"Çocuk ve genç işçiler ağır işlerde çalıştırılamaz"

"Çocuk ve genç işçiler ağır işlerde çalıştırılamaz"

Yargıtay, konut dokunulmazlığı suçundan ceza alan 5 suça sürüklenen çocuğa verilen hapis cezasını, "ağaç bakım ve onarım" yaptırımına çeviren yerel mahkeme kararını bozdu - Karardan: - "Öğrenim çağındaki suça sürüklenen çocukların, yaşlarına göre çocuk iş

ANKARA (AA) - AYLİN SIRIKLI DAL - Yargıtay 18. Ceza Dairesi, konut dokunulmazlığı suçundan ceza alan 5 suça sürüklenen çocuğa verilen kısa süreli hapis cezasını, "ağaç bakım ve onarım" yaptırımına çeviren yerel mahkeme kararını bozdu.

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde 5 çocuk hakkında "konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan dava açıldı.

Adilcevaz Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanan suça sürüklenen çocuklara kısa süreli hapis cezası verildi. Mahkeme, daha önce bir suçtan mahkumiyetleri bulunmayan çocukların cezasını, seçenek yaptırımlardan birine çevirerek, çocukların "ağaç bakım ve onarım" işiyle yükümlendirilmelerini kararlaştırdı.

Çocukların yükümlülük olarak verilen ağır işte çalışamamaları üzerine Mahkeme, "denetimli serbestliğin koşullarına uymadıkları" gerekçesiyle çocuklar hakkındaki hükümlerin açıklanmasına karar verdi.

Suça sürüklenen çocukların avukatlarının kararı temyiz etmesi üzerine dosya Yargıtay 18. Ceza Dairesine geldi.

Daire, yerel mahkemenin kararını oy birliğiyle bozdu.

Dairenin kararında, Türkiye'nin tarafı bulunduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde de işaret edildiği üzere, suça itilmiş bir çocuğa uygulanacak yaptırımın, çocuğun yaşına ve gelişimine uygun, onun eğitimini engellemeyecek şekilde olması gerektiği vurgulandı.

- "Sözleşmeye aykırı"

Kararda, somut olayda her biri öğrenim çağında bulunan suça sürüklenen çocukların, yaşlarına göre "çocuk işçi" veya "genç işçi" kategorisine girmelerine neden olan, bu yapılarına göre bir bölümünün çalıştırılmalarının dahi mümkün olmadığı, "ağır ve tehlikeli iş" niteliğindeki ağaç bakım ve onarım işleriyle yükümlendirilmelerinin, Anayasanın 40 ve 41. maddeleri ile Çocuk Hakları Sözleşmesi'yle kabul edilen "gelişme hakkı sağlığı" ve "öğrenimini tam yapma" ilkelerine aykırı olduğu bildirildi.

Bu nedenle hükmün açıklanmasına karar verilmeden önce bu konuda bir değerlendirme yapılarak, yükümlülüğün kaldırılması ya da suça sürüklenen çocukların yaşlarına uygun başka bir yükümlülükle değiştirilmesi gerektiğine işaret edildi.

Kararda, bunun yerine, denetimli serbestliğin koşullarına uymadıkları gerekçesiyle suça sürüklenen çocuklar hakkındaki hükümlerin açıklanmasına karar verilmesinin bozmayı gerektirdiği belirtildi.

Kararda, daha önce herhangi bir hapis cezasından mahkumiyetleri bulunmayan suça sürüklenen çocuklar hakkındaki hapis cezalarının, Türk Ceza Kanunu'nun "kısa süreli hapis cezalarında seçenek yaptırımları" düzenleyen hükmündeki seçenek yaptırımlardan birine çevrilmesi gerektiğine işaret edildi.

Anayasanın 40. maddesi, temel hak ve hürriyetlerin korunmasını, 41. maddesi de devletin çocukların korunması için gereken tedbirleri alacağı hükmünü içeriyor.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler