Demokratik Kongo'daki olaylar

Demokratik Kongo'daki olaylar

Ana muhalefet partisinin lideri Tshisekedi, iki yıl aradan sonra ülkeye geri döndü

KINŞASA (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) ana muhalefetteki Demokrasi ve Sosyal İlerleme için Birlik Partisinin (UDPS) Başkanı Etienne Tshisekedi'nin, Belçika'dan döndüğü kaydedildi.

Muhalefetin yüzde 90'ını oluşturan partinin lideri Tshisekedi'yi, başkent Kinşasa'daki Ndjili Havalimanı'nda, binlerce destekçisi tarafından karşılandı. Tshisekedi taraftarları, Devlet Başkanı Joseph Kabila'ya seslenerek, "Kabila görev süren sona erdi. Artık gitmelisin." sloganları attı.

Muhalefetten Vatandaşlık ve Kalkınma Anlaşması (ECIDE) Partisinin Başkanı Martin Fayulu ise Tshisekedi'nin ülkeye dönüşüyle Kabila'nın sonunun yaklaştığını öne sürdü.

Ülkede 1965-1977 yılları arasında iktidarda olan eski Devlet Başkanı Mobutu Sese Seko'nun "diktatör rejimiyle" mücadele ettiği için "Demokrasinin Babası" olarak adlandırılan 83 yaşındaki Tshisekedi, 2014'te tedavi için Belçika'ya gitmişti.

Ülkede 2011'de düzenlenen devlet başkanı seçiminde ikinci olan Tshisekedi'nin, iktidar mücadelesini kaldığı yerden devam ettirmek istediği iddia ediliyor.

- Ülkedeki tartışmalı seçim süreci

DKC'lilerin bu yıl içinde yerel, genel ve devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak kasım ayında yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi gündemde.

Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla kasım ayında ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş, muhalif 7 siyasi partiyi tek çatı altında toplayan G7 grubu, 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen yeniden iktidara gelebilmek için bunu istediğini iddia ederek, sürece katılmayacağını duyurmuştu.

Diğer yandan Anayasa Mahkemesi mayıs ayında, devlet başkanı seçiminin anayasal süreç kapsamında düzenlenememesi durumunda Kabila'nın yeni devlet başkanı seçilene kadar görevine devam edeceğini açıklamış ve binlerce kişi söz konusu açıklamayı protesto etmek için sokaklara dökülmüştü.

BM, Avrupa Birliği ve ABD'nin seçimlerin ertelenmemesi yönünde görüş belirtmesinin ardından Kabila, haziranda seçmen kayıtlarının bu ay başlatılacağını açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :