Cumhurbaşkanı Erdoğan Bahreyn'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bahreyn'de

Erdoğan: (3)- "(Sığınmacılara yapılan harcama) Bizim şu ana kadar sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yaptığımız harcama 25 milyar dolar. Avrupa Birliği, verdiği sözle 2016 Temmuz başında bize 3 milyar avro ödeyecekti. Geldi mi bu para, hayır gelmedi. Pe

MANAMA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sığınmacılara yapılan harcamayla ilgili, "Bizim şu ana kadar sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yaptığımız harcama 25 milyar dolar. Avrupa Birliği, verdiği sözle 2016 Temmuz başında bize 3 milyar avro ödeyecekti. Geldi mi bu para, hayır gelmedi. Peki şu ana kadar ne geldi, 725 milyon dolar geldi." dedi.

Erdoğan, Bahreyn'de Uluslararası Barış Enstitüsü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ofisi tarafından düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, Suriye'deki insani krizin çözümü konusunda atılması gereken adımları her platformda dile getirdiklerini belirtti.

Konuşmasında, güvenli bölge olması gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ama terörden arındırılmış bir güvenli bölgeden bahsediyorum. Buradan uçuşa yasak bölge ilan edilmesi gerekir. Bunu başta ABD olmak üzere koalisyon güçlerine hep söyledik ama buna yanaşmadılar. Bunun olması lazım. Bu olmadığı takdirde oranın güvenli bölge olması da mümkün değil. Eğit-donat dediğimiz olaydır ki zaten bunu bizler yapıyoruz. Eğitilmiş, donatılmış bir milli orduyu biz terörden arındırılmış bu güvenli bölgede istihdam etmememiz lazım ki oralara yerleşmiş olan insanlar kendilerini güvenlikte hissetsinler. Bununla ilgili çalışmaları Türkiye olarak şu anda yürüttük, yürütüyoruz ve yürüteceğiz. Özgür Suriye Ordusu aslında bunun en önemli örneğidir."

Körfez ülkelerinin yetkililerini Suriye konusunda ellerini taşın altına koymaya davet eden Erdoğan, gerekli adımların atılmaması halinde Suriyelilerin hayatta kalabilmek ve çocuklarına daha iyi bir gelecek sunmak için başka diyarlara göç etmeye devam edeceğini söyledi.

- "Katil Esed 1 milyona yakın insanı öldürmüştür"

Bu göç sırasında birçok mültecinin hedeflerine ulaşmadan hayatını kaybettiğine işaret eden Erdoğan, şu görüşlere yer verdi:

"Biz Aylan bebekleri Batı'nın dergilerinde gördüğümüz zaman mı ah vah edeceğiz veya Ümran Bebekleri Batı'nın dergilerinin kapaklarında gördüğümüz zaman mı ah vah edeceğiz. Bunlar olmadan bizim tedbirimizi almamız lazım. Açık söylüyorum. Suriye'de herkes 600 bin falan diyor ama hayır Suriye'de bugüne kadar katil Esed 1 milyona yakın insanı öldürmüştür. Uçaklarla öldürmüştür, varil bombalarıyla öldürmüştür, tanklarla öldürmüştür. Hala da acımasız bir şekilde öldürmeye devam etmektedir. Peki biz bunlara sabırla bakabilir miyiz? Zulme rıza zulümdür. Orada bir zulüm var ve biz bu zulme sessiz kalamayız. Ya buna elimizle müdahale edeceğiz, ya dilimizle müdahale edeceğiz, bu da yetmiyorsa kalbimizle buğzedeceğiz. Ama bakıyorum ki İslam dünyasında ne yazık ki bu hassasiyet birçok yerde yok. Ben bu hassasiyete davet ediyorum. Şu anda 2 milyon 800 bin mülteci bizde. Çadırlarda, konteyner kentlerde, ülkemizin değişik vilayetlerinde şuanda yaşıyorlar. 300 bin de Iraklı mülteci şu anda Türkiye'de çadırlarda, konteyner kentlerde, şehirlerde. Bizim şu ana kadar sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yaptığımız harcama 25 milyar dolar. Avrupa Birliği'nin verdiği sözle 2016 Temmuz başında bize 3 milyar avro ödeyecekti. Geldi mi bu para, hayır gelmedi. Peki şu ana kadar ne geldi, 725 milyon dolar geldi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Konseyi üzerinden ne geldi. O da yaklaşık 520 milyon dolar geldi. Şu anda Türkiye olarak biz tabii ki böyle devasa bir bütçeyi karşılamakta zorlanıyoruz ama durmayacağız. Biz kapımızı Batının bu mültecilere kapadığı gibi kapatmayacağız. Öyle veya böyle alacağız."

- "Şimdi Körfez'e de burada önemli iş düşüyor"

Erdoğan, Suriye'de 4 veya 5 bin kilometrekarelik uçuşa yasak bir bölgenin oluşturulması görüşünü geçmişte eski ABD Başkanı Obama'ya şimdi ise yeni ABD Başkanı Trump'a ifade ettiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ifade etti:

"Dedim ki 'bu bölgeyi tamamıyla terörden arındırılmış güvenli bölge olarak hemen konut inşasına başlayalım. Biz konut inşasında başarılı bir ülkeyiz. Biz bu inşaatları yaparız. Ama mali noktada sizler de bize destek olun' dedik. Hatta 'Bizden gerekirse buralarda 500 metrekarelik bahçeler içerisinde özgün mimariyle konutları yapalım. Mültecileri buralara yerleştirelim. Hatta bize iltica etmiş olan Suriye kardeşlerimizi de biz tekrar kendi topraklarına geri gönderelim. Onların sosyal donatı alanları dahil her şeyi olsun. Onların 500 metrekare alan içerisinde evi ve bahçesi olmak suretiyle orayı da eksin biçsin.' 'Çok güzel' dediler. Bize 'Gerekeni yapalım' dediler ama o günden bu güne iki yıl geçti henüz bir adım yok. İşte buradan sesleniyorum, diyorum ki; şimdi Körfez'e de burada önemli iş düşüyor. Hep birlikte bu adımı atalım. Biz oradaki kardeşlerimizin mağduriyetini engelleyelim. Orada şehirler kurmuş olmamız hem o kardeşlerimizin kendi topraklarından kopmasını engelleyecektir hem de kendi topraklarına dönmenin özlemi içerisinden olan Suriyeli kardeşlerimiz bu konutlara yerleşmiş olacaklardır."

Ortadoğu'da yaşanmakta olan pek çok sorunun kökeninde yer alan Filistin meselesinin, kalplerinin ve vicdanların en derinlerine işlemiş bir acı olduğuna değinen Erdoğan, Filistinlilerin on yıllardır kendi öz yurtlarında vatansız, topraksız ve devletsiz bırakılmalarının asla kabul edilemeyeceğini bildirdi.

Erdoğan, yaşanan tarihi adaletsizliğin giderilmemesi durumunda Filistin meselesinde adil ve kalıcı bir çözümün bulunmayacağını vurguladı. Erdoğan, "Türkiye, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm imkanlarıyla Filistinli kardeşlerinin yanında olmaya, onların haklı davalarını desteklemeye devam edecektir. Bölgede kalıcı barışı tesisinin öncelikli Filistin halkına yönelik baskılara son verilmesinden ve 1967 sınırlarından geçtiği unutulmamalıdır." dedi.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :