Darulhadis Konferansları

Darulhadis Konferansları

KONYA (AA) - Konya Valiliği ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Darulhadis...

KONYA (AA) - Konya Valiliği ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Darulhadis Konferanslarının konuğu Prof. Dr. Bekir Karlığa oldu.

Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Karlığa, İnce Minareli Medrese'de düzenlenen konferansta, "Yeni Dünya, Yeni Türkiye, Yeni Medeniyet Algısı" konulu konferans verdi.

Konuşmasının başında medeniyetin tanımını yapan Karlığa, medeniyetin, insanoğlunun yaptıkları faaliyetlerin, etkinliklerin en özgün ve içeriği tamamen açığa çıkmış olan eseri olduğunu söyledi.

Medeniyetlerde, değerler sisteminin önemli yer teşkil ettiğini ifade eden Karlığa, "İnsanlar önce kültür üretirler. Alışkanlıklar, dini inanç, giyim bunların hepsi kültürü oluşturur. Kültürler de zenginleşerek yaygınlaşarak medeniyetleri oluşturur. Kültür yöresel, medeniyet evrenseldir." dedi.

Karlığa, yalnızca dünya görüşüyle değil, değerler ve inanç sistemleri sağlam olanların medeniyet inşa edebildiklerini dile getirdi.

Medeniyetin en önemli göstergesinin devlet nizamı olduğunu aktaran Karlığa, şunları kaydetti:

"Sağlıklı bir devlet yapısı şart. Sağlıklı bir devlet yapısı olursa medeniyetin diğer göstergeleri de ardından gelecektir. Bunlar bilim ve teknoloji ile mimari ve şehirciliktir. Her medeniyet kendi şehrini üretmiştir. Medeniyeti esas kılan husus, birlikte yaşama tecrübesidir. Medeniyet ancak, farklı düşüncede farklı dinden farklı mezhepten ötekine saygı duyarak birlikte yaşayabilen insanlarla oluşturabilir."

Konferansa, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ile akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :