Cumhurbaşkanı Erdoğan Bahreyn'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bahreyn'de

Erdoğan: (2)- "(Fırat Kalkanı Harekatı) Birkaç ay önce teröristlerin cirit attığı 2 bin kilometrekarelik alanı, şu anda güven ve umut alanı olarak halletmiş durumdayız ama yeterli değil. Hedefimiz, burada en az 4-5 bin kilometrekarelik bir alanı, terörden

MANAMA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin kuzeyinde yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin, "Birkaç ay önce teröristlerin cirit attığı 2 bin kilometrekarelik alanı, şu anda güven ve umut alanı olarak halletmiş durumdayız ama yeterli değil. Hedefimiz, burada en az 4-5 bin kilometrekarelik bir alanı, terörden arındırılmış, güvenli bölge haline getirmektir. Burada, ciddi sıkıntı var. Bu çalışma, şu anda devam ediyor." dedi.

Erdoğan, Bahreyn'de Uluslararası Barış Enstitüsü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ofisi tarafından düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, sancılı dönemlerde yapılacak ilk işin kapsamlı bir durum muhasebesi yapmak olduğunu, durum tespitini yapmadan vizyon geliştirilemeyeceğini belirtti.

Türkiye'nin Suriye ile 911 kilometre ile en büyük sınıra sahip olduğunu hatırlatan Erdoğan, "İlk tehdit bize, bu tehditleri yaşadık, yaşadığımız için adımları atmak zorunda kaldık. Ardından Irak, 350 kilometre sınırımız var. Suriye'deki kriz bizim gibi komşu ülkeler yanında Avrupa'nın derinliklerine kadar uzanan geniş bir bölgede güvenlik tehditlerine yol açıyor. Mevcut durum, terör örgütlerinin kadrolarını genişletmeleri, söylemlerini etkili kılabilmeleri bakımından hayal bile edemeyecekleri bir ortam tesis ediyor. Buna artık bir son verilmesi gerektiği ortadadır." diye konuştu.

Gelecek süreçte Suriye'de en önemli hususun, 2016'nın son günlerinde hayata geçirilen ateşkesin tahkim edilerek, güçlendirilerek yeniden başlatılabilmesi için gerekli zeminin oluşturulması olduğuna işaret eden Erdoğan, Türkiye'nin bu ateşkesin tesis edilebilmesi için büyük çaba sarf ettiğini, fedakarlıklarda bulunduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğü korunarak, tüm dini, mezhepsel, etnik unsurların içinde yer aldığı, meşruiyet zemini güçlü bir siyasi geçiş sürecinin hayata geçirilmesinin şart olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu doğrultuda Türkiye tüm uluslararası platformlarda başlattığı aktif diyaloğu ve girişimleri sürdürecektir. Bunun yanında Türkiye olarak terörle mücadele hususunda da üzerimize düşenleri yapıyoruz. Fırat Kalkanı Harekatı'yla terör örgütü DEAŞ'ı ve PYD'nin bir bölümünü sınırlarımızdan uzaklaştırdık. İlk etapta Cerablus'tan başlattık ve Cerablus'u DEAŞ'tan temizledik. Hemen arkasından El Rai'ye girdik, El Rai'yi bu noktada DEAŞ'tan temizledik ve ardından Dabık'a indik, Dabık'ı temizledik. Şimdi El Bab'da. Orayı da inşallah DEAŞ'tan temizlemek suretiyle, bizim attığımız adım bir hedefe kilitlenmiştir. Ondan sonra doğuya yönelerek Münbiç ve Rakka'da eğer Koalisyon Güçleri ile müşterek adımı atarsak, bu müşterek adımla birlikte de oradaki belirli bir hedef ki o da terörden arındırılmış bir güvenli bölge hedefidir. Terörden arındırılmış bu güvenli bölgeye özellikle ağırlıklı olarak Arap kardeşlerimiz, Türkmenler yerleşme imkanını bulacaktır."

- "3 bini aşkın terörist etkisiz hale getirildi"

Daha birkaç ay önce teröristlerin cirit attığı 2 bin kilometrekarelik alanın "güven ve umut" alanı haline geldiğine dikkati çeken Erdoğan, "Ama yeterli değil. Hedefimiz burada en az 4-5 bin kilometrekarelik bir alanı terörden arındırılmış, güvenli bölge haline getirmektir. Burada ciddi sıkıntı var. Bu çalışma şu anda devam ediyor. Şehitlerimiz var, Özgür Suriye Ordusu'nun şehitleri var ama şu anda 3 bini aşkın DEAŞ'tan, etkisiz hale getirilen terörist var. Burada kararlıyız." ifadesini kullandı.

Recep Tayyip Erdoğan, DEAŞ'ın, İslam'la yakından uzaktan alakasının olmadığının altını çizerek, şu görüşlere yer verdi:

"DEAŞ, bir terör örgütüdür, çünkü bizim dinimiz bir barış dinidir. Ne yazık ki DEAŞ, sürekli olarak terör estirmiştir, savunmasız insanları acımasız bir şekilde öldürmüştür. Bu insanlar, hiçbir zaman Müslüman olamaz. Biz, şu anda DEAŞ tarafından devamlı tehditteyiz. Gaziantep'te bir düğün merasiminde çoluk çocuk, genç yaşlı demeden 56 vatandaşımızı bunlar ne yazık ki bir canlı bomba ile öldürmüşlerdir. Biz o ana kadar hep sabrettik ama o andan itibaren 'Artık bitmiştir.' dedik ve onun üzerine Cerablus'a girdik ve DEAŞ'ı oradan da defettik. DEAŞ, Müslümanların yüz karasıdır ve tüm dünyada Müslümanlar bunlardan dolayı karalanmaktadır. Biz, bunu hak etmedik. Çünkü bizler bir barış dininin mensupları olarak asırlar boyu Sevgili Peygamberimizden bu yana biz hep güvenin temsilcisi olduk."

- "İslam, radikalliği kabul etmez"

"Sevgili Peygamberimiz Medine şehir devletini kurarken, tüm Müslüman olmayanların seçmesi, o zamanki devletin başına getirmelerinin en önemli özelliği neydi? Sevgili peygamberimizin Muhammedül emin olmasıydı." diyen Erdoğan, Hazreti Muhammed'in emin ve güvenilir olduğunu, bundan kimsenin endişe duymadığını belirtti.

Erdoğan, şunları ifade etti:

"Ama şimdi bunlar bizim yüz karamız olmuştur ve bunlar teröristtir. Kimse, şu anda dünyanın bazı yerlerinde terörle İslam'ı yan yana getirenler var, buradan yine sesleniyorum, kimse terörle İslam'ı yan yana getirmesin. Radikalizmle İslam'ı da kimse yan yana getirmesin. Çünkü İslam, radikalliği kabul etmez. İşlerin en hayırlısı orta olanıdır, İslam bunu emreder. Aşırılıklarda asla fayda yoktur. Böyle yürüdük, böyle yürüyoruz, böyle yürüyeceğiz. Böyle yürürsek başarıyı yakalarız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'nin ve bölgenin geleceğinde, terör örgütlerinin ve eli kanlı katillerin yerinin olmayacağını vurgulayarak, Türkiye'nin ilk günden beri Suriye meselesinde insani, vicdani ve demokratik bir tavır ortaya koyduğunu kaydetti.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :