CNR'da "Korsan Kitaba Hayır!" kampanyası

CNR'da "Korsan Kitaba Hayır!" kampanyası

TBYM Yönetim Kurulu Üyesi Esen:- "Fuara gelen ziyaretçileri standımızdaki kampanyamıza destek vermeleri için bekliyoruz. Türkiye'nin tamamı bu projeye imza atsa biliyoruz ki korsancı, korsan işine devam edecek. Biz zaten onlara bir şey demek için bunu yap

İSTANBUL (AA) - Anadolu Ajansı'nın "Global İletişim Ortaklığı" ile gerçekleşen 3. CNR Kitap Fuarı'nda "Korsan Kitaba Hayır!" imza kampanyası gerçekleştirildi.

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği (TBYM) Yönetim Kurulu Üyesi Tayfur Esen, standlarında gerçekleştirilen kampanyayı AA muhabirine değerlendirdi. Esen, TBYM'nin korsan kitaba karşı etkinliği, internet siteleri veya basın reklamları üzerinden yürütmek yerine, hedef kitlesine anında ulaşmak için fuarda başlatmayı tercih ettikleri söyledi.

Esen, kampanya hakkında şu bilgileri verdi:

"Kampanyaya dikkati çekmek için fuara gelen insanlara bir kitap da biz verelim dedik. Korsan kitaba karşı imza atan kişilere bir kitap veriyoruz. Fakat ummadıkları bir şeyle karşılaşıyorlar. Kapağını açtıklarında içinde 'Korsan Kitaba Hayır!", 'Korsanı değil beni oku' gibi sloganlarla karşılaşıyorlar. Aslında bir bloknot, kitap değil. Kitap şeklinde tasarlandı ve kapakları korsana düşmüş ve mahkemeleri devam eden, çok satan kitaplardan hazırlandı. İçine bir de manifesto yazdık ve bir kitapta kaç kişinin emeği olduğunu, haketmeden basıp da ortamlara süren korsancılar kaç kişinin emeğinin önüne geçiyorlar, yarın bir okuyucu kendisi de yazar ya da çizer olduğunda hangi hakları kaybolacak, bu bilgileri verdik."

Bir ülkenin sanatının, edebiyatının gelişmesi için korsan yayımların talep edilmemesi gerektiğine dikkati çeken Esen, kampanyada korsana düşmüş 50 kitap kapağının internetten yayımlandığını, 27 adedinin ise basılı halde imza kampanyasına katılanlara hediye edildiğini söyledi.

Esen, fuardaki kampanyaya özellikle öğrencilerin büyük ilgi gösterdiğini dile getirerek, "Çocuklarımızın en azından bu yaşlardan itibaren bir bilinç elde etmeleri çok önemli. Attıkları imza ile korsana, haksızlığa ve hırsızlara karşı çıkıyorlar, 'Evet söz veriyorum, ben korsan kitap almayacağım' diyerek imza atıyorlar. Kitap görünümlü not defterlerini de hemen hediye ediyoruz" diye konuştu.

Fuarı haftasonu daha çok yetişkin okuyucuların ziyaret edeceğine değinen Esen, "Para büyüklerin cebinde. Esas korsana karşı duyarlı olması gereken onlar. Yetişkinler iyi bir örnek ortaya koyabilirse çocuklarımız inanıyorum ki çok daha dikkatli olacaktır" diye konuştu.

Esen, korsan yayımcılığın sadece matbu eserde olmadığına işaret ederek, şunları aktardı:

"Sosyal medyada bazen görüyorum, insanlar 'Şu an bana gönderilmiş bir link var, eğer buna tıklarsam şu kadar kitabın pdf'si bilgisayarıma inecek, zorlanıyorum, kararsızım, yapsam mı?' gibi paylaşımları oluyor. Bu aslında bir insanın vicdanını gösteriyor ama hiç kimse 'Bu bir haram iştir, hiçbir şekilde aracı olamam' diyemiyor böyle durumlarda. İnternet ortamında bu itirazı yapmayanlar insanların bir ömür sermayesi olarak ortaya koyduğu metinleri korsanların ekmeğine yağ sürerek indiriyorlar ve korsanların ekmeğine yağ sürüyorlar."

"Korsanla edebiyatımız kirlenmesin, düşüncemiz ve vicdanımız kirlenmesin" diyen Esen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fuara gelen ziyaretçileri standımızdaki kampanyamıza destek vermeleri için bekliyoruz. Türkiye'nin tamamı bu projeye imza atsa biliyoruz ki korsancı, korsan işine devam edecek. Biz zaten onlara bir şey demek için bunu yapmıyoruz. Çünkü önlerinde ne ahlaki, ne kanuni hiçbir engel yok. Ama bu işe hiçbir şekilde bulaşmamış, belki bir şekilde bulaşma ihtimali olanlara 'Lütfen bundan uzak durun çünkü bu bir girdaptır' demek istiyoruz. Kendi kişisel çıkarları uğruna başka haksızlıklara göz yummamayı öğretmek istiyoruz."

Esen, fuar sonrası kampanyayı sürdürmeyi düşündüklerini vurgulayarak, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün okullardaki beyaz bayrak uygulamasını kendilerine örnek alarak, kampanyayı yürütecekleri okullara 'Bu okulda hiçbir zaman korsan okunmamaktadır' sertifikaları ve plaketleri vermeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

Fuar, yarın sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :