Diyaliz teknisyeni böbrek nakliyle hayata tutundu

Diyaliz teknisyeni böbrek nakliyle hayata tutundu

Uzun yıllar diyaliz teknisyeni olarak çalışan Aycan Yücekök'ün 17 yıllık diyaliz tedavisi, organ bağışıyla son buldu- Medicana Bahçelievler Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Taşçı:- "Hastamız, diyaliz teknisyeni, yani bir sağlık çalışanıydı. Bu has

İSTANBUL (AA) - Uzun yıllar diyaliz teknisyeni olarak çalışan ve böbrek yetmezliği çeken Aycan Yücekök'ün 17 yıllık diyaliz tedavisi, organ bağışıyla sona erdi.

Medicana Bahçelievler Hastanesi'nden yapılan açıklamaya göre, hayatını diyaliz teknisyenliği yaparak kazanan Yücekök, sonrasında diyalize mahkum oldu.

Yücekök, diyaliz sürecinde kendisi de böbrek yetmezliği çeken Sevil Yücekök ile tanışarak, kısa sürede evlendi.

Dokuz yıllık evli Yücekök çiftinin tedavi beklentisi, yakın zamanda aldıkları bir haberle mutluluğa dönüştü.

Organ nakli sırasına kayıt olan Yücekök çiftinden Aycan Yücekök, kadavradan yapılan böbrek nakliyle sağlıklı bir hayata kavuştu.

- "Mucize gibi geldi"

Eşi Sevil Yücekök için de organ nakli sırası bekleyen Aycan Yücekök, tedavi süreçlerine ilişkin şunları kaydetti:

"Benim rahatsızlığım, bademcik üşütmesinden sonra oldu. Böbreklerimi zehirlemiş, o yüzden 17 yıldır diyalize giriyorum. 17 yıldır hiç yazılmadım. 'Çıkmaz, olmaz.' dedim. Eşimin ısrarıyla geldim. Yüzlerce kişinin yıllarca beklediği organ bağışı 3 ayda çıktı. Şaşırdım, hiç beklemiyordum. Mucize gibi geldi. Ameliyat olduktan sonraki güne kadar bile hiç inanmadım, inanamadım. Şu an çok mutluyum, çok iyiyim. İnşallah eşime de çıkmasını isterim."

Sevil Yücekök ise eşiyle aynı gün organ nakli sırasına yazıldıklarını belirterek, kendisine de nakil yapılması halinde çocuk sahibi olmak istediğini ifade etti.

Nakil ameliyatını gerçekleştiren Medicana Bahçelievler Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Taşçı, Türkiye'de yaklaşık 80 bin böbrek yetmezliği hastasının olduğunun bilindiğini aktararak, birçok kişinin 'nasıl olsa bana çıkmaz' düşüncesiyle böbrek bekleme listesine kayıt yaptırmadığını ve diyalizden kurtulma şansını kaybettiğini anlattı.

Taşçı, bu düşünce nedeniyle sisteme kayıtlı hasta sayısının 25 bin kadar olduğuna işaret ederek, "Tabii hastalarımızı bu düşünceye iten neden ise toplumumuzun organ bağışına olan bakış açısıdır. Organ bağışı sayılarının düşük olması hastalarımızı ümitsizliğe düşürmekte, nakil olabilme inançlarını kırmaktadır. Hastamız, diyaliz teknisyeni, yani bir sağlık çalışanıydı. Bu hastalığın bir gün hepimizin başına gelebileceğinin en bariz örneklerinden biridir. Bu düşünceyle herkesi organ bağışı yapmaya davet ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :