Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu gündemi değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu gündemi değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu (2):- "(IKBY'deki referandum kararı) Bizim beklentimiz bu karardan geri adım atılması"- "Ülke bu kadar sorun yaşarken bir de bağımsızlık referandumu ülkedeki durumu daha da kötüleştirir. Allah korusun iç savaşa kadar götürür"- "

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) 25 Eylül'de bağımsızlık referandumu yapma kararından geri dönmesini beklediklerini belirterek "Ülke bu kadar sorun yaşarken bir de bağımsızlık referandumu ülkedeki durumu daha da kötüleştirir. Allah korusun iç savaşa kadar götürür." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, gündemdeki konuları TRT Haber televizyonunda katıldığı programda değerlendirdi.

Çavuşoğlu, IKBY'nin bağımsızlık referandumu yapma kararının son derece yanlış olduğunu söyledi. IKBY içinde de siyasi tarafların konuyu tartıştığını ifade eden Çavuşoğlu, "Araziden aldığımız bilgiye göre de halkın bir ilgisi, heyecanı yok. Halkın derdi ekonomi. Ciddi ekonomik sorunlar var." diye konuştu.

IKBY'nin Bağdat'tan alması gereken hakları nasıl alabileceği, bütçeden alması gereken pay, petrol gelirinin paylaşımı gibi konuların esas sorunlar olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Ülke bu kadar sorun yaşarken bir de bağımsızlık referandumu ülkedeki durumu daha da kötüleştirir. Allah korusun iç savaşa kadar götürür. Bu ciddi bir risktir. Biz net bir şekilde buna karşı olduğumuzu, yapmamaları gerektiğini söyledik, söylüyoruz, söylemeye devam edeceğiz. Bağdat ile Erbil arasındaki sorunların aşılması konusunda da bize düşen görev varsa yapacağız."

Uluslararası camiadan referanduma destek gelmediğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Bizim beklentimiz bu karardan geri adım atılması." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Irak'taki ya da başka yerlerdeki Kürt kardeşleriyle hiçbir sorunu olmadığını kaydederek "Suriye'den bize gelen Kürt kardeşlerimizin sayısı 300 bin. Bunların çoğu da YPG zoruyla sürgüne gönderilenler." dedi.

IKBY'ye en güçlü desteği Türkiye'nin verdiğini söyleyen Çavuşoğlu, bölgenin istikrarının önemine işaret ederek Türkiye'nin referanduma karşı olduğunu vurgulamayı sürdüreceğini bildirdi.

- Suriye

Suriye'deki gelişmeler hakkında da Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Suriye'de terör örgütü DEAŞ'a karşı müttefikleriyle hareket ettiğini belirterek "Ama müttefiklerimizden ABD'nin YPG'ye silah vermesi gerçekten Suriye'nin geleceği için de ciddi bir tehdit ve tehlikedir. Bizim kendi güvenliğimiz bakımından da tehlike arz ediyor ve ciddi bir tehdit oluşuyor." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu tehditle mücadele edeceğinin altını çizerek ABD'nin terör örgütü PYD/PKK'ya silah vermesinin doğru bulunmadığını vurguladı.

ABD'nin her ay Türkiye'ye YPG'ye verdiği silahların raporunu gönderdiğini kaydeden Çavuşoğlu, gönderilen son raporda YPG'ye sadece zırhlı araçlar ve teçhizat sağlandığı, silah ve mühimmatın verilmediğini belirttiklerini dile getirdi.

Çavuşoğlu, ABD'nin Türkiye'ye bu bilgileri vermesinin önemli olduğunu ifade ederek "Ama esas mesele (ABD'nin) vermemesi. Ver, bize bildir. Bunun bir faydası yok bize. Bu silahları geri alabilecek misin? O konuda büyük bir soru işareti var." değerlendirmesinde bulundu.

"Suriye'nin bütününe, yani sorunun geneline baktığımız zaman, YPG gibi unsurların güçlenmesi, desteklenmesi Suriye'nin geleceği için ne anlama geliyor? Suriye'nin sınır ve toprak bütünlüğünü istiyor muyuz, destekliyor muyuz?" diyen Çavuşoğlu, bu tür terör örgütlerinin güçlendirilmesinin Suriye'nin geleceğini tehlikeye attığını vurguladı.

Çavuşoğlu, Suriye'de çatışmaların devam ettiğini hatırlatarak "Biz Türkiye olarak Astana sürecini canlı tutmaya çalışıyoruz. Astana sürecinin en önemli rolü arazideki çatışmaları durdurmak, sahada istikrarı ve çatışmasızlık bölgelerinin oluşmasını sağlamak. Bu konuda da mutabakatlar sağladık." diye konuştu.

Bu konuda teknik görüşmelerin devam ettiğinin altını çizen Çavuşoğlu, Suriye'nin güneybatısında Rusya, ABD ve Ürdün'ün anlaştığını, Doğu Guta ve Humus bölgelerinde Rusya'nın kendi güçleri ile yaşanan ihlalleri gözlemlediğini, İdlib konusunda da müzakerelerin devam ettiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, Türkiye, Rusya ve İran arasındaki teknik görüşmelerin devam ettiğini belirterek "Çatışmasızlıkları tamamen garanti altına aldıktan sonra, yani ateşkesi diyelim, bu sefer siyasi çözümü de ön plana çıkarmak lazım. Yani en iyi çözüm siyasi çözüm diyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, Suriye konusunda tüm ülkelerin kafasındaki resmin netleşmeye başladığının altını çizerek Türkiye'nin Suriye'de barışın sağlanması için başlatılan tüm süreçlerin içinde olduğunu ve hep olumlu katkıda bulunduğunu vurguladı.

İdlib konusunun Türkiye için çok önemli olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, sürecin hem üçlü düzeyde Türkiye, Rusya ve İran arasında hem de Türkiye ve Rusya arasında ikili düzeyde götürüldüğünü belirtti.

YPG konusunda Rusya'nın Türkiye'nin hassasiyetlerini daha iyi anladığını dile getiren Çavuşoğlu, Rusya'nın YPG'ye herhangi bir silah yardımı yaptığının da görülmediğini ifade etti.

(Sürecek)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :