Direksiyonda telefon elden düşmüyor!..

Direksiyonda telefon elden düşmüyor!..

17 ülkenin sürücüleri arasında yapılan ankete göre direksiyonda en çok yapılan şey telefonla konuşmak... Türk sürücülerin yüzde yüzde 52’si sinirlenince öndeki aracı yakın takibe alırken, en hızlı şoförler Danimarka ve Belçika’dan çıktı...

Dünyanın önde gelen filo kiralama şirketlerinden LeasePlan’in küresel anketi, sürücülerin araç kullanırken aynı zamanda birden fazla uğraş edindiğini, bunlar arasında da telefonla konuşmanın, neredeyse tüm dünyada ilk sırada geldiğini ortaya koydu.

 

5 kıtada, 32 ülkede 1.5 milyon araçlık bir filoya sahip olan LeasePlan’in, 17 ülkeyi kapsayan anketine göre, sürücülerin yüzde 81’i araç kullanırken birden fazla şeyle uğraşıyor. Direksiyon başında yaygın olarak yapılan faaliyetler arasında telefonla konuşmak yüzde 69’la ilk sırada gelirken, bir şeyler içmek yüzde 36 ile ikinci sırada yer alıyor.

Çok farklı değiliz

Türk sürücülerin alışkanlıkları biraz farklılık gösterse bile, direksiyon başında telefonla konuşma alışkanlığı Türkiye’de de ilk sırada. Türk sürücülerin yüzde 65’i, araç kullanırken telefonla konuştuğunu belirtirken, yüzde 23’ü sigara içtiğini, yüzde 16’sı da sosyal medyayı aktif olarak kullandığını ifade etmiş. Ankette katılan tüm sürücülerin yüzde 34’ünün, Otomobilleriyle telefonları arasında seçim yapamaması dikkat çekerken, Türkiye’de bu durum yüzde 47 ile dünya ortalamasının üzerinde seyrediyor.

LeasePlan’in anketinde, sürücülere, trafikte agresif tavırlarla karşılaşılıp karşılamadıkları da soruldu. Ankete cevap verenler, korna çalınması, yakın takip, aşırı yüksek hızla sollama, agresif el kol hareketlerinde bulunulması, sözlü taciz gibi davranışlarla çok karşılaştıklarını belirtirken, Türk sürücülerin yüzde 52’sinin, trafikte sinirlenince öndeki aracı yakından takip ettiği ortaya çıktı. Üstelik Türk sürücülerin yüzde 38’i, bunu sıkça yaptığını da itiraf etti.

Slalom huyumuz var!

Türkiye’deki sürücüler “Trafikte sizi en çok ne rahatsız eder?” sorusuna “trafikte slalom yapılması (zikzak çizme)” cevabını verdi. Türk sürücülerin yüzde 23’ü slalom, yüzde 20’si arkadaki aracın yakın takibi ve yüzde 14’ü de yanından hızla geçilmesinin trafikte kendilerini rahatsız eden davranışların başında geldiğini belirtti.

Ankette yer alan “Trafikte hız yapıyor musunuz?” sorusuna ise katılımcıların neredeyse 47te 3’ü “Evet” yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 71’i hız yaptığını kabul ederken, yüzde 36’sı sadece otoyollarda, yüzde 21’i ise yol boşsa hız yaptığını ekledi... En fazla hız yapan sürücülerin Danimarka ve Belçika’dan çıktığı gözlenirken, en az hız yapanlar ise Yunan sürücüler oldu.

Panamera davete helikopterle gitti

Alman lüks otomobil üreticisi Porsche, ikinci nesil Panamera için düzenlediği tanıtımlara devam ediyor. Porsche, bu çerçevede Litvanya’da düzenlediği ilginç etkinlikle hem görkemli bir tanıtım gerçekleştirdi hem de davetlilerinin gönlünü kazandı.

Bir şatoda düzenlenen etkinliğe, potansiyel müşteri olabilecek varlıklı kişiler davet edilirken, aracın bu etkinliğe getirilmesi için de farklı bir operasyon planlandı. Bu iş için bir ağır hizmet tipi helikopter kiralayan Porsche, Panamera’yı bu araca tekerleklerinden bağlayarak göklerde uçurdu. Davetliler, incelemek için geldikleri Panamera’yı havada görünce bir hayli şaşırırken, pilotlar da, aracı dikkatli bir şekilde ve herhangi bir hasar oluşmasına izin vermeksizin etkinliğin yapıldığı binanın avlusuna indirdi. Halatları sökülen Panamera, daha sonra davetlilerin incelemesine sunuldu.

Kasım ayında Avrupa’da pazara sunulması planlanan ikinci nesil Panamera’nın, ilk etapta 434 HP ve turbo beslemeli 542 HP’lik benzinlinin yanı sıra 416 HP’lik dizel motor seçenekleri olacağı belirtiliyor. Aracın bir de 456 HP’lik hibrit versiyonu da mevcut. Aracın fiyatları henüz açıklanmadı.

Üçüncü nesil i30 şimdiden göründü

Koreli Hyundai’nin orta sınıftaki temsilcisi i30, 3. nesliyle Paris Otomobil Fuarı’ndan önce kendisini gösterdi. Yeni tip ızgarası ve tamamen farklı tasarım anlayışıyla dikkat çeken i30, daha düşük hacimli turbo benzinli motorları, geliştirilmiş multimedya ve güvenlik özellikleriyle de iddialı olacak.

Avrupalı müşterilerin beklentilerine göre Avrupa’da üretilen Hyundai i30, 3. nesliyle ortaya çıktı. Aynı zamanda marka için de yeni bir dönemi temsil edeceği belirtilen yeni i30’un, özellikle radyatör ızgarasıyla bundan sonraki Hyundai modellerinin tasarımı hakkında ipuçları barındırdığı belirtiliyor. Telefonlara şarj imkanı da sunan “Apple CarPlay”, “Android Auto” ve kablosuz bağlantı özellikleriyle teknoloji yenilikleri sunacak yeni i30, yeni nesil güvenlik teknolojilerinin neredeyse tamamına sahip olacak.

Yeni i30’da üç silindirli, 998 cc hacimli 1.0 T-GDI (120 beygir) ve 1.4 lt T-GDI (140 beygir) benzinlilerin yanı sıra güncel versiyondaki 1.6 lt (136 beygir) dizel motor, seçenekler arasında yer alacak. Ayrıca aracın bir de performanslı “N” versiyonu olacak.

UX konseptiyle ‘yeni bir şey’ deneyecek...

Lexus, Paris Fuarı için oldukça kaslı bir tasarıma ve iki kapılı bir kasaya sahip “UX” konseptini hazırladığını duyurdu. Türkiye’de üretilecek C-HR modelini andıran ve aykırı bir tasarıma sahip olan UX’in, seri üretime geçeceği ve muhtemelen Lexus’un “giriş seviyesi modeli” olacağı belirtiliyor. Yeni konseptin tasarımının tamamen Avrupa’da yapıldığının altını çizen Lexus yetkilileri, aracın dışı kadar iç mekanının da hayli iddialı olduğunu belirtiyor. Araçta en çok dikkat çeken özellik ise, yan aynalar yerine kameraların bulunması.

Skoda’nın bisikleti de Türkiye’de

Otomotiv dünyasına 120 yıl önce, yani 1895’te ilk adımını bisiklet üretmiyle atan Skoda’nın modern bisiklet modelleri de Türkiye’de satılmaya başlandı. Markanın kurucuları Vaclav Laurin ve Vaclav Klement’in başlattığı Skoda bisiklet ustalığının temsilcileri, 27 ve 29 inç jantlara sahip. Bir yandan hassas yaylı süspansiyonuyla dağ yollarında bile konforlu sürüş sunarken, dik sürüş pozisyonuyla sırt ağrılarının önüne geçen Skoda bisikletler, 24 ve 27 vitesli olarak 1.925 TL’den (+ KDV) başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

Etiketler :