Cündullah'tan İran'la müzakere iddiası

Cündullah'tan İran'la müzakere iddiası

İran'daki rejim muhalifi Sünni Cündullah örgütü, Tahran yönetimiyle müzakere masasına oturduğunu, ancak görüşmelerin başarısız olduğunu öne sürdü.

El Arabiye'nin haberine göre örgütün bildirisinde, müzakerelerin, İran Devrim Muhafızlarına yönelik olarak geçen ekimde düzenlenen ve 40'tan fazla kişinin öldüğü saldırının ardından yerel aşiret liderlerinin talebiyle başladığı belirtildi.

Tahran yönetimi ise ABD ve Pakistan istihbaratıyla bağlantısı bulunduğunu öne sürdüğü ve terör örgütü olarak nitelendirdiği Cündullah'la müzakereler yapılıp yapılmadığı konusunda açıklama yapmadı.

Cündullah'ın bildirisinde görüşmelerin, İran hükümetinin, ülkenin güneydoğusundaki Belucistan vilayetinde yaşayan Belucilerin milliyetçi ve kuramsal taleplerine karşılık verme konusunda oyalama politikası yürüttüğü için başarısız olduğu ifade edildi.

Görüşmelerin başarısız olması üzerine silahlı mücadelesini yeniden başlatacağını belirterek, ülkedeki diğer etnik gruplara mücadeleye katılma çağrısında bulunan örgüt, ancak saldırılara başlamadan önce Tahran'a, taleplerinin yerine getirilmesi için "son bir şans" vereceğini de bildirdi.