"Daktilo sesini duymak isteyenlerin" arzuhalcisi halen iş başında

"Daktilo sesini duymak isteyenlerin" arzuhalcisi halen iş başında

Kütahya’da, arzuhalcilik yapan Sabri Lalgül, teknolojik gelişmelere rağmen daktilo ile dilekçe yazmaya devam ediyor- Lalgül: - "Genelde çalıştığımız kişiler kırsal kesimden olduğundan illa ki bu daktilonun sesini duyacak. Öbür türlü bilgisayarda kayıtlı ö

KÜTAHYA (AA) - Kütahya'da, emekli olduktan sonra "arzuhalcilik" yapmaya başlayan 66 yaşındaki Sabri Lalgül, gelişen teknolojiye rağmen daktilo ile dilekçe yazmayı sürdürüyor.

Geçmişte avukatlık büroları gibi çalışan, "vatandaşın halini ve durumunu kağıda döken kişi" olarak bilinen arzuhalcilik mesleğini yapanlar, ayakta durmaya çalışıyor.

Kütahya'da bu mesleği devam ettiren 4 kişiden biri olan Lalgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arzuhalciliğin önemini yitirmeye başladığına işaret etti. Hizmetli olarak görev yaptığı İl Milli Eğitim Müdürlüğünden emekli olduğunu belirten Lalgül, o dönemde boş zamanlarını bir avukatın yanında çalışarak değerlendirdiğini anlattı. Lalgül, "Yaklaşık 23 yıl bir avukatın yanında boş zamanlarımda, izin günlerimde çalıştım. Emekli olduktan sonra da arzuhalciliğe başladım." dedi.

- "40 yılda 80 bin dilekçe"

Lalgül, 40 yılda yaklaşık 80 bin dilekçe yazdığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Genelde, miras davaları, menkul ve gayrimenkul taşınmaz davalarıyla ilgili dilekçe yazıyorum. Takıldığımız konu olduğunda yasalarla ilgili güncel kitaplardan faydalanıyoruz. Değişen yasaları kısmen takip ediyoruz. Tamamını takip etme şansımız olmuyor. Genelde Adalet Bakanlığının dergilerinden yararlanıyorum. Bunun yanı sıra adliye personelinden hakim, savcı, yazı işleri müdürlerinden bilgi alarak vatandaşları yönlendiriyor veya yardımcı oluyorum.”

- "Bilgisayar yerine daktilo tercih ediliyor"

Gelişen teknolojiye rağmen daktilo ile dilekçe yazmaya devam eden Lalgül, şunları söyledi:

"Maalesef bilgisayardan randıman alamadım. Zaten bilgisayarlardaki tüm bilgiler kafamızda yazılı. Müşterilerim de daktiloyu tercih ediyor. Genelde çalıştığımız kişiler kırsal kesimden olduğundan illa ki bu daktilonun sesini duyacak. Öbür türlü bilgisayarda kayıtlı örneklerden dilekçe hazırlayıp verdiğinde vatandaş bir iş yapılmadı zannediyor. Onun için bilgisayardan ziyade benim gibi emektar olan ve bu mesleğe başladığım yıllarda edindiğim daktilomla dilekçe yazmayı sürdürüyorum. Bunun hem benim için hem de bize gelen müşteriler için ayrı bir keyfi oluyor."

Arzuhalcilik mesleğinin bitme noktasına geldiğini de kaydeden Lalgül, "Kütahya’da bu işi yapan 4 kişi kaldık. Bu mesleğin son temsilcileriyiz. Bu işte bir gelecek göremiyorum çünkü talep yok. Ben emekliyim, yetişemediğim yerde emekli maaşımdan dükkan masraflarına takviyede bulunuyorum. Adresimiz belli olsun diye burada duruyorum diyebilirim." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :