Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

Ayvalık ilçesindeki etkinlikte, yüzme, kano ve yağlı direk yarışmaları gerçekleştirildi

BALIKESİR/BURSA (AA) - Balıkesir'in Ayvalık ve Bursa'nın Mudanya ilçelerinde, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla törenler yapıldı.

Ayvalık Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören, Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Liman Başkanı Hüseyin Demir'in konuşması ve bir öğrencinin "Denizcilik Andı"nı okumasının ardından Sahil Güvenlik Komutanlığı botuyla denize açılan protokol üyeleri, deniz şehitleri anısına suya çelenk bıraktı.

Halk oyunu gösterisi de sunulan törenin ardından 50 metre serbest yıldızlar, 50 metre serbest gençler, 100 metre serbest büyükler yüzme yarışları ile kano yarışması yapıldı.

Etkinlikler kapsamında gerçekleştirilen geleneksel yağlı direk yarışması ise katılımcılardan büyük ilgi gördü. Fırat Altun, 30 dakika süren mücadelelerin ardından diğer iki yarışmacıyı geçerek direğin ucundaki bayrağı almayı başardı.

Yarışlarda dereceye girenlere ödülleri, Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, İlçe Garnizon Komutanı Albay Aydın Nazlı, Belediye Başkanı Rahmi Gençer, İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Cem Hamzaoğlu tarafından verildi.

- Mudanya'daki tören

Mudanya'da, İskele Meydanı'ndaki törende Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törende konuşan Liman Başkanı Yakup Koca, Kabotaj Kanunu'nun 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Bu kanunla yabancı devletlerin Türk boğaz ve denizlerindeki imtiyazlarının sona erdirildiğini dile getiren Koca, "Türkiye limanları ve sahilleri arasındaki yolcu taşımacılığı ile kılavuzluk ve römorkör hizmetlerinin bundan böyle Türk vatandaşları ile Türk bayraklı gemiler tarafından yapılacağı yasal güvence altına alınmıştır." dedi.

Törenin ardından Mudanya Kaymakamı Orhan Çiftçi, İlçe Garnizon Komutanı Deniz Yarbay Tayfun Paşaoğlu, Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ve Liman Başkanı Koca tarafından Sahil Güvenlik Komutanlığına ait bir bottan deniz şehitleri anısına suya çelenk bırakıldı.

Mudanya İskelesi'ndeki sahil düzenleme çalışmaları nedeniyle önceki yıllarda yapılan yüzme, kürek ve yağlı direk yarışı gerçekleştirilemedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :