Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu gündemi değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu gündemi değerlendirdi

Çavuşoğlu (2):- "Önceki yıllarda ABD vizesi almanın en kolay yolu, Pensilvanya’ya gideceğini söylemekti. Gülen’in adını söylemeye bile gerek yoktu. 10 yıllık vize alan birçok kişi, Pensilvanya’ya gideceğini söyledi. Bu, demek oluyor ki FETÖ, ABD misyonlar

İSTANBUL (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Önceki yıllarda ABD vizesi almanın en kolay yolu, Pensilvanya’ya gideceğini söylemekti. Gülen’in adını söylemeye bile gerek yoktu. 10 yıllık vize alan birçok kişi, Pensilvanya’ya gideceğini söyledi. Bu, demek oluyor ki FETÖ, ABD misyonlarına sızmış." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, İstanbul’da yabancı basın mensuplarıyla bir araya gelerek sorularını yanıtladı.

Çavuşoğlu, AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin neden kötü olduğu sorusunu yanıtlarken bu durumun sorumlusunun Türkiye olmadığını söyledi.

“Neden Avrupa ile sorunum olsun isteyeyim?” diye soran Çavuşoğlu, üyelik müzakerelerindeki fasılların açılmasının siyasi gerekçelerle engellendiğini, Türkiye’nin en zor fasılları bile açmaya hazır olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, “Biz Türkiye’yi dönüştürdük. Tüm Avrupa kurumları bu değişimi sessiz devrim olarak niteledi. 2012’den beri imajımız hasar gördü. Birçok olaya baktığınızda bunun arkasında FETÖ olduğunu görürsünüz.” diye konuştu.

Oda TV davası ve Gezi olaylarını buna örnek gösteren Çavuşoğlu, “Bu ülkeyi dönüştüren hükümet, lider, aynı kişi. Bizde değişen bir şey yok. Aynı zihniyetimiz devam ediyor. Değişen bir şey yok ama halkımızın karşılaştığı zorluklarla mücadele etmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Türk halkının referandumla başkanlık sistemini tercih ettiğini belirterek, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün Türkiye’de hakim olacağını, halkın tercihine saygı duyulması gerektiğini ifade etti.

“Türkiye’nin değiştiğini anlamalılar.” diyen Çavuşoğlu, Türkiye’nin Avrupa’dan uzaklaşmadığını, “uzaklaştırıldığını” vurguladı. Çavuşoğlu, “Ben Avrupa’dan uzaklaşmak istemiyorum. Ben Avrupa’dan, AB’den, Avrupa Konseyi ya da AGİT’ten başka alternatif görmüyorum.” dedi.

Çavuşoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve diğer yetkililerle görüşmesinde “Türkiye ile sorunun ne olduğunu, Türkiye’den bir düşmanlık görüp görmediklerini” sorduğunu ve “Hayır” yanıtı aldığını belirterek, şöyle devam etti:

“Bizim hiçbir Avrupa ülkesiyle ya da Avrupa değerleriyle, kurumlarıyla sorunumuz yok. Bu ülkelerin kendi iç meselelerinin olması, benim sorunum değil. Irkçılık, yabancı düşmanlığı, İslamofobi, Yahudi karşıtlığı gibi. Avrupa’da Yahudi karşıtlığı olmadığını bana söyleyemezsiniz. Başka her yerdekinden daha fazla var. Altını çiziyorum, Yahudi karşıtlığı orada İslamofobi'den daha fazla ama sıkı kanunlardan dolayı bunu ifade edemiyorlar.”

Avrupa’da medyanın göçmen, yabancı karşıtı ve radikal partileri destekleyen tutum sergilediğine dikkati çeken Çavuşoğlu, olayların İkinci Dünya Savaşı öncesi durumu hatırlattığını söyledi.

Çavuşoğlu, şunları dile getirdi:

“Hedef Erdoğan, hedef Türkiye. Erdoğan’dan ne istiyorsunuz? Erdoğan aynı kişi, değişmedi. Erdoğan’ı neden sevmiyorsunuz? Çünkü Erdoğan açık sözlü biri. Hoşuna gitmeyenleri de açıkça söylüyor. Her konuda sizinle aynı düşünmek zorunda değil.”

- "Değişen Avrupa, biz değiliz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hristiyan ya da yabancı karşıtı olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, “Avrupa daha önce Erdoğan’ı destekliyordu. Şimdi ne değişti?” sorusuna, “Değişen Avrupa, biz değiliz.” karşılığını verdi.

Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Avrupa ülkelerinin Türkiye’yi desteklemediğini belirterek, “O gece Samsun’daydım. Sabaha karşı 03.00 civarı darbeciler başarısız olacaklarını anlamışlardı ama hala Meclis'i, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi etrafındaki insanları bombalıyorlardı. Bazı mevkidaşlarım beni aradı ama benim nasıl olduğumu ya da durumun ne olduğunu sormadılar. Bu darbecilere Türkiye’nin nasıl davranılacağını sordular. AB’nin desteklememesi, Türk halkı için büyük hayal kırıklığı olmuştur.” diye konuştu.

Terör örgütleri PKK ve FETÖ mensuplarının Almanya’da saklandığını vurgulayan Çavuşoğlu, Can Dündar’a neden kahraman gibi davranıldığını anlamadığını söyledi. Çavuşoğlu, ayrıca, yakın zamanda İsviçre’den sınır dışı edilen PKK ve DHKP-C mensubu iki kişinin Almanya’ya gittiğini, birçok terör örgütü mensubunun Almanya’da rahatça faaliyet gösterdiğini anlattı.

Çavuşoğlu, terör örgütü DEAŞ saflarında savaşan yabancılarla ilgili Avrupa ülkelerinin Türkiye ile son dönemde daha iyi iş birliği sergilediğini kaydetti. Daha önce Türkiye’nin yakalayıp geri gönderdiği birçok teröristin serbest bırakıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, Avrupa’da terör saldırılarının sıklaşmasından sonra ancak durumun değişmeye başladığını dile getirdi.

Çavuşoğlu, Kore ve Japonya dahil 120 ülkeden yabancı teröristin Türkiye tarafından yakalandığını belirterek, daha iyi bilgi paylaşımı sayesinde birçok teröristin sınırda durdurulduğu bilgisini verdi. Çavuşoğlu, 53 bin kişinin ülkeye girmesinin yasaklandığını, 5 binden fazla yabancı teröristin sınır dışı edildiğini ve 3 binden fazla teröristin tutuklandığını söyledi.

- "Bir yerel çalışan suç işlerse yargılanmayacağının garantisini kimse veremez"

Çavuşoğlu, ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un gözaltına alınmasından sonra iki ülke arasındaki vize sorunu hakkında yapılan görüşmelerde bir garanti verilmediğini dile getirerek, çalışma grubu kurmayı teklif ettiklerini, karşılıklı daha iyi bilgi paylaşımı gerektiğini vurguladıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, Metin Topuz hakkındaki suçlamaların iletildiğini, ABD heyetinin bilgi paylaşımından tatmin olduğunu bildirdi. Çavuşoğlu, “Bir yerel çalışan suç işlerse yargılanmayacağının garantisini kimse veremez.” dedi.

“Topuz hakkında ABD heyetine gösterilen kanıtlar yeni miydi, çok mu eskiydi?” sorusunu yanıtlayan Çavuşoğlu, çok eski olmadığını, son birkaç aya ait olduğunu, kanıtların FETÖ mensuplarıyla irtibat içerdiğini söyledi.

Topuz’un verdiği ifade sonucu bir başka ABD misyonu yerel çalışanı hakkında daha soruşturma başlatıldığı bilgisini veren Çavuşoğlu, “Sanırım bu kişi bir yerde saklanıyor. Henüz gözaltına alınmadı.” dedi.

- "Bu, demek oluyor ki FETÖ, ABD misyonlarına sızmış"

Çavuşoğlu, FETÖ’nün Topuz’a ABD misyonundaki işe girmesinde yardım etmiş olabileceğini anlattı.

Bakan Çavuşoğlu, “Önceki yıllarda ABD vizesi almanın en kolay yolu, Pensilvanya’ya gideceğini söylemekti. Gülen’in adını söylemeye bile gerek yoktu. 10 yıllık vize alan birçok kişi, Pensilvanya’ya gideceğini söyledi. Bu, demek oluyor ki FETÖ, ABD misyonlarına sızmış.” diye konuştu.

- S-400 füze sistemleri

Türkiye’nin Rusya’dan almayı planladığı S-400 füze sistemleriyle ilgili soru üzerine de Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Bizim ülkemize yönelik tehditler nedeniyle böyle bir sisteme acil ihtiyacımız vardı. Rusya, en iyi teknolojiyle en iyi teklifi sundu. NATO müttefiklerinden almayı tercih ederiz ama alamadık. Bu durumda elimiz bağlı bekleyemezdik. Ortak vadede üretim ve teknoloji transferi önemli bizim için. Prensipte orta vadede Rusya ile bu konuda anlaştık. S-500 ve S-600 üzerinde çalışıyorlar, yeni teknoloji geliyor.”

ABD’den silah alımını Kongre’den onay çıkmadığı gerekçesiyle yapamadıklarına dikkati çeken Çavuşoğlu, bu durumun Türkiye üzerinde koz olarak kullanıldığını söyledi.

Çavuşoğlu, bu durumda alternatif aranmasının normal olduğunu sözlerine ekledi.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :