Defne Türkiye'de kırsal kalkınmanın lokomotifi olacak

Defne Türkiye'de kırsal kalkınmanın lokomotifi olacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca hayata geçirilen yeni eylem planıyla, tabii defne alanlarından yapılan yaprak ve tohum faydalanmalarının sürdürülebilir olması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, üretimdeki değer kayıplarının azaltılması, defne ürünlerinin

ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) yeni bir eylem planı daha hazırlayarak hayata geçirdi. Eylem planıyla defne, Türkiye'de kırsal kalkınmanın lokomotifi olacak.

Anavatanı Anadolu ve Balkanlar olan defne, Akdeniz bitki örtüsünün karakteristik bitkilerinden biri olarak tanımlanıyor. Türkiye'de Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde kıyı şeridi boyunca yayılış gösteren defneye, yaklaşık 600-800 metre yüksekliklerde rastlanıyor. Dünyada ise Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bütün ülkelerde ve Rusya'nın Karadeniz kıyılarında defne yetiştirilebiliyor.

Dünyadaki ihtiyacın yüzde 90'ı Türkiye'den temin edilen defnenin, baharat olarak kullanımının yanında son yıllarda gıda destek, ilaç, kozmetik ve kimya gibi çok sayıda alanda kullanılması bitkiye olan talebi artırıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı da hazırladığı eylem planıyla, tabii defne alanlarından yapılan yaprak ve tohum faydalanmalarının sürdürülebilir nitelikte olmasını, üretim maliyetlerinin düşürülmesini, üretimde yaşanan değer kayıplarının azaltılmasını, defne ürünlerinin kullanım miktarının ülke genelinde yaygınlaştırılmasını ve orman köylüsünün gelirlerinin artırılarak kalkınmada lokomotif olmasını hedefliyor.

- "Ülkemizin endemik bitki oranı yüzde 35"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin floristik açıdan dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğuna işaret etti.

Eroğlu, Türkiye'nin bitki tür sayısının 12 bin civarında, endemik bitki oranının ise yüzde 35 olduğunun bilindiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu zenginliğin önemli elemanlarından birini de defne oluşturuyor. Ülkemizdeki zengin tabii yayılış alanına sahip defneye dünya pazarlarından gelen talebin her geçen yıl artması ve üretimin sadece tabiattan toplama şeklinde olmasına bağlı olarak mevcut alanlara baskı da dolayısıyla artıyor. Bu sebeplerden dolayı Bakanlık olarak bir eylem planı hazırladık ve uygulamaya koyduk."

Toplayıcıların defne alanlarından aşırı ve bilinçsiz faydalanmaları sebebiyle verimli defne alanlarının tahrip olduğunu ve yaprak veriminin düştüğünü ifade eden Bakan Eroğlu, "Faydalanılan alanlarda makineli çalışma imkanlarının olmaması, defne alanlarından iç kısımlara ulaşımı sağlayacak yol şebekesinin de yetersizliği, bu eylem planının hazırlanmasını zorunlu hale getirdi." dedi.

- 12 bin 500 dekar alanda rehabilitasyon yapılacak

2016-2020 yıllarında uygulanacak eylem planıyla 12 bin 500 dekarlık alanda defne rehabilitasyonu çalışmalarının yapılacağını bildiren Veysel Eroğlu, "Ayrıca bu alanlarda toplanan defnelerin taşınabilmesi için 160 kilometrelik bir yol şebekesi yapacağız." diye konuştu.

Eroğlu, bin dekarlık defne alanının ise tohumundan faydalanmak üzere koruma altına alınacağını vurgulayarak, eylem planı çerçevesinde 5 bin kişiye eğitim verileceğini ve iç tüketimin artırılmasına yönelik 15 tanıtım faaliyetinin yapılacağını belirtti.

- Orman köylüsüne ek gelir kapısı açılacak

Dünyada ve Türkiye'de orman kaynaklarının gelecek nesillere aktarılabilmesinin önemli şartlarından birisinin de o civarda yaşayan halka alternatif gelir kaynakları sunmak olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, "Bu eylem planıyla orman köylümüze ek gelir kapıları açacağız. Bugüne kadar birçok eylem planı hazırladık ve uyguluyoruz. Bu eylem planının da başarıyla hedefine ulaşacağından hiç şüphem yok. Bu tip uygulamalar kırsal kalkınmanın lokomotifi olacak." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :