Demokratik Kongo'daki seçim süreci

Demokratik Kongo'daki seçim süreci

Afrika Birliği: "Muhalefet, seçimlerle ilgili sorunların giderilmesi için düzenlenmesi planlanan diyalog görüşmelerine, Afrika Birliği'nin ara bulucu olması şartıyla katılacağını belirtti"

KINŞASA (AA) - Afrika Birliği, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) muhalefetin, seçimlerin önündeki engellerin kaldırılması amacıyla hükümetin başlatmak istediği diyalog görüşmelerine, Afrika Birliği'nin ara bulucu olması halinde katılmayı kabul ettiklerini duyurdu.

Birlikten yapılan yazılı açıklamada, Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Komiseri Smail Chergui, BM Büyük Göller Temsilcisi Said Djinnit ve AB Dışişleri Afrika Direktörü Koen Vervaeke'nin de yer aldığı bir heyetin, DKC'deki muhalefet partilerinden Demokrasi ve Sosyal İlerleme için Birlik (UDPS) Başkanı Etienne Tshisekedi ve muhalefetten başka liderlerle diyalog sürecine ilişkin müzakerelerde bulundukları bildirildi.

"Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirilen görüşmelerde muhalefet liderleri, Afrika Birliği'nin ara bulucu olması şartıyla diyalog sürecine katılmayı kabul etti" ifadelerine yer verilen açıklamada ayrıca tarafların, diyalog sürecinin bu ay içinde başlatılmasını istedikleri de kaydedildi.

UDPS Sözcüsü Bruno Tshibala, AA muhabirine açıklamasında, "Hükümet taleplerimizi kabul ederse diyalog sürecine katılırız. Öncelikle anayasal sürece saygı duyulmasını istiyoruz. Siyasi tutuklularımızın serbest bırakılmasını ve muhalefete yakın olan medya kuruluşlarının da yeniden açılmasını talep ediyoruz" dedi.

Hükümetten ise konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

- Tartışmalı seçim süreci

DKC'lilerin bu yıl içinde yerel, genel ve devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak kasım ayında yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi gündemde.

Devlet Başkanı Joseph Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla kasım ayında ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş, muhalif 7 siyasi partiyi tek çatı altında toplayan G7 grubu, 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen yeniden iktidara gelebilmek için bunu istediğini iddia ederek, sürece katılmayacağını duyurmuştu.

Diğer yandan Anayasa Mahkemesi mayıs ayında, devlet başkanı seçiminin anayasal süreç kapsamında düzenlenememesi durumunda Kabila'nın yeni devlet başkanı seçilene kadar görevine devam edeceğini açıklamış ve binlerce kişi söz konusu açıklamayı protesto etmek için sokaklara dökülmüştü.

Kabila, geçen ay yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, halkı seçim kayıtlarını yaptırmaya çağırarak, "Önümüzdeki seçimlerin düzenlenmesine hiçbir şey engel olamaz" ifadesini kullanmıştı. Söz konusu seçimin, genel mi yoksa devlet başkanlığı seçimi mi olduğu konusunda bilgi vermeyen Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve ve finansal sorunların giderilebilmesi amacıyla muhalefet ve iktidar arasındaki diyalog sürecinin de bir an önce başlatılması gerektiğini söylemişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :