Çölyaklılardan okul ve yurtlarda glutensiz ürün talebi

Çölyaklılardan okul ve yurtlarda glutensiz ürün talebi

Çölyak hastaları Meclise, ilk, orta ve yükseköğretimde çölyak hastası öğrenciler için kantinlerde glutensiz yiyecek, yemekhanelerde glutensiz menü zorunluluğu getirilmesini istedi- Öneriler arasında, "çölyak" taraması yapılması, yataklı tedavilerde çölyak

TBMM (AA) - YILDIZ AKTAŞ - Kocaeli Çölyak ve PKU Yaşam Derneği, Meclis Çölyak Hastalığı Araştırma Komisyonundan, ilk, orta ve yükseköğretimde çölyak hastası öğrenciler için kantinlerde glutensiz yiyecek, yemekhanelerde glutensiz menü zorunluluğu getirilmesini istedi.

Kocaeli Çölyak ve PKU Yaşam Derneği Başkanı Nesrin Atar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meclis Çölyak Hastalığı Araştırma Komisyonuna çölyaklıların sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin rapor sunduklarını belirtti.

Çölyak hastalarının ömür boyu glutensiz beslenmesi gerektiğine işaret eden Atar, hastalığın tek tedavi yönteminin bu olduğunu vurguladı.

Atar, çölyak hastası çocukların okulda birçok sorunla karşılaştığına değinerek, bu öğrencilerin okul kantinlerinden hiçbir şey yiyemediğini, ailelerin de hazır glutensiz yiyecekler pahalı olduğu için beslenme çantalarına bu ürünlerden koyamadığını söyledi.

Özellikle bu çocuklar için okul kantinlerinde glutensiz yiyeceklerin bulundurulması gerektiğine dikkati çeken Atar, yemekhaneleri bulunan okulların gerekli bilgileri alıp glutensiz menü hazırlaması ya da tedarik etmesi gerektiğini bildirdi.

Atar, şöyle devam etti:

"Çölyaklı bu öğrencilerin diyetlerini bozmamaları çok önemli. Bu nedenle, özellikle zorunlu eğitim çağındaki bu öğrencilerin, diyetlerini aksatmamaları için evlerine en yakın okullara kaydolmalarının sağlanmasını istiyoruz. Aynı şekilde bu öğrenciler üniversite yaşamlarında da beslenme açısından birçok sorunla karşılaşıyorlar. Kısıtlı bütçeleri olduğu düşünüldüğünde üniversitede okuyan çölyak hastası bu gençler için kantin ve yurtlarda glutensiz yiyecekler bulundurulması gerekiyor."

Atar, raporda yer alan önerilerini şöyle sıraladı:

- Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tüm okullar ve üniversitelerde sürdürülebilir bir politika izlenerek, belirli periyodlarla seminerler verilmeli, farkındalık amacıyla yapılacak sosyal sorumluluk projeleri desteklenmeli.

- Okul yemekhaneleri ya da kantinlerinde glutensiz ürün bulundurulması ve menü oluşturulması zorunlu hale getirilmeli.

- Üniversitede okuyan gençler için kantin ve yurtlarda glutensiz yiyecekler bulundurulmalı.

- Zorunlu eğitim çağındaki öğrencilerin, diyetlerini aksatmamaları için evlerine en yakın okullara kaydolmaları sağlanmalı.

- Sağlık Bakanlığı tarafından belirli periyodlarla çölyak taraması uygulaması yapılmalı, hekimlerin farkındalığı artırılmalı, hastanelerde halka açık seminerler verilmeli.

- Hastanelerde, yataklı tedavilerde çölyak hastaları ve refakatçilerine özel menüler hazınlanmalı.

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, özel beslenen bireylere ödenen aylık yardım ücretlerini memur maaş kat sayısını baz alarak artırmalı ve rapor yenileme sürecini 2 yıl ya da daha fazla olarak belirlemeli.

- Çölyak hastalığına ilişkin farkındalığın artırılması için kamu spotları hazırlanmalı.

- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ambalajlı paketli ürünlerin üzerine açık ve net şekilde 'Gluten içermez' ibaresi çıplak gözle okunabilecek büyüklükte yazılmalı.

- Yurt dışından gelen glutensiz ürünlerin analiz ücretlerinin düşürülmesi, yerli üreticilerin de damak zevkine en yakın glutensiz ürün üretebilmesi ve ürün çeşitliğinin arttırılması için devlet desteği sağlanmalı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :