Cuma namazı vaktinde sınav ısrarına inceleme başlatıldı! Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nden açıklama

Cuma namazı vaktinde sınav ısrarına inceleme başlatıldı! Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nden açıklama

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, tepkilere neden olan Cuma namazı saatine ders ve sınav konulduğu iddiaları üzerine açıklamada bulundu. Rektörlükten yapılan özür açıklamasında sorumlular hakkında gerekli incelemelerin başlatıldığı bilgisi verildi

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi tarafından, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Mühendislik Bilimleri Bölümü'nde Cuma namazı saatine ders ve sınav konulmasına gelen tepkilerin ardından açıklamada bulunuldu. Rektörlükten yapılan açıklamada sorumlular hakkında gerekli incelemelerin başlatıldığı ve bu türden hataların tekrar meydana gelmemesi için daha hassasiyetle davranılacağı belirtildi.

KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nin resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "14 Temmuz 2023 tarihinde yapılan bütünleme sınavının cuma namazı saatlerine denk gelmesi ile ilgili olarak, son günlerde özellikle sosyal medyada söz konusu olan tartışmalar nedenini aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği duyulmuştur.

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Anayasanın 24 maddesinde yer alan, "Herkes vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. Kimse ibadete dini ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz" hükümlerinden hareketle özellikle inanç ve ibadet özgürlüğünü temel insan haklarından biri olarak saymakta ve mensuplarının bu özgürlüklerini yerine getirmelerini her koşulla sağlamakta ve söz konusu bu özgürlüklerin önemini içten inanmaktadır.

Sınav ve ders programlarının hazırlanmasında bugüne kadar gerekli hassasiyet gösterilmişken, talihsiz bir şekilde bahsi geçen tarihteki bütünleme sınavında öğrencilerimizin ibadetlerine engel teşkil eden ve bu nedenle bizleri de derinden üzen durum meydana gelmiştir. İhmal ve özensizlik dolayısıyla gerçekleştiği anlaşılan bu hata için öğrencilerimiz başta olmak üzere tüm ilgililerden özür dilemekteyiz.

Rektörlüğümüzce sorumlular hakkında gerekli incelemeler başlatılmış olup bu türden hataların tekrar meydana gelmemesi için daha hassasiyetle davranılacaktır" ifadeleri kullanıldı.

2928a0f0-d767-4f57-8652-74276fe420ab.jpg

Sosyal medyada tepkilere neden olan cuma namazı vaktinde ders ve sınavda ısrar edilmesi olayının ardından tepkiler art arda gelmişti.

EĞİTİM BİR SEN KONYA ÜNİVERSİTE ŞUBESİ'NDEN TEPKİ

Eğitim Bir Sen Konya Üniversite Şubesi Başkanı Şenol Metin, "Konya çiftçisinin büyük umutlarla kurduğu Gıda Tarım Üniversitesi'nde öğrencilerimiz 28 Şubatta yaşadığımız sahnelerin yaşandığına dair çığlıklarını duyurmamız istediler. Özetle; Üniversite'de Matematik 2 dersi bütün bilgilendirmelerimize ve itirazlarımıza rağmen Cuma namazı saatinde yapılmaktadır. Üstelik konuyu ilettiğimiz okul yetkilileri ve ders hocası maillerimize cevap dahi vermemektedir. Biz de öğrenciler olarak sınava girmeyip en tabii insan haklarımızdan olan ibadet etme hakkımızla cuma namazına gitmekteyiz. Dersimizin hocası yine diğer yetkililer gibi bu konuda attığımız maillere hiç bir şekilde bir dönüş yapmadığı gibi tüm ısrarlarımıza ve tamamen kendi insiyatifinde olmasına rağmen sınav saati ile ilgili bir değişiklik yapmamıştır. Sendika ve Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu olarak konuyu bütün boyutları ile yakından takip edeceğiz" açıklamasında bulunmuştu.

'CUMA NAMAZI SAATİNDE SINAVDA ISRAR' İDDİASI

Anadolu Haber Platformu sosyal medya hesaplarında yayınlanan paylaşımda ise şu ifadeler kullanılmıştı: Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Mühendislik Bilimleri Bölümü'nde 14 Temmuz Cuma günü cuma namazı saatine denk gelecek şekilde saat 12.30'a sınav koyulmuş öğrencilerin sözlü itirazına rağmen Dr. Öğr. Üyesi L.A. ve Dekan S.B. sınav saatini değiştirmemiştir. Olayın devamında yazılı olarak itiraz edilmesine rağmen Dekan S.B. maillere geri dönüş yapmamış ve sınavı icra etmiştir. Öğrencilerin Konya Mazlumder Şubesine başvurusu üzerine KGTÜ ziyaret edilmiş ve üniversite tarafı 14 Temmuz Cuma günü saat 12.30'da ki sınavı yazılı ve sözlü itirazlara rağmen icra ettiklerini kabul etmişlerdir.

Yüksek Öğretim Kurumu 04.04.2018 tarihli “Cuma İzni” konulu genelgesi ile din ve vicdan hürriyetine dikkat çekmiş, mesai, ders, sınav ve uygulama saatlerinin Cuma namazı saati ile çakışması halinde eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bir aksaklığa meydan vermeden gerekli tedbirler alınmasını; isteyen akademik ve idari personel ile öğrencilere gerekli kolaylığın sağlanmasını; mesai saatleri ve ders çizelgeleri, uygulama ve sınav saatlerinin bu doğrultuda düzenlenmesini tüm devlet ve vakıf üniversitelerine bildirmiştir. Diğer yandan inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engellemek, Türk Ceza Kanunu’nun 115. Maddesi ile yaptırıma bağlanmıştır. KGTÜ'de yaşanan olayda gerek sınav saatlerinin Cuma saatine isabet ettirilmesi, gerekse gösterilen tepkilere rağmen sınav saatlerinin değiştirilmemesi pek tabidir ki din ve vicdan hürriyetinin kullanılmasını engellemekten ibarettir. Üniversite yönetiminin yetki ve usulde paralellik ilkesi uyarınca tesis etmiş olduğu işlemleri geri alma, kaldırma, değiştirme ve düzeltme yetkisi bulunduğu için söz konusu mağduriyeti de giderme imkanı bulunmaktadır.

Bunlara rağmen cuma namazı saatinde sınavda ısrar eden Dekan S.B. ve Dr. Öğr. Üyesi L.A.'u kınıyor ve KGTÜ yönetimini ciddiyete davet ediyoruz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.