Bu minare ve binalardaki ince işçiliği, siyasal ve kültürel hayatımıza yansıtmak durumundayız."

Diyarbakır'a her yıl 1 milyon turistin gelmesi yönünde hedeflerinin bulunduğunu dile getiren Yılmaz, "Turizm sadece turistin gelip para harcaması demek değildir, yatırımcının gelmesi, dış dünya ile daha fazla etkileşim demektir" dedi.

- "Zor işlerin altından kalkacak olan güçlü liderlikler ve yönetimlerdir"

Bakan Yılmaz, Çözüm Süreci'nin önemine değinerek, "Çözüm Süreci'ni sonuçlandıracak, ekonomik gelişmeyi sağlayacak olan güçlü yönetimlerdir. Bu proje de gösteriyor ki zor işlerin altından kalkacak olan güçlü liderlikler ve yönetimlerdir" ifadesini kullandı.

-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker

  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker ise insan haklarını dikkate almayan, tekçi anlayışı birebir taklit eden ve o zulümlerden de çok olumsuz şeklide etkilenen bir anlayışın başka aktörler tarafından tekrar baskıcı zulmü ve tek tipçi anlayışı yaymaya çalıştığını söyledi. 

Yakın tarihteki hatalar yüzünden çok büyük tarihi ve kültürel varlıklara sahip Diyarbakır'ın varoşlarının yaşanılmaz hale geldiğine işaret eden Eker, bu alanları yaşanılır hale getirmek için çaba gösterdiklerini kaydetti.

Eker, 2004 yılında restorasyon çalışmalarına başlanan kompleksin kentin aynası olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Biz bu aynayı temizleyip, yarasını beresini sarıp tekrar insanlığa ve Diyarbakır'a sunuyoruz. İnsanlık bilsin ki bu şehir bir medeniyet merkezidir. Bugün medeni bir anlayışla değil, vandalizmle bu şehri yakıp yıkmaya çalışanların da bundan öğrenecekleri çok şey var."

 Müslümanlar ile bu şehirde yaşayan Ermeni ve Süryanilerin "kirvelik" müessesesi kurmak suretiyle birbirleriyle yeni bir akrabalık formu geliştirdiğini anlatan Eker, şöyle devam etti:

"Biz barışın kodlarını unuttuğumuzda şehrin damarlarındaki kan, barış değil maalesef zehirli gazlar olmaya başladı. Onu yeniden oluşturmak için mücadele ediyoruz. Bizim dışımızda siyasi parti olarak, barışa böyle sarılan, aynı anlayış ve kararlıkla savunan bir anlayışı göremiyorum. Diğerleri ya zümre partisidir ya da bölge partisidir. Oysa ki Türkiye ne bir bölgeye sığar ne de bir zümreye feda edilir. Binlerce yılın birikimi ve medeniyet anlayışı çoğulculuğa sahip çıkmakla ve farklı zihniyetlere anlayışlara tahammül ve tolerans göstermekle mümkün olur."

- 26 milyon lira harcandı

Vali Aksoy ise Diyarbakır'ın çok sayıda medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, İçkale'nin tarih boyunca şehrin yönetim merkezi olduğunu söyledi.

Bakanlığın desteğiyle 2004 yılından bugüne kadar kompleks içerisindeki 9 tarihi binanın restorasyonunun gerçekleştirildiğini bildiren Aksoy,  bu kapsamda İçkale'nin tarihi misyona uygun hale dönüştürüldüğünü kaydetti.

Kapsamlı çalışmalar için 26 milyon liralık kaynak harcandığını vurgulayan Aksoy, "Eski çağlardan bugüne kadar çeşitli medeniyetlere ait çok önemli eserler müzede sergilenecek. Son 12 yılda 146 milyon liralık kaynak kültür eserleriyle buluşturuldu" dedi.

Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Kalkınma Bakanı Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker ile Vali Aksoy, Diyarbakır'ın ilk yerleşim alanı ve yönetim merkezi olan, restorasyon çalışmalarıyla inanç ve kültür turizmine kazandırılan İçkale Müze Kompleksi'nin açılışını gerçekleştirdi.

Bakanlar Çelik, Yılmaz ve Eker, daha sonra, jandarma binası tematik eserler sergi salonu, cezaevi müze eserleri deposu ve laboratuvar, Saint George Kilisesi sanat galerisi, eski kolordu binası da müze kafeterya olarak hizmet verecek müze kompleksini gezerek, müzede sergilenen eserleri inceledi.

(Bitti)

Kaynak:Haber Kaynağı