Çukurova'da erkenci mandalina hasadı

Çukurova'da erkenci mandalina hasadı

Rusya, Romanya ve Ukranya'ya ihraç edilen erkenci mandalinanın hasadına başlandı- Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan:- "Hasadı yapılan mandalina 55-60 kuruştan satılıyor. Bu fiyatlar çiftçiyi memnun ediyor"

ADANA (AA) - EREN BOZKURT - Türkiye'nin önde gelen narenciye merkezlerinden Çukurova'da, Rusya, Romanya ve Ukrayna'ya ihraç edilen erkenci mandalinanın hasadı gerçekleştiriliyor.

Türkiye'nin narenciye üretiminin önemli bir kısmını karşılayan Çukurova'da, erkenci mandalina toplanılıyor.

Adana'da yaklaşık 170 bin dekar alana ekilen mandalinadan yaklaşık 400 bin ton rekolte bekleniyor.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, AA muhabirine, Türkiye’de 470 bin dönümden yaklaşık 1 milyon 340 bin ton mandalina alındığını söyledi.

-Adana mandalina üretiminde üçüncü sırada

Adana'da 170 bin dönüm alan mandalina ekildiğini kaydeden Doğan, "Adana, Türkiye’de mandalina üretim alanında yüzde 30 ile üçüncü sırada. Kentimiz, turfanda ve narenciye üretiminin yapıldığı ilk yerlerden birisidir. Early, Miho Wase ve Okitsu cinsi mandalinaların hasadı bugün başladı. Adana’da erkenci ve yeni mandalina çeşitlerinin piyasaya girmesiyle hasat eylül ayından nisana kadar devam etmekte. Adana’da bu yıl mandalinada rekolte iyi durumda. İzmir’de mandalina bu yıl yüzde 50’ye yakın az. Bu da piyasayı olumsuz etkiliyor. İzmir’de fiyat yüksek ama Adana’da normal." diye konuştu.

Hasadı yapılan mandalinanın 55-60 kuruştan satıldığını belirten Doğan, "Bu fiyatlar çiftçiyi memnun ediyor. İnşallah bu yıl erkenci ve geç mandalinalar çiftçimizin yüzünü güldürecek." dedi.

Doğan, 26 Eylül'de mandalinanın yurt dışına çıkışına izin verildiğini aktararak, "Mandalina şu anda Avrupa bölgesine değil de genelde Ukrayna, Romanya ve Rusya’ya ihraç ediliyor. Avrupa bizden erkenci mandalina almıyor. Sadece geç yetişen mandalina alıyor. Bizim için en büyük pazar Ukrayna, Rusya ve etrafındaki ülkeler." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :